Er is hoop: KV Kortrijk bereikte in 2012 vanuit ogenschijnlijk verloren positie alsnog play-off 1

© BELGA
Christof Decraene

De Kerels wonnen toen zelf hun slotmatch van de reguliere competitie en moesten hopen op ofwel verlies van Cercle Brugge ofwel puntenverlies van Genk. Wat ook gebeurde.

We schrijven maart 2012. Een week voor de historische allereerste bekerfinale moet KV Kortrijk ook nog strijden voor een nieuwe plaats bij de beste zes van België. Kortrijk moest op de slotspeeldag van de reguliere competitie winnen van Beerschot. Dat was niet zo onoverkomelijk aangezien de paars-witten het dat seizoen buitenshuis altijd heel moeilijk hadden om punten te sprokkelen. Kortrijk won zijn thuismatch met 2-0 na goals van Ervin Zukanovic en Dalibor Veselinovic.

Opdracht volbracht dus voor de Veekaa, al bleef het wel nog altijd afhankelijk van Racing Genk en Cercle Brugge. RC Genk telde vooraf evenveel punten als Kortrijk – 43 -, Cercle had er drie meer. Door de 3-1-zege tegen Gent was RC Genk op basis van zijn doelsaldo al zeker van deelname aan play-off 1. Kortrijk moest dus hopen op verlies van Cercle Brugge, dat op het veld van Lokeren al na 1 minuut op achterstand was gekomen. Groen-zwart kreeg die achterstand niet meer opgehaald. Met elk 13 gewonnen wedstrijden moest het doelpuntensaldo beslissen en met een doelpuntensaldo van +3 tegenover -1 voor de Vereniging mocht Kortrijk alsnog naar play-off 1. Ongeziene suspens daar in het Guldensporenstadion. Dat staat de supporters en de spelers zondag opnieuw te wachten. Eerst zelf winnen van Charleroi en daarna uitkijken naar de resultaten van Antwerp en Standard, die respectievelijk op Anderlecht en KV Oostende spelen.

KV Oostende heeft het altijd moeilijk aan de kust

Door de jaren heen is KV Oostende al meermaals het zwart beest gebleken voor de ‘Rouches’. KVO won al enkele keren op Sclessin, maar ook aan de kust werd al menig veldslag uitgevochten. KV Oostende won al drie keer: in 1993 werd het 2-0, een knappe stunt meteen van de toenmalige promovendus. Op de openingsspeeldag van het seizoen 1998-1999 klopte KVO, dat opnieuw uit tweede klasse was gepromoveerd, de ‘Rouches’ met 2-1. In 2014 werd het 3-2, met onder meer een goal van ex-KVK’er Elimane Coulibaly.

Voor de volledigheid: Oostende is er niet altijd in geslaagd om de Rouches te kloppen. In 1994-1995 werd het 0-2 voor de Walen en anno 2013-2014 werd het 2-4. Dit seizoen won Standard ook aan de kust in de kwartfinale van de Belgische beker, het werd toen 2-3.

Afwachten dus wat het zondag wordt. Kan Custovic zijn team, dat niks meer te winnen of te verliezen heeft, na de stuntzege op Gent vorige week opnieuw de scalp van een topclub nemen? Of kan de eigenzinnige Standardcoach Sa Pinto zijn manschappen zodanig prikkelen dat ze de kustjongens probleemloos opzij zetten? Het antwoord kennen we zondag even na 16.15 uur. Een ding is zeker: Standard moet winnen als het zijn situatie in eigen handen wenst te houden.