Efficiënt Anderlecht pakt drie punten in Kortrijk

Kortrijk's Trent Sainsbury en Anderlecht's Landry Dimata. © belga
Redactie KW

KV Kortrijk verloor met 1-3 van een zeer efficiënt Anderlecht. De Kerels hadden kansen genoeg, maar vergaten die af te maken. Zo kun je geen wedstrijd winnen. Twee keer Nmecha en Tau scoorden voor Anderlecht. Mboyo zette in de absolute slotfase een discutabele penalty om voor KVK.

Het vertrouwen was groot bij KV Kortrijk na de 1-2-zege op KV Mechelen. Coach Yves Vanderhaeghe moest één noodgedwongen wissel doorvoeren. Makarenko was niet speelgerechtigd tegen moederclub Anderlecht. Van Der Bruggen was zijn vervanger.

Aan de overkant bleef Vincent Kompany zoeken naar de juiste balans. Cullen, Kana en Dimata verdwenen naar de bank. Zulj, Sambi Lokonga en Bundu kwamen aan de aftrap.

Het vertrouwen van KVK kreeg al meteen een knauw. Op de eerste hoekschop was het raak. Tau’s voorzet waaide tot bij Zulj. Jakubech kon zijn trap niet vasthouden. Nmecha tikte de 0-1 binnen. Net als op de openingsspeeldag tegen Waasland-Beveren ging doelman van KV Kortrijk niet vrijuit.

Nog voor het kwartier was verstreken reageerden De Kerels. De Sart vond D’Haene. De linksachter zette hard voor. Van Crombrugge duwde het leer in de voeten van Van Der Bruggen, maar kon daarna zijn inzet pareren. Van Crombrugge moest ook een trap van Ocansey uit zijn doelvlak zweven.

Knal van Tau

Daarna viel de partij een beetje stil. Anderlecht nam soms veel risico’s in de opbouw, maar KVK zette te weinig druk. Op het halfuur kreeg de thuisploeg een dot van een kans. Dewaele legde het leer op het hoofd van Ocansey, hij mikte in het zijnet.

Dan waren we getuige van een eeuwenoud gezegde in het voetbal: wie zijn kansen niet afmaakt, krijgt het deksel op de neus. Een paar tellen later stond het 0-2. Vanop afstand vond Tau de korte hoek. Weer leek het alsof Jakubech daar iets meer kon doen. Het bleek om een schicht te gaan. De bal verdween met 119 km/u in doel.

Voor rust kon KV Kortrijk nog een keertje dreigen. Weer De Sart speelde Dewaele vrij op de rechterkant. Zowel Jonkcheere als Ocansey konden de voorzet niet goed verlengen.

Misser van Jonckheere

Anderlecht kwam het best uit de kleedkamer. Verschaeren zijn schot werd afgeblokt, Nmecha knikte pal op Jakubech. Bundu vond Verschaeren, zijn trap likte de lat.

Kortrijk was na de blitzstart van paars-wit even de betere ploeg en duwde paars-wit achteruit. Gueye bediende Jonckheere, hij trapte onbesuisd over. De thuisploeg drong aan, maar slikte alweer een doelpunt. Tau bracht voor, Amuzu kon net niet afdrukken, Nmecha tekende voor zijn tweede van de avond. Anderlecht kreeg vleugels. Jakubech kon met de vingertoppen een lage trap van Amuzu uit doel slaan.

Vanderhaeghe bracht dan maar een extra spits. De Maleisiër Hakim Luqman mocht debuteren, Golubovic werd gewisseld. Veel veranderde dat niet aan het spelbeeld. KVK kreeg nog een discutabele penalty: Mboyo trapte de 1-3 tegen de touwen.

KV Kortrijk kan zich beginnen opladen voor de volgende opdracht: de derby tegen Zulte Waregem op maandag 2 november.

Doelpunten: 6′ Nmecha 0-1, 30′ Tau 0-2, 65′ Nmecha 0-3, 87′ Mboyo 3-1 (strafschop)

Gele kaarten: 68′ Amuzu, 90+3′ Mychajlytsjenko

KV Kortrijk: Jakubech, Golubovic (74′ Luqman), Sainsbury, Derijck, D’Haene, Dewaele, Van Der Bruggen, De Sart, Jonckheere (84′ Stojanovic), Mboyo, Ocansey (46′ Gueye)

Anderlecht: Van Crombrugge, Murillo, Miazga, Delcroix, Mychajlytsjenko, Zulj, Verschaeren, Sambi Lokonga, Bundu (55′ Amuzu), Nmecha (84′ Dimata), Tau (75′ Cullen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier