KV Kortrijk wil vooral werken met jongens die de kar trekken en er niet zomaar op zitten

Yves Vanderhaeghe is terug in zijn vertrouwde bureau op het oefencomplex van KV Kortrijk. (foto Bart)
Redactie KW

KV Kortrijk is gestart met de voorbereiding. Maandag en dinsdag stonden de fysieke testen gepland, woensdag was er de eerste veldtraining. Coach Yves Vanderhaeghe begon eraan met veel goesting, net als zijn spelers. Toch is de trainer ook een beetje terughoudend door de opgelegde maatregelen. “Het is niet alledaags wat we meemaken. Ik hoop dat voetbal snel weer mét supporters kan. Los daarvan verveelde ik me niet tijdens de lockdown. Na 32 jaar in het profvoetbal had ik ineens meer tijd voor familiale zaken.”

Yves, heb je je een beetje kunnen bezighouden tijdens de lockdown?

Yves Vanderhaeghe: “Ik heb vooral heel veel gesport. Dat is zo’n beetje mijn lang leven. (lacht) Ik heb vanop afstand zitten toekijken naar alle insinuaties over wat er nu met de competitie zou gebeuren. Maar na 32 jaar in het profvoetbal deed het deugd om eens wat meer thuis te zijn en tijd te maken voor familie.”

Blij dat jullie opnieuw kunnen starten en vooral: weer kunnen voetballen?

“Alle spelers en de trainer hebben enorm veel goesting. Toch vind ik het jammer dat je geconfronteerd wordt met enorm veel maatregelen. Soms zie ik een bepaalde schrik in de groep. Het is vooral jammer voor de supporters. Voetbal zonder fans vind ik niet kunnen. Dan kun je zeggen: we stellen alles nog langer uit. Maar dat is dan misschien economisch niet leefbaar. Er moet opgestart worden. Het werkt in andere landen ook. We moeten niet te pessimistisch zijn. Anderzijds kun je die drie maanden niet zomaar wegcijferen. Bovendien zie ik dat de supporters al abonnementen aankopen. Het stemt me heel gelukkig dat ze ons steunen in deze financieel moeilijkere periode. Ik moet overigens zeggen dat de club heel correct heeft gehandeld. Wij zijn niet technisch werkloos geweest, wij kregen andere opdrachten en werden doorbetaald.”

Wat stond er afgelopen week allemaal op het programma?

“Maandag en dinsdag deden de jongens hun fysieke testen. Woensdag was er de eerste veldtraining. Tijdens die eerste sessie op het veld deden we nog een looptest om verschillende parameters te hebben om hun fysieke toestand te kunnen inschatten. Daarna deden we oefeningen om weer gewend te geraken aan de bal. Veel jongens verlangen om eens een pass naar elkaar te geven en eens te jongleren.”

Jullie doen het dit seizoen met een smallere kern, zonder in te boeten aan kwaliteit?

“Vorig seizoen waren we met te veel. Ik moest telkens zeven tot acht jongens naast de ploeg zetten. Toen hadden we in de beginfase veel verdedigers en niet veel aanvallers. Het was zoeken naar defensieve stabiliteit. Iedereen kreeg zijn kans, maar foutjes bleven zich opstapelen. Jongens als Mujakic en Naderi vertrokken.”

Maar jullie hebben wel nog geen eerste doelman.

“Ik weet dat ik geduldig moet zijn. Jakubech is aan het onderhandelen met het Franse Rijsel, hij zou heel graag blijven. We moeten nog een centrale verdediger aantrekken. Batsula is vertrokken, dus op de linksachter zitten we ook een beetje krap. Offensief en op het middenveld zit het goed.”

Is het leuk dat je kunt voortbouwen op hetgeen er vorig seizoen al stond?

“Elke coach zou het meest tevreden zijn als hij met een volledige kern aan zijn voorbereiding kan starten. Dat is niet meer van deze tijd. Onze kern is momenteel niet breed. Mboyo, Derijck en Selemani zijn nog aan het revalideren. De kern bestaat momenteel uit 19 spelers waarvan er dus nog drie een korte revalidatie voor de boeg hebben.”

“Ik heb me niet verveeld, na 32 jaar in het profvoetbal deed het deugd eens meer thuis te zijn”

In januari deden jullie al een fikse kwaliteitsinjectie met de komst van Gueye, Moffi, Derijck en Makarenko.

“Dat waren allemaal meevallers. Van Makarenko en Derijck weten we dat ze kunnen voetballen. Moffi is een schot in de roos, nu moet hij bevestigen. Gueye toont veel potentieel en de motivatie om het te maken. Als hij kan ontploffen, heb ik vooraan heel wat wisselmogelijkheden. Vorig seizoen hadden we voor Nieuwjaar te weinig slagkracht voorin. In de voorbereiding moest Mboyo in de spits spelen, terwijl hij beter rendeert vanop de linkerflank. Hij was ook veel geblesseerd. Lepoint was daar de dupe van en moest in de punt spelen. Ezekiel kwam te laat aan. Na Nieuwjaar had ik dus veel meer keuze.”

Jullie haalden al Gilles Dewaele en Michiel Jonckheere binnen, ben je daar tevreden mee?

“Het zijn twee jongens van de streek die de over-mijn-lijk-mentaliteit hebben. Het zijn gasten die de kar trekken en niet gewoon op de kar zitten. Van zulke jongens mag je er mij veel brengen om mee te werken. Er zijn spelers vertrokken die ook talent hadden, maar niet dezelfde drive. Hun rendement was te laag. Dit jaar willen we geen excuses. Tegenwoordig kun je matchen winnen niet alleen op talent, maar ook op organisatie en verbetenheid. Vorig seizoen zakten we soms te snel in, bijvoorbeeld dat moet verbeteren.”

Tot slot, wat mogen we dit seizoen verwachten?

“Iedereen spreekt altijd over play-off 1. Dat is vermoeiend. Je geeft de mensen hoop. Ik geloof dat we kwaliteit hebben, fysieke conditie en mentale weerbaarheid. Dan kan Kortrijk het iedereen moeilijk maken. Niemand is er gerust in om bij ons te komen voetballen. Vorig seizoen wonnen we op de vierde speeldag van Anderlecht en iedereen had het al over play-off 1. Laat ons gewoon maar match per match bekijken.”

KV Kortrijk lanceert MyKVK

KV Kortrijk startte afgelopen maandag met zijn abonnementenverkoop en op de eerste dag verlengde 25 procent al zijn abonnement, goed voor zo’n 1.000 stuks. De Kerels lanceerden een nieuw format: MyKVK. Abonnees worden automatisch ‘lid van de club’. Er zullen nieuwe contentvormen, er is snellere toegang tot nieuws en er zijn financiële voordelen aan verbonden. Ze krijgen ook exclusieve toegang tot evenementen of gebeurtenissen. En er is een ultieme betrokkenheid. Zo zullen de fans mee kunnen beslissen over bepaalde beleidszaken (misschien beslissen MyKVK leden volgend seizoen wel in welk shirt KVK in 2020-2021 zal spelen). Dinsdag zat de verkoop al boven de 1.400 abonnees.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.