KV Kortrijk laat jeugdspelers proeven van zaalvoetbal

Pedro Verhaeghe met zijn zoon Tiago, die actief is bij SoccerBoost Futsal. © JDH
Redactie KW

De Jeugdacademie van KV Kortrijk en zaalvoetbalclub SoccerBoost Futsal slaan de handen in elkaar. Vanaf september nemen jeugdspelers van KV Kortrijk deel aan een jeugdfutsalcompetitie van de Vlaamse Zaalvoetbalbond.

Concreet zal de KVK Jeugdacademie met vier ploegen aantreden in de jeugdfutsalcompetitie. Daar is Heulenaar Pedro Verhaeghe van SoccerBoost Futsal bijzonder trots op.

“Voor jeugdspelers is de combinatie zaalvoetbal-veldvoetbal ideaal”, vertelt hij. “Doordat ze veel aan de bal komen, maken ze sneller vooruitgang. De combinatie met zaalvoetbal is trouwens al sterk ingeburgerd bij de grote ploegen. Kijk maar naar FC Barcelona. Iniesta en Xavi combineerden de twee sporten tot de leeftijd van 16 jaar. Je leert op die manier sneller beslissingen nemen en het komt ook de technische uitvoering van jouw actie ten goede.”

Dat de spelers zo gevoeliger worden voor blessures, vindt Pedro flauwekul. “Daar is niets van waar. In acht van de tien gevallen ontstaat een blessure door een tackle of een stevig duel in het veldvoetbal. Bij zaalvoetbal is het net andersom. Daar draait alles rond een goede techniek. Op verschillende ondergronden spelen, draagt net bij tot de ontwikkeling van de spelers. Bovendien zullen ze bij KVK alles nauwgezet volgen.”

Groeispurt

Dat er nu veldvoetbalclubs inschrijven voor een jeugdfutsalcompetitie is opmerkelijk. Lange tijd verboden clubs hun jeugdspelers om zaalvoetbal te spelen. “Wij verbieden het pas vanaf een bepaalde leeftijd“, aldus KVK-jeugdmanager Jelle Schelstraete.

“We zien potentieel in dit project en overwegen al een uitbreiding ervan” – Jelle Schelstraete, jeugdmanager KV Kortrijk

“En met leeftijd bedoel ik wanneer de spelers hun groeispurt krijgen. Dat is meestal rond de leeftijd van 14-15 jaar. Op jonge leeftijd juichen we het toe. De spelers kweken meer spelinzicht en leren op een kleine ruimte voetballen. Als zaalvoetballer heb je veel balcontacten en moet je snel nadenken. Dat komt de ontwikkeling van veldspelers zeker ten goede.”

Schelstraete sluit niet uit dat de samenwerking in de toekomst wordt uitgebreid. “Momenteel bekijken we de mogelijkheden. Trainingen aanbieden is daar een van. We zien alvast veel potentieel in dit project.” (JDH)