KV Kortrijk-kapitein: “De vrees voor een rampseizoen als vorig jaar is ongegrond”

Bijna dag op dag acht maanden geleden werd de transfer van Hannes Van der Bruggen naar KV Kortrijk geofficialiseerd. En het lijkt alsof de middenvelder van de regen in de drop is terechtgekomen. Bij AA Gent voelde hij zich nog amper voetballer, bij KV Kortrijk lijkt hij het winnen verleerd. “We moeten gewoon zo snel mogelijk nog eens zegevieren en dan komt alles goed. En die individuele fouten moeten er nu absoluut uit.”

Volgens kapitein Hannes Van der Bruggen is paniek nog niet nodig. (Foto Belga) © BELGA

In de reguliere competitie behaalde KV Kortrijk vorig seizoen na Nieuwjaar 7 op 27 en in play-off 2 werd dat 12 op 30. Daar werd, gekoppeld aan het toen belabberde voetbal dat werd geserveerd, niemand vrolijk van. Dit seizoen begon Kortrijk onder de nieuwe trainer Yannis Anastasiou niet onaardig, maar blijft rood-wit na een derde van de reguliere competitie met amper 9 op 30 wel verweesd achter.

Jullie lijken nu in een dipje te zitten, maar in het seizoenbegin liep het best vlot. Ook jij stak toen in vorm. Had je een supervorm of lag het aan de nieuwe manier van spelen waarin jij als enige verdedigende middenvelder het spel mocht verdelen?

“Het had vooral met die positie te maken, die wel bij mijn kwaliteiten om goed naar voren te draaien en tussen de linies te spelen past. Ik weet zo gemakkelijk de vrijstaande man te vinden. Dat had ik voor dit seizoen mezelf ook opgelegd: mij meer gaan toeleggen op het bepalen van het tempo in de wedstrijd. Ik kon dat al, want dat heb ik bij Gent getoond. Daar waren we met twee, bij Kortrijk sta ik alleen op die positie. Dat is moeilijker, maar ik denk dat ik wel al stappen voorwaarts heb gezet.”

Kwam die nieuwe speelwijze er op jouw vraag, want vorig seizoen speelde je op een meer aanvallende positie?

“Nee, ik heb daar niet zelf om gevraagd. De coach heeft meteen duidelijk gezegd wat het systeem is en hoe we zouden spelen. En het is positief dat we proberen te voetballen. Het spel op zich is goed, alleen ontbreekt het ons aan dat tikkeltje geluk. We werkten al wedstrijden af zoals tegen Anderlecht, Zulte Waregem en Club Brugge, toch drie vaste waarden in play-off 1, waarin we meer verdienden dan een draw of nipt verlies.”

“Ik denk dat ik voor de hele groep spreek als ik zeg dat niemand met een trainerswissel bezig is”

Dus het huidige systeem, met één verdedigende middenvelder, is het beste voor jou?

“Of dat het beste is, laat ik in het midden. Maar ik kan er mij zeker in vinden. Het ligt me, vooral omdat ik dan mijn technische kwaliteiten kan uitbuiten.”

En wat is dan voor jou het beste systeem?

“Dat hangt vooral af van de spelers rondom je. Maar we zijn flexibel genoeg om aan te passen waar nodig. Het verhaal van de match bepaalt het systeem dat je moet spelen. En daarin moeten we nog groeien. We moeten leren om meer volwassen te zijn.”

Vreemd dat een team waarin toch heel wat ervaring zit nog moet leren om meer volwassen te zijn?

“Bennard Kumordzi, Teddy Chevalier, Stijn De Smet, Thomas Kaminski, ikzelf… Het klopt dat we met behoorlijk wat ervaren spelers in de kern zitten, maar meer volwassen worden, een wedstrijd ‘dood maken’, dat is ons grootste werkpunt.”

In bepaalde media werd in de goede periode van KVK bericht dat Hannes Van der Bruggen almaar belangrijker wordt voor KVK. Streelt dat jouw ego?

“Als je positieve kritieken krijgt, dan vind je dat fijn natuurlijk. En ik ben blij dat het voor mezelf voorlopig redelijk goed loopt. Alleen wordt het tijd dat we stilaan weer punten beginnen te pakken, zodat het nog perfecter kan worden.”

Tijd om punten te pakken, zeg je. Wordt het dan ook niet stilaan tijd om naast jou toch een extra man voor de defensie te zetten, want jullie werden in de jongste drie wedstrijden behoorlijk overlopen?

“Dat is correct. Omdat we hoog staan en soms te aanvallend willen voetballen, klopt het dat we op bepaalde momenten te veel ruimte weggeven. Het kan een optie zijn om iemand naast mij te zetten, alleen mag het niet ten koste gaan van ons voetbal. Maar misschien is dat wel een oplossing. (denkt na) In elk geval moeten we ervoor zorgen dat we, in gelijk welk systeem we ook spelen, zelf geloven dat we punten kunnen pakken.”

En dat geloof is er nog altijd?

“Ik vind niet dat we het de jongste weken zo slecht hebben gedaan. Tegen Standard was het vorig weekend niet goed en tegen Antwerp lieten we het ook behoorlijk afweten, maar in de thuismatch tussendoor tegen KV Oostende vond ik ons niet zo slecht spelen. Alleen gaven we in die wedstrijd de goals op een kinderlijke manier weg. Tel de drie punten van tegen Oostende erbij en we staan achtste.”

“Het zou larie zijn om te zeggen dat de match tegen Gent mij niets doet”

“Maar nu lijkt plots alles slecht. Onze opdracht is simpel: zo snel mogelijk een zege behalen, al oogt ons programma met AA Gent, Waasland-Beveren en RC Genk niet gemakkelijk. En die individuele fouten moeten er snel uit, daar hebben we al te veel goals door gepakt.”

Je vreest dus niet voor een rampseizoen zoals vorig jaar?

“Neen. Er zijn ook geen signalen dat het die kant uitgaat. Alles is aanwezig om positief te blijven. Nogmaals: we hebben het nog maar één keer echt laten afweten en dat was in het eerste half uur tegen Antwerp. Ook tegen Standard hadden we beter moeten doen, maar kwamen we snel met een man minder te staan.”

In bepaalde kranten was er alleszins wel al de roep om een nieuwe trainer.

“Ik heb dat ook gelezen, maar hecht daar weinig belang aan. Ik weet wat er binnen de spelersgroep leeft en er is geen twijfel. Niet in onszelf en niet in de staf. We leveren goed werk, de trainers zijn professioneel. We kunnen hen niks verwijten. Ik denk dat ik als kapitein voor de hele groep spreek als ik zeg dat niemand met een trainerswissel bezig is. En wij moeten ons van al die speculaties ook gewoon niks aantrekken.”

Je bent nu acht maanden in Kortrijk actief. Hoe blik jij op die periode terug?

“Met een dubbel gevoel. Enerzijds was ik blij omdat ik bij KV Kortrijk elke week kon voetballen, maar anderzijds kon ik vorig seizoen onmogelijk blij zijn met het geleverde spel en de resultaten. Voor aanvang van dit seizoen had ik het gevoel dat alles in orde zou komen. Ik ben hier graag en wil tonen dat ik het ook waard ben om wekelijks te spelen.”

Maar in het tussenseizoen klopte Zulte Waregem wel aan.

“Dat klopt, maar ik heb daar amper bij stilgestaan omdat ik wist dat het bestuur van Kortrijk mij niet zou laten vertrekken. En eerlijk: ik was er niet rouwig om dat ik eens een transferperiode zonder beslommeringen had.” (lacht)

Dan volgt dit seizoen misschien jouw echte start bij KV Kortrijk.

“Zo kun je het misschien wel stellen. Ik ben hier in januari van dit jaar in moeilijke omstandigheden toegekomen. Ik begrijp dat er een en ander van mij werd verwacht, maar simpel was het niet. Ik hoop nu vurig dat we snel de huidige situatie kunnen omkeren.”

En dat kan misschien tegen jouw ex-club AA Gent komende zaterdag.

“Het zal me zeker iets doen om tegen de Buffalo’s te spelen, want ik heb er tenslotte 12,5 jaar gevoetbald. Het zou larie zijn om te beweren dat het mij niks doet. Al is er in de spelersgroep wel een en ander veranderd. Van de nieuwkomers die er sinds januari zijn bijgekomen, heb ik alleen met Lovre Kalinic nog gespeeld. De rest kwam er pas na mijn transfer naar Kortrijk. Maar ik ken er natuurlijk nog veel volk, het zal plezant zijn om die jongens terug te zien.”

En bij winst volgt dan een groot traktaat?

“Bij winst trakteer ik sowieso. Of het champagne of een taartje wordt, daar moet ik nog eens over nadenken. Maar we moeten eerst nog winnen, dat zal al moeilijk zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.