KV Kortrijk huurt Adam Jakubech opnieuw: “Dit is de beste oplossing voor mij”

Adam Jakubech (foto Belga) © belga
Redactie KW

Adam Jakubech is terug van weggeweest bij KV Kortrijk. De 23-jarige Slovaak wordt voor één seizoen gehuurd van het Franse Rijsel. Net als vorig jaar is er geen aankoopoptie in het contract opgenomen. Jakubech verlengde begin deze maand zijn contract bij Lille tot en met juli 2023. “Als Rijsel geen plannen had met mij als eerste doelman, dan wilde ik terugkomen naar Kortrijk. Ik ben blij dat alles geregeld is.”

Adam, bij KV Kortrijk is iedereen tevreden dat je nog een jaar langer tussen de palen zal staan. We nemen aan dat jij ook blij bent?

Adam Jakubech: “Zeker. Dit is gewoon de beste oplossing voor mij. Ik ben nog altijd een speler van Rijsel, maar hier kan ik aan spelen toekomen. Vorig seizoen verliep alles prima voor mij. Ik hoop dat ik mezelf verder kan blijven ontwikkelen.”

Op 2 juli tekende je een contract tot en met juni 2023 bij Rijsel, daar spreekt vertrouwen uit?

“Ja, klopt. Het was belangrijk voor mij dat Lille die stap zette. Maar ik zag al snel dat ik niet als eerste doelman zou kunnen aantreden. Mike Maignanis de nummer één. Hij heeft enorm veel kwaliteiten. Tijdens de onderhandelingen heb ik gezegd dat ik wilde terugkeren naar Kortrijk.”

In feite is er niet veel nieuw voor jou?

“Ik moet me niet aanpassen. Ik ken iedereen: de spelers, de staf en het andere personeel. Bovendien moet ik ook niet veranderen van appartement. Ik ken de stad. Ik kreeg al berichten van fans die blij zijn dat ik blijf. Ik hoop dat ik een goede voorbereiding kan afwerken en dat ik hen komend seizoen blij kan maken.”

Hoe heb jij deze vreemde periode beleefd? Heb je veel last gehad van het coronavirus?

“Na het einde van het seizoen ben ik met de auto terug naar Slovakije gereden. Dat was onze enige mogelijkheid, vliegen zat er niet in. Toen mijn vriendin en ik aankwamen in mijn thuisland moesten we eerst veertien dagen in quarantaine verblijven. Dat was een moeilijke tijd. Daarna konden we onze familie en vrienden bezoeken. Dat was het hele opzet van onze vakantie. We zijn er zo’n twee maanden gebleven. Daarna keerde ik terug naar Frankrijk om te onderhandelen met Rijsel. Die gesprekken hebben toch zo’n drie weken aangesleept.”

Terug naar voetbal. Wat herinner je je nog van je debuut voor Kortrijk?

“Dat we op Anderlecht speelden. Het werd 0-0. Ik heb er enorm van genoten. Het was mijn eerste wedstrijd in de Jupiler Pro League. Ik deed een paar goeie saves. Dat we gelijkspeelden, was belangrijk voor het team. Ik was niet echt onder de indruk van het Lotto Park. Trouwens, ik speel graag tegen grote clubs als pakweg Club Brugge.”

Je hebt je kans wel met beide handen gegrepen. Je verdween niet meer uit doel.

“Ik werd natuurlijk wel een beetje geholpen door de blessure van Sébastien Bruzzese (gebroken borstbeen, red.). Maar dat neemt niet weg dat ik me wedstrijd na wedstrijd beter voelde. Ik wil de coach bedanken om me vertrouwen te schenken en me de mogelijkheid te geven om te spelen.”

“In de top acht eindigen, moet ons eerste doel zijn. En ik droom ook van de beker”

Ook tegen Antwerp in de beker pakte je uit met een heel knappe prestatie.

“Dat was een van mijn beste wedstrijden voor Kortrijk. Ik weet nog dat we in de maanden november, december en januari heel wat wedstrijden moesten spelen. Maar ik vond dat niet zo erg. Ik had lang gewacht om te kunnen spelen.”

Was het niet lastig om tot speeldag 16 op de bank te zitten?

“Natuurlijk was dat niet gemakkelijk. Toen ik in 2017 bij Rijsel aankwam, was ik derde keeper. Af en toe zat ik eens op de bank. Het seizoen erna, in 2018-2019, schoof ik op in de pikorde tot tweede doelman. Ik bleef hard werken en prentte mezelf in: je bent nog jong, je hebt de toekomst voor je. Ik focuste altijd op mezelf. Na die twee seizoenen wist ik dat ik moest vertrekken om aan spelen toe te komen. In Kortrijk kwam dat moment dan na zestien speeldagen. Ik zei tegen mezelf: dit is het moment waarop je zo lang hebt gewacht en zo hard voor hebt gewerkt. Geniet ervan.”

KV Kortrijk huurt Adam Jakubech opnieuw:
© BELGA

Hoe ben je in 2017 bij Rijsel terechtgekomen nadat je op je 18de je debuut maakte in de Slovaakse hoogste klasse bij Trnava?

“Ik besef dat het niet alledaags is dat een doelman uit Slovakije naar Rijsel wordt getransfereerd. Als keeper is het je droom om in de hoogste divisie van je thuisland te kunnen spelen. In het seizoen 2016-2017 hadden we ons gekwalificeerd voor de voorrondes van de Europa League. Rijsel zag me daarin aan het werk en plots kreeg mijn agent een telefoontje. Ik herinner me nog dat het eerste half jaar bij Lille alles precies van een andere planeet was. Het trainingscentrum, de kwaliteit van de andere spelers, het was overweldigend. Stap voor stap kreeg ik meer vertrouwen.”

Jouw transfer naar Rijsel resulteerde al in één cap voor je land Slovakije, dat moet een enorme ervaring geweest zijn?

“Dat was een van de mooiste momenten in mijn nog jonge loopbaan. Ik speelde er samen met Milan Skriniar die actief is bij Inter Milaan. Hij is een van de beste centrale verdedigers ter wereld. Ook in de selectie van de U21 waren we al samen. Daarnaast hebben we met Stanislav Lobotka die bij Napels speelt en Marik Hamsik grote namen in huis. Ik ben trots op Slovakije. Als ik genoeg aan de bak kom bij KV Kortrijk volgen er misschien nog selecties voor Slovakije.”

Wat is het doel voor dit seizoen?

“Ik hoor dat het interessant zou zijn om in de top acht te eindigen. Dat moet ons eerste doel zijn. Misschien kunnen we daarnaast iets mooi creëren in de bekercompetitie? Dat zou speciaal zijn voor de fans. Iedereen die voetbal speelt, droomt van die beker.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.