KV Kortrijk haalt hard uit naar UEFA-inspecteur: “Zijn uitspraken zijn platvloers racisme”

© OV
Redactie KW

Eersteklasser KV Kortrijk overweegt een klacht tegen UEFA-inspecteur Karl Dhont. Die had zich in een interview met Het Laatste Nieuws uitgesproken over de wedstrijd KV Kortrijk-Moeskroen van twee seizoenen geleden.

In een persbericht op de website reageert voetbalclub KV Kortrijk op een interview met matchfixingexpert en UEFA-inspecteur Karl Dhont. Hij is een van de achttien inspecteurs van de Control, Ethics & Disciplinary Body van de Europese voetbalbond. In het artikel verwijst de inspecteur naar de wedstrijd tussen KV Kortrijk en Moeskroen van 12 maart 2017. Hij bestempelde de match als ‘het grootste omkoopschandaal sinds de zaak-Yé aan het licht kwam’. “Maar,” zo oppert KV Kortrijk, “de heer Dhont is zich volkomen bewust van het feit dat het gerecht deze wedstrijd onderzocht. Er werden geen bezwaarlijke elementen gevonden.”

KV Kortrijk benadrukt dat het destijds ook zelf een intern onderzoek voerde naar matchfixing. “Laat één ding duidelijk zijn: mensen die zouden meewerken aan matchfixing hebben geen plaats in onze club. Het intern onderzoek heeft aangetoond dat de spelers, staf en bestuur niets verweten kon worden. Dat KV Kortrijk niet ter sprake kwam in het dossier ‘Propere Handen’ bevestigt dat. De club betreurt dan ook ten zeerste dat de heer Dhont overgaat tot dergelijke gratuite beschuldigingen zonder enig bewijs. Dit is voor ons compleet onaanvaardbaar.”

KV Kortrijk - Moeskroen eindigde in 2017 op 0-2. Door die zege konden de Henegouwers zich handhaven in eerste klasse A.
KV Kortrijk – Moeskroen eindigde in 2017 op 0-2. Door die zege konden de Henegouwers zich handhaven in eerste klasse A.© BELGA

Racistisch

De club verwijst ook naar de functie van de UEFA-inspecteur. “Men zou mogen verwachten dat hij de nodige terughoudendheid en sereniteit aan de dag legt bij het afleggen van zulke publieke verklaringen. Hij laat zich echter in met toogpraat, louter om een krantenkop te halen”, klinkt het. Dat in het artikel verwezen wordt naar de afkomst van enkele KV Kortrijk-verdedigers is voor de club al helemaal een brug te ver. “De uitlating dat in onze verdediging ‘verschillende ic’en de dienst uitmaken – wat trouwens feitelijk niet correct is – gaat zelfs verder. Dit is naar onze mening niets minder dan platvloers racisme.”

“Het is duidelijk dat de compleet ongegronde verklaringen van de heer Dhont KV Kortrijk als club, haar supporters en haar sponsors schade toebrengen”, klinkt het als besluit. “De raad van bestuur van KVK onderzoekt welke stappen kunnen ondernomen worden bij UEFA en het gerecht tegen de duidelijke laster van de heer Dhont gericht aan onze club.”

Reactie KV Kortrijk

Algemeen manager Matthias Leterme kan allerminst om de beweringen van Karl Dhont lachen. “Wij overwegen inderdaad om klacht in te dienen wegens laster en eerroof. Wat hij beweert, is schandalig. Hij beweert zo maar dat wat hij in die bewuste KV Kortrijk-Moeskroen zag, het ergste is sinds de zaak-Yé. Dát kunnen wij onmogelijk laten passeren. Hij brengt onze club in verband met matchfixing, iets afschuwelijks, maar komt met geen enkel bewijs. Die bewuste match werd onderzocht door de bevoegde instanties, en er werd niks gevonden. Wat hij nu beweert, is gratuite toogpraat. En dat voor iemand die dergelijke functie heeft bij de Uefa. Hij brengt de club met dergelijke uitspraken schade toe. Wij waren dat seizoen slecht bezig, zaten in een heel negatieve spiraal (KVK behaalde in de terugronde toen amper 7 op 45, red.). We stonden tiende en beloofden onze spelers voor die match een dubbele premie, want nog zakken in het klassement was nefast voor de tv-gelden. En dan gaan wij die match fixen zeker?”

Karl Dhont, in 1998 een van de oprichters van het gokkantoor Mr Bookmaker, dat ondertussen werd verkocht aan Unibet, is een vriend van Tony Bloom, de eigenaar van Union. Zou de zaak Selemani (KVK pikte Selemani transfervrij weg bij Union nadat hij er eenzijdig zijn contract ontbond na een conflict, red.) er voor iets tussenzitten waarom Dhont nu met dergelijke uitspraken komt? “Dat zijn jouw woorden, niet de mijne. Ik wil gewoon dat deze persoon stopt met onze club schade te berokkenen.”

(OV/CDW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten