Kunstgras voor stadion De Velodroom in Torhout

Het kunstgras zal over enkele maanden op De Velodroom aangelegd worden. © Foto JS
Johan Sabbe

Het Torhoutse College van Burgemeester en Schepenen heeft donderdagmorgen de knoop doorgehakt : het voorziene voetbalveld in kunstgras komt niet op het sportstadion Benny Vansteelant, zoals eerst gepland, maar op het hoofdterrein van het stedelijk voetbalveld De Velodroom.

Vorige maandag had een delegatie van het stadsbestuur in alle discretie overlegd met afgevaardigden van de voetbalclubs KM en SK Torhout, de stedelijke sportdienst en de stedelijke sportraad. Tijdens die lange vergadering werd er overeenstemming over de heikele kwestie bereikt. Donderdagmorgen heeft het schepencollege dan de consensus bekrachtigd.

Verdeelsleutel bepaald

Grosso modo komt het erop neer dat het kunstgras op het hoofdveld van De Velodroom komt en dat KM Torhout als derdeklasser en vooral met zijn jeugdploegen daar zowat 70 % van de tijd zal kunnen spelen en trainen. Vierdeprovincialer SK Torhout behoudt voor zijn thuiswedstrijden terrein 1 op het sportstadion Benny Vansteelant, maar zal voor zowat 30 % van De Velodroom gebruik kunnen maken. Voorts kunnen de scholen op de resterende momenten op het kunstgras terecht en na aanvraag ook Davo en amateurploegen. De verdeelsleutel tussen KM en SK is afgesproken op basis van de trainingsbehoeften en het aantal ploegen.

Kleedkamers nodig

Er moet nu zo snel mogelijk een aanbesteding uitgeschreven worden, zodat de aanleg direct na het huidige voetbalseizoen kan starten. Zoals bekend, trekt de stad er 450.000 euro voor uit. Extra verlichting op het veld De Velodroom is niet nodig wat op terrein 2 van het sportstadion Benny Vansteelant wel het geval zou zijn en evenmin moet er in principe voor een omheining gezorgd worden, want De Velodroom is perfect afsluitbaar. Wel een probleem is het tekort aan kleedkamers. Wellicht zal dat euvel in eerste instantie met containers opgelost dienen te worden.

Winst van 860 uur

“We hebben na een grondige analyse en breed overleg geopteerd om het kunstgras aan te brengen op De Velodroom”, aldus een tevreden burgemeester Norbert De Cuyper namens het schepencollege. “De voornaamste reden is dat we op die manier de grootste winst in speel- en trainingsuren kunnen realiseren. Dat terrein wordt momenteel zowat 240 uur per jaar gebruikt, wat weinig is. Door er een kunstgrasveld aan te leggen, zal hetzelfde veld minstens 1.100 uur per jaar bruikbaar zijn. Dat betekent een winst van liefst 860 uur per jaar, wat vooral de voetballende jeugd ten goede zal komen, want we blijven de jonge voetballers in de hele zaak prioritair stellen. Dankzij het kunstgras zullen de bestaande en overbespeelde natuurgrasvelden gedeeltelijk minder belast worden en aan kwaliteit winnen, wat ook een pluspunt is.”

Lees over het kunstgras een ruime bijdrage in De Weekbode Torhout van vrijdag 12 februari.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.