“Kunstgras is godsgeschenk”

Hannes Hosten

“Weer of geen weer, je kan altijd spelen op kunstgras. Onze ervaringen zijn heel positief”, zegt jeugdvoorzitter Sam Lietaert van KV Oostende.

Deze reportage maakt deel uit van ons Dossier Kunstgrasvelden.

“Eén kunstgrasplein op De Schorre wordt fulltime door KVO gebruikt, het meest recente kunstgrasveld delen we met andere clubs”, vertelt Sam Lietaert. “Je kan er altijd op spelen. Sint-Truiden is de enige eersteklasser in België met een kunstgrasveld en als onze jeugd daar gaat shotten, mogen ze ook op het eerste plein. Een hele ervaring voor onze jongeren. Ik zie het op KVO, met een natuurgrasveld, niet gebeuren.”

Schoenen

“Als je een sliding maakt, ligt op sommige kunstgrasvelden je been open”, weet Sam Lietaert. “Dat is een nadeel, maar snel op te lossen door een rennersbroek onder de gewone broek te dragen. Voor de rest zijn er geen nadelen voor de voetbaluitrusting. Op het terrein met rubberen instrooimateriaal zijn de schoenen soms een beetje zwart, maar dat kan je makkelijk afvegen. Op gewoon gras moet je na de match ook altijd je schoenen wassen, terwijl ze op kunstgras piekfijn in orde blijven.

“Bal rolt anders op kunstgras”

“Naar beleving toe zullen de meeste voetballers wel kiezen voor gewoon gras, maar dan met een perfecte mat. En meestal is dat enkel maar in het begin van het seizoen het geval. Na een tijd gaat het grasveld er op achteruit. De bal rolt wel anders op een kunstgrasveld dan op een echt grasplein. Daarom verkiezen de meesten nog een echte grasmat. Al is daar veel evolutie in. Tegenwoordig heb je ook grasmatten waar kunstgras en echt gras met elkaar verweven zijn. Zo heb je de voordelen van beide. Kunstgras is voor de jeugd een godsgeschenk. Omdat we op kunstgras veel mogen trainen, blijft ons gewone gras zo goed.”