KSV Roeselare speelt vanavond match van de waarheid op Lommel

David Colpaert en KSVR weten vanavond of het play-off 2 of 3 wordt. © foto Bart
Redactie KW

Voor wit-zwart is het vanavond alles of niets op Lommel. Als er niet wordt gewonnen, wacht een strijd tegen het felgeteisterde Lokeren om de degradatie uit 1B te ontlopen. De enige vraag voor vanavond: de hel (play-off 3) of de hemel (play-off 2)?

Wij hadden uiteraard een ander scenario verwacht“, opent assistent-trainer David Colpaert. “Hadden wij op Union in de extra tijd een van onze twee kansen kunnen benutten en vorige zaterdag die andere sleutelmatch thuis tegen Lokeren kunnen winnen, zou het uiteraard een ander verhaal geweest zijn om naar Lommel te trekken.”

“Maar bij een ‘als-en-alsverhaal’ blijven stilstaan, kan niet. Meestal stroken zo’n verhalen ook niet met de waarheid. Vrijdagavond is de enige waarheid dat we moeten winnen om nog die zesde plaats te halen, zo niet moeten we die zware strijd aangaan om het behoud te verzekeren.”

Gewond dier

David Colpaert had de spelers meerdere keren gewaarschuwd dat een gewond dier als Lokeren soms gevaarlijk uit de hoek kan komen. “De trainer en ikzelf hadden benadrukt dat ze niet moesten bezig zijn met persartikels over het nakende faillissement van Lokeren, dat we moesten uitgaan van onze eigen sterkte om de drie punten te pakken. Ikzelf heb er ervaring mee. Ik was de trainer bij SK Lierse, toen deze club uiteindelijk het faillissement moest aanvragen. De spelers speelden als leeuwen.”

“Onze huidige speler Andrei Camargo was toen ook een van hen. Hadden ze ons toen niet gedwarsboomd, wonnen we het tweede finaleticket voor de promotie. De jongens wilden er alles aan doen om de club nog over de streep te kunnen trekken. Vergeet niet dat ze zwaar in de onzekerheid leven en ook moeten vechten voor hun eigen voetbaltoekomst. Als het zou mislukken voor Lokeren, moeten ze zich in de picture kunnen zetten bij andere clubs.”

“Voor de wedstrijd leek er echt niemand zenuwachtig”, pikt David weer in. “We warmden langer en intensiever op en leken klaar. In de beginfase kenden we een volledig mislukte start. Als je dan na een goede minuut al de 0-1 slikt, geeft dat natuurlijk geen extra vertrouwen. Het is een probleem voor onze ploeg dat we in de eerste 20 minuten al te veel van die kleine fouten op ons conto schrijven waardoor we dan een tegendoelpunt slikken en zo steeds op achtervolgen aangewezen zijn.”

Op beslissende momenten beschikken we niet over de koelbloedigheid om onze kansen af te maken

In de tweede helft tonen we dan weerbaarheid. Maar dan bleven we meestal op een gelijkspel steken, hoewel we meermaals meer verdienden. Met draws sprokkel je natuurlijk maar één punt. We brengen ons al te veel in de problemen. Op de beslissende momenten beschikken we niet over de koelbloedigheid om onze kansen af te maken. Kort gezegd, onze eerste helft was gewoon slecht. Na het uur hebben we dan wel serieus gereageerd.”

Saviour Godwin scoorde vorig weekend twee keer tegen Lokeren.
Saviour Godwin scoorde vorig weekend twee keer tegen Lokeren.© foto Belga

Trainer Gamel was ontgoocheld over de Nederlandse scheidsrechter, die twee duidelijke strafschoppen (handspel en fout in de rechthoek) niet zag. “Dat gebeurde ook in de thuiswedstrijden tegen Union. Eveneens een Nederlandse scheidsrechter onthield ons toen drie strafschoppen. Dat had in totaal dus zes punten meer kunnen zijn in de rangschikking. Erover zeuren, zal de zaak toch niet meer veranderen. Waarover ik dan wel tevreden ben, is dat we telkens uit een verloren positie terugkeren. Dat moet ons vertrouwen extra stimuleren.”

Alles of niets?

“De voorbereiding deze week op de wedstrijd die we willen en moeten winnen, verliep heel scherp”, gaat David Colpaert verder. “We willen niet voor het derde seizoen met dat degradatiespook geconfronteerd worden. Na dat eerste succesvolle seizoen in 1B waarin de club de finale haalde, maar verloor, ging het de voorbije jaren tweemaal bergaf. We werden tweemaal vijfde, na Lierse en Westerlo. Telkens werd het de degradatiepoule.”

Het zou jammer zijn mocht het in de hertekende degradatieformule met de nummers 7 en 8 in vijf duels weer ons lot worden

“Het eerste seizoen wonnen we die moeiteloos. Vorig jaar liep het in de laatste beslissende wedstrijd in de reguliere competitie, die we moesten winnen van Westerlo (1-1 gelijkspel, red.) ook niet goed af en ging het in de degradatiepoule heel stroef. Het zou jammer zijn mocht het in de hertekende degradatieformule met de nummers 7 en 8 in vijf duels weer ons lot worden.”

Niet op afzondering

Vanaf de eerste minuut geconcentreerd voetballen en voor één keer alle foutjes mijden die in de vorige partijen gemaakt werden, is het devies. “Ik ben ervan overtuigd dat we voor alle ploegen uit deze reeks voetballend niet moeten onderdoen. We moeten bikkelen van de eerste tot de laatste minuut. We moeten winnen. Hoe het gebeurt, maakt niets uit.”

Als we het tot een goed einde kunnen brengen, zal dit een boost zijn voor iedereen die het goed meent met wit-zwart

We moeten er geen schoonheidsprijs mee winnen. Neen, alleen de drie punten tellen. We lassen geen afzondering in. We vertrokken vrijdag even voor de middag richting Limburg zodat we niet in de file verzeild raken. Als we het tot een goed einde kunnen brengen, zal dit een boost zijn voor spelers, supporters en iedereen die het goed meent met wit-zwart.”

Vrijdag28 februari om 20.30 uur: SK Lommel – KSV Roeselare.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.