KSV Roeselare krijgt ook van het BAS geen licentie en zakt naar amateurvoetbal

© belga
Wouter Vander Stricht

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft KSV Roeselare geen licentie voor 1B toegekend. KSVR mag dus niet langer aantreden in het Belgische profvoetbal. In principe komt KSVR nu volgend seizoen uit in eerste amateurklasse.

KSV Roeselare had vorige donderdag via een videoconferentie het dossier verdedigd voor het BAS, nadat het begin april slecht nieuws kreeg van de Licentiecommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). KSVR, dat eerder dit seizoen ook al vocht tegen het faillissement, kon de gevraagde garanties niet voorleggen. Daarnaast ontbraken allerhande betaalbewijzen van lonen, verzekeringen, belastingen en RSZ-bijdragen.

Na lang beraadslagen beslisten aandeelhouders en het clubbestuur om Roeselare toch nog een kans te geven en beroep aan te tekenen bij het BAS. Intussen werden alle spelers en het personeel betaald en zijn ook de RSZ-schulden en achterstallige betalingen aan de bond vereffend. Maar dat volstond duidelijk niet, want KSV Roeselare kreeg maandag geen licentie.

Kind van de rekening

“Onze raadsman heeft het verdict nog niet gekregen, daarover kunnen we nog niks meer zeggen”, reageert voorzitter Yves Olivier. “De lonen waren betaald, RSZ ook en bij de BTW hadden we geen achterstallen. We dachten dat ons dossier er goed uit zag, maar blijkbaar geloven ze niet dat de continuïteit van de club is gegarandeerd. We zijn misschien ook wel het kind van de rekening van de heisa rond het BAS.”

Dat KSV Roeselare naar tweede amateurklasse zou verbannen zijn, verwijst Olivier naar het rijk der fabelen. “We hebben onze licentie niet voor 1B, dus degraderen we in principe naar eerste amateurklasse. Of we nog iets kunnen doen? Gerechtelijke stappen? Ik denk voorlopig niet dat dat veel zin heeft, maar eerst moet de raadsman ook de motivatie van het BAS kunnen bestuderen. We zullen later met een officieel statement naar buiten kunnen komen, maar daarvoor moeten we de beslissing van dichterbij kunnen bekijken.”

Misschien beter zo

Franky Lombaert is al 55 jaar supporter van de club. “Nog van in de tijd dat SK Roeselare (dat later fuseerde met FC Roeselare tot KSV Roeselare, red.) op ‘t Motje speelde”, zegt hij.

“Ik vind het erg jammer dat we de licentie niet krijgen. Ik had het wel zien aankomen, nadat we eerder dit seizoen al tegen het faillissement moesten vechten. Al hoopte ik dat mevrouw Dai redding zou brengen. Wat er in de bestuurskamer gebeurt, zijn mijn zaken niet. Ik supporter voor de voetbalploeg. We hebben nog één geluk: we zakken niet naar tweede, maar naar eerste amateurklasse en daar zijn ook mooie wedstrijden. En misschien is het ook wel meer leefbaar dan 1B. Daar moesten we altijd tegen dezelfde clubs spelen en kostte het ook handenvol geld. Misschien is het wel beter zo…”

Haast iedereen einde contract

Bij de spelers was haast iedereen einde contract. Ook kapitein en doelman Wouter Biebauw: “Het nieuws komt nog altijd hard aan, zeker voor ikzelf die hier al zo lang speelde. Langs de ene kant weet je dat er moeilijkheden waren om de continuïteit te garanderen, maar we hoorden ook hoopvolle signalen. Als spelersgroep waren we op enkele spelers na allemaal einde contract. Wat er nu gaat gebeuren? Iedereen moet op zoek naar een nieuwe club. Voor mezelf hoop ik professioneel bezig te blijven. Ja, dat kan misschien ook in eerste amateurklasse. Maar zal Miss Dai blijven? En zullen er lokale ondernemers opstaan in deze coronatijden?”

Sportschepen José Debels: “Oltegoare rechtestoan”

Ook Sportschepen José Debels vindt het uitermate jammer. “Voor een sport- én voetbalstad als Roeselare is dat uiteraard spijtig”, aldus de schepen die dinsdag zijn 59ste verjaardag vierde. “Het is ook erg spijtig voor de jeugd en alle medewerkers die zich daar al jarenlang belangeloos inzetten. We zagen dit natuurlijk al een beetje aankomen, nadat eerder het faillissement nipt was vermeden. Hopelijk kan men een doorstart nemen in eerste amateurklasse met lokale jongens”, aldus de schepen die zelf ook ooit voor SK Roeselare voetbalde. “Een team van lokale verankering op een deftig niveau, dat moet mogelijk zijn. En laat ons toegeven: het format van eerste klasse B is niet werkbaar als je ziet hoeveel koppen daar iedere keer rollen. De fans zullen zich wel weer achter KSVR en het stamnummer 134 scharen, laat ons ‘Oltegoare rechtestoan’,” besluist José Debels.

Wat met de KSVR-jeugd?

KSV Roeselare zakt nu naar eerste amateurklasse en zo is elitevoetbal ook uitgesloten. “We hebben daar het vangnet van het interprovinciale voetbal. Maar het is zo dat heel wat jeugdspelers ons de jongste weken al verlaten hadden”, aldus TCJO Kurt Vercamp, die zelf 14 jaar voor de club voetbalde en nu 15 jaar bezig is met de jeugdopleiding. “Uiteraard is dat voor mij ook een zware klap, maar we kunnen niet zeggen dat we dit niet zagen aankomen. Wat er fout liep? Wel, je mag als mens altijd fouten maken, maar je moet er dan de conclusies uit trekken en niet dezelfde fouten blijven maken. Het is gewoonweg jammer, want voetbalkennis en geld was er niet te kort. Je moet het gewoon juist aanwenden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier