KSV Jabbeke geeft kansen aan enkele jongeren

Deze tieners leren langzaam maar zeker voetballen bij het vlaggenschip van KSV Jabbeke: v.l.n.r.: Lennert Devriendt, Shiva Stellamans, T1 Steve Stellamans, Maxime Louagie en Simon Timmerman. © Foto JPV
Redactie KW

1-0-winst tegen KEG Gistel, de nacompetitie die wenkt en drie tieners op de bank. Het gaat KSV Jabbeke duidelijk voor de wind.

Zondagnamiddag 13.15 uur: Steve Stellamans begroet zijn Gistelse collega Peter Linskens en opent de kleedkamers. Daarna geeft hij ons een warme cabine en neemt ruim de tijd voor een babbel. “We startten het seizoen met een talentrijke, zij het krappe kern. Daardoor verleenden we kansen aan jongeren waarin we potentieel vermoedden. Zes maanden later werd onze hoop gerealiseerd. We prijken bovenin de klassering, ook al missen die prille snaken een stuk ervaring.”

“Met onze jeugd zijn we een mooi hoofdstuk aan het schrijven”

“Als het kan grijpen we naar hen terug, brengen hen een drietal weken en dan gunnen we die tieners weer de nodige rust. Alleen hebben we dit speeljaar te veel en te lang op sommigen een beroep moeten doen. De U17 gaat integraal over naar de U21 en dan komen er twee teams beloften in stelling: één op gewestelijk, één op provinciaal niveau. We schrijven een mooi verhaal met een lijvig jeugdhoofdstuk. We zitten voor op schema. Naar uitstraling en supporters toe blijven we de daad bij het woord voegen: de jeugd krijgt alle kansen bij KSV Jabbeke.”

“Mijn vader is mijn coach, maar dat is vooral voor hem moeilijk”

We leggen ons microfoontje voor aan vier talentrijke jongeren. Eerst komt Lennert Devriendt aan bod: “Voor mij begon alles bij SK Eernegem, dan verhuisde ik naar KVC Ichtegem en keerde terug naar Eernegem. Nu tracht ik door te breken bij KSV Jabbeke, samen met drie maten. Al één keer mocht ik op de bank plaatsnemen: een toffe ervaring.”

Vervolgens stevent Shiva Stellamans, zoon van Steve, op ons af. “Al acht keer startte ik in de basis en pakweg 15 maal behoorde ik tot de kern. Voor mijn periode in Jabbeke voetbalde ik bij Varsenare, op mijn 16de bij KV Oostende en vorig seizoen kwam ik hier terecht. Vanaf het eerste moment voelde ik me welkom. Mijn vader als coach? Dat is moeilijker voor mij dan voor hem. Op voetbalvlak is hij een kraan, op de oefensessies spreek ik hem aan met trainer, thuis noem ik hem papa.”

“In Jabbeke leerde ik pas écht voetballen”

Simon Timmermans voetbalde in het verleden bij Cercle Brugge, Eendracht Brugge en KFC Varsenare. “In Jabbeke leerde in het voetbal bij de eerste ploeg kennen als invaller. Totaal nieuw voor mij, de snelheid van uitvoering valt niet te onderschatten. Misschien word ik volgend kampioenschap vaste waarde, al wil ik geen stappen overslaan.”

Maxime Louagiesluit het rijtje af: “Pas vanaf mijn 15de begon ik te voetballen in Jabbeke. Drie seizoenen later mocht ik me bewijzen bij de beloften en nu proef ik van het grote werk. Vooral het moment dat de coach je naar de bank roept om in te vallen is super. Dat gevoel valt niet te beschrijven.”

Minuut 45: Jens Devriendt opent de score. Die voorsprong blijft op het bord tot het einde. Niettemin aarzelt coach Steve Stellamans niet: in de laatste tien minuten mogen Shiva Stellamans, Simon Timmermans en Maxime Louagie opdraven. Na afloop juichen ze samen met hun ervaren ploeggenoten. De zege is binnen! (JPV)