KSK Vlamertinge krijgt (eindelijk) een kunstgrasveld en ledverlichting

Wim Debrabandere bij het eerste veld van KSK Vlamertinge. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Als alles goed gaat, speelt KSK Vlamertinge volgend seizoen op kunstgras. De gemeenteraad keurde maandag de aanleg van dat veld, inclusief verlichting, goed. Voorzitter Wim Debrabandere van KSK Vlamertinge is tevreden. “Nu zullen we tenminste het hele jaar door kunnen trainen”, klinkt het.

Na Sassport Boezinge wordt KSK Vlamertinge de tweede Ieperse club dat een kunstgrasveld krijgt. “Het is al langer dat we kunstgras vragen”, vertelt Wim Debrabandere, die sinds het onverwachte overlijden van voorzitter Geert Rodenbach in 2017 optreedt als dienstdoend voorzitter. “Het vorige schepencollege zei op een gegeven moment dat iedere deelgemeente een kunstgrasveld zou krijgen en wij zouden de eerste zijn. Maar dan kwam er eerst eentje in Boezinge… Toen was ons geloof erin even weg, maar begin januari kwam ik de schepen van Sport tegen die mij vertelde dat hij zo vlug mogelijk wilde samenzitten. Dan is het dossier in een stroomversnelling terechtgekomen.”

Zo snel dat het al op de gemeenteraad van maart voorgelegd werd. Er werd geopteerd voor de omvorming van het eerste terrein tot kunstgrasveld. “Wij wilden aanvankelijk terrein 2, omdat we daar al verlichting hebben, maar de stad opteerde voor terrein 1 omdat er nu het meeste onderhoud aan dat plein is. Voor ons was dat goed op voorwaarde dat er verlichting komt, want je bent niets met een kunstgrasveld als er geen verlichting is. Dat was geen probleem voor de stad. Nu is het ideaal voor ons, want hebben ook onze tribune en uitzicht vanuit de kantine, dus dat is ideaal.”

“Kunstgras is ook fragiel. We zullen strikte richtlijnen meekrijgen” – ondervoorzitter Wim Debrabandere

Kunstgras heeft voorstanders en tegenstanders, maar in Vlamertinge zijn ze duidelijk voorstander. “Een groot voordeel is dat je het jaar door kunt trainen. Gewoon gras ziet enorm af van het natte weer en in het verleden hebben we hier in Vlamertinge daar al grote problemen mee gehad“, vervolgt Wim Debrabandere. “Zo mogen we ieder jaar van eind april tot halfweg juli niet op de graspleinen, zodat ze zich een beetje kunnen herstellen. Met een kunstgrasveld kun je in die periode bijvoorbeeld tornooitjes organiseren of sportscholen ontvangen.”

Aanpassing

Kunstgras is blijkbaar ook een argument om spelers te overhalen om te komen. “Maandag hadden we nog een gesprek met een speler die opgevangen had dat we volgend seizoen op kunstgras zouden spelen. Voor hem was dat een pluspunt”, vertelt Wim. “Kunstgras is als een biljartlaken. Je heb geen putjes of bultjes. Soms kan een putje in het gras de bal een rare bots geven, waardoor je de balcontrole mist. Op kunstgras zal je dat niet hebben.”

Dus KSK Vlamertinge speelt volgend jaar kampioen op kunstgras? “Ploegen die niet gewoon zijn om op kunstgras te spelen, hebben altijd moeite om zich aan te passen. Natuurlijk kan het ook andersom nadelig werken voor ons. Als onze spelers het gewoon zijn om op kunstgras te spelen en ze moeten op verplaatsing weer op gewoon gras spelen, dan kunnen ze dat misschien verleerd zijn. Kunstgras is ook fragiel. We zullen dan ook strikte richtlijnen meekrijgen. Zo zullen de spelers er niet op mogen met kauwgom. Je mag ook niet overgaan van een gewoon grasplein naar kunstgras, want je zou kunnen aarde meebrengen tussen schoenen.”

Omdat het zo fragiel is, moet het kunstgrasveld ook volledig omheind zijn, maar op sommige plaatsen bleek dat moeilijk. “Bij de garages komt de omheining tot tegen het plein. De meeste mensen staan in de tribune of rond de kantine, maar we hebben ook enkele diehard supporters die dikwijls aan de garages staan aan de overkant. Als ze daar willen blijven staan, zullen ze moeten kijken door die omheining. Eigenlijk hebben ze zich er wel bij neergelegd. Ze begrijpen wel dat het goed is voor de club dat er kunstgras komt.”

Te klein?

Op de gemeenteraad merkte Jan Laurens (CD&V) op dat het kunstgrasveld te klein wordt indien Vlamertinge nog eens in de hogere regionen van het Belgische voetbal wil spelen. “We hebben daar gespeeld in 2016 en 2017. Dat was mooi en een droom van de voorzitter, maar ook wel lastig door de verre verplaatsingen. Nu zitten we goed in eerste provinciale”, meent Wim.

Volgens schepen van Sport Patrick Benoot (Open VLD) klopt het echter niet dat het plein te klein wordt. “Ik weet dat Vlamertinge niet de ambitie heeft om hogerop te spelen, maar mocht het per ongeluk toch gebeuren dan zullen ze dat nog steeds kunnen doen op hun andere terrein“, aldus Patrick Benoot. “Nu het al goedgekeurd is in de gemeenteraad kan er snel begonnen worden. Wellicht zullen de werken aanvatten in juni, waardoor het plein er zou moeten liggen tegen de start van de nieuwe competitie op 1 september.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier