KRC Bissegem lanceert ambitieus driejarenplan

V.l.n.r. voorzitter Marc Cheyns, Vincent D'Heyghere (cel Eventing), manager Franky Doolaeghe en erevoorzitter Jacques Soete. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Marc Cheyns (66) is nu de nieuwe voorzitter van voetbalclub KRC Bissegem in opvolging van Jacques Soete (71). Met Join Ambition stelt de club een driejarenplan vol ambitie voor.

Marc Cheyns is gehuwd met Judith Vo Luzolo Luyeye en heeft zeven kinderen tussen de 13 en de 25 jaar. “De twee dochters dansen en rijden paard en de vijf zonen voetballen, drie bij Bissegem en twee bij Gullegem.”

Marc is meer dan 36 jaar bedrijfsleider geweest van elektrogroothandel Cheyns nv en is nu trekker van Agape Christian Church, de pinkstergemeente in Kortrijk. Hij is voorganger van de gemeenschap.

Eind vorig jaar stampte Marc met zijn echtgenote schoonmaakbedrijf JM Services uit de grond. JM Services werd eerst sponsor van de jeugd van KRC Bissegem en is nu sponsor van de hele ploeg. De stap naar het voorzitterschap werd na enkele gesprekken met manager Franky Doolaeghe en uittredend voorzitter en huidig erevoorzitter Jacques Soete uiteindelijk ook gezet.

Commercieel en sportief

Het leven van Marc is doorspekt van voetbal, hoewel hij als jongere toch ook vier jaar in tweede provinciale baskette bij Nemea. “Ik herinner me dat ik als kind van 6 jaar met mijn grootvader, die een supporter was van Kortrijk Sport, meeging naar het voetbal.”

25 jaar lang is Marc een diehard Club Bruggesupporter geweest. “In die periode speelde ik ook zelf meer dan 20 jaar in een club binnen de competitie Schepen Byttebier. Daarna was ik er nog vier jaar scheidsrechter. Op een bepaald moment was ik ook voorzitter van de club. Ik maakte er kennis met de kleine problematiek van sportvelden en -infrastructuur.”

In het nieuwe stadion van Rijsel leerde Marc hoe een club kan groeien. “Ik heb heel wat zien groeien in het commerciële en het sportieve luik van clubs.”

Jeugdacademies

Ervaringen deed Marc op als oprichter van een voetbalclub met kameraden, als hoofdsponsor, bestuurder en ondervoorzitter bij KVK, als voorzitter bij SV Kortrijk en bij Moeskroen en als vader van vijf voetballers.

Vooral het jeugdcentrum van KVK en futurosport zijn prachtige voorbeelden van jeugdacademies voor Marc. Zelf organiseerde hij ook een aantal jaar een jeugdacademie en is hij eigenlijk altijd aangetrokken geweest door de jeugd. “Met de nieuwe visie 2.0 willen we de jeugdwerking verbeteren en op die manier zoveel mogelijk jeugd laten doorstromen naar de eerste ploeg.”

We zijn geen profclub, maar bouwden wel een professionele structuur uit met mensen die verantwoordelijkheden opnemen

“We nemen een nieuwe start en we weten dat we nog veel werk voor de boeg hebben. We werken eraan en weten dat ook Rome niet op één dag gebouwd werd. Ambitie is het sleutelwoord! Het goede wat er was bewaren we en we beginnen met een nieuw elan.”

De club ging in zee met Like a Virgin die een nieuw logo uitwerkte. De website werd vernieuwd en een foto van een ambitieuze jonge kerel die droomt te spelen in een groot stadion prijkt op het startbeeld.” Er werden – gelinkt aan de website – ook een aantal apps ontwikkeld om in te schrijven en zelfs te betalen.

“We zijn geen profclub, maar bouwden wel een professionele structuur uit met mensen die verantwoordelijkheden opnemen. Daarrond werden teams gebouwd.”

Coach in plaats van trainer

Bij KRC Bissegem wil men ook af van het woord ‘trainer’. “Voortaan spreken we over een coach, iemand die de beleidslijnen van zijn/haar ploeg uitschrijft, een spelpatroon in de ploeg krijgt en opvoeding geeft, dus veel meer dan enkel een trainer!”

“We maken een plan van drie jaar, evalueren constant en kijken waar we moeten bijsturen of nieuwe richtingen uitgaan.”

Verschillende ‘anciens’ bleven bij de club en er werden ook een aantal nieuwe mensen aangetrokken. Er wordt gewerkt met een administratieve, sportieve, commerciële, eventing- en logistieke cel. Het nieuwe project steunt vooral op jeugdwerking en sociale engagementen binnen de club en de gemeenschap.

Sociaal project

“Bissegem is een diverse gemeente en het is een uitdaging voor een club om daar een structuur in te brengen. Vanuit de stad Kortrijk en met steun van de Vlaamse gemeenschap ondersteunt een brugfiguur KRC Bissegem en SV Kortrijk die vooral rond diversiteit werken.”

“Zo kunnen allochtonen en kinderen en jongeren uit kansarme gezinnen ook voetballen. Ons statement is beter willen worden als speler, coach en bestuurslid maar ook als mens en dat past ook binnen dat sociaal project.”

De echtgenote van Marc is Congolese. Marc weet dus als geen ander hoe het is om als ‘vreemdeling’ in onze contreien te vertoeven. Soms hebben de mensen die van vreemde origine zijn wat steun nodig! “Ons bedrijf dat sponsor is sluit dus ook perfect aan bij het sociaal project.”

75, 50 en 25 jaar

2020 is voor KRC Bissegem een echt jubileumjaar. De club bestaat officieel 75 jaar, de jeugdwerking 50 jaar en de Studax 25 jaar. “Dat zijn de officiële cijfers, want in werkelijkheid bestaan de club en de jeugdwerking al veel langer, zo’n honderd jaar.”

Op 27 juni 1945 is KRC Bissegem officieel aangesloten bij de Belgische Voetbalbond en kreeg de club een stamnummer. Het eerste seizoen werd er zelfs kampioen gespeeld. Kort na WOI – vermoedelijk in 1919 – was er in Bissegem al een voetbalploegje met enkele jongeren.

Racing Bissegem zou dan in 1924 gesticht zijn en in de archieven werd er al een verslag gevonden van een wedstrijd in 1923. Ook de jeugd speelde al vroeger dan de officiële oprichting in het speeljaar 1970-1971. Een Bissegemse scholierenploeg werd in 1962 al kampioen van West-Vlaanderen.

“Voor het jubileum waren er op 22 en 23 augustus wedstrijden gepland met randanimatie. Door corona moest die randanimatie geannuleerd worden en werden de wedstrijden herleid tot enkel op 22 augustus. De feestelijkheden worden uitgesteld. Er zijn maandelijks activiteiten gepland, natuurlijk afhankelijk van de coronamaatregelen”, aldus Vincent D’Heyghere van de cel eventing. (EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier