Kortrijk troeft Standard af met 3-1 en is klaar voor Antwerp

© foto Belga
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Een meer dan verdiend gelijkspel tegen Club en in een stomende tweede helft nu ook nog Standard weggezet: KVK is klaar voor de bekerclash tegen Antwerp donderdag. Alles gebeurde na de rust, waarin de Kerels met drie goals de Rouches helemaal wegveegden. Dat heet: een geslaagde generale repetitie!

Na Club, geslaagde test, werd Standard de laatste generale repetitie voor KV Kortrijk voor de bekerclash tegen Antwerp komende donderdag. Op een redelijk veilige plaats in de rangschikking was de uitslag van de 24ste competitiematch voor KVK niet van het grootste belang. Zeg zelf, coach Yves Vanderhaeghe zei zelf al dat hij best 13de of 14 wilde eindigen, als KVK maar de finale van de Croky Cup haalde. Vanderhaeghe hield dan ook Mboyo, net als Selemani nog niet 100 procent fit, op de bank, ook Ocansey en Ezekiel verdwenen naar de bank. Azouni, Stojanovic en de held van tegen Club Terem Moffi mochten starten. Dat mocht uiteindelijk ook Lepoint, Van der Bruggen moest ultiem ziek afhaken – D’Haene kreeg zijn aanvoerdersband.

Opnieuw een “oefening in mentaliteit” heette de komst van de wisselvallige Rouches, nog niet helemaal zeker van hun PO1-ticket. Het zou meer dan dat worden.

Veel middenveldspel

Dié oefening viel alvast behoorlijk mee. In een al bij al weinig opwindende wedstrijd, zonder veel tempo, hielden de Kerels voor de rust de organisatie en de concentratie vast én konden ze het meeste dreigen. Zonder écht veel gevaar evenwel. Maar verder: veel middenveldspel en vooral weinig tempo – de bezoekers maakten maar een fletse indruk. Eén echte kans evenwel maar voor KVK, toen Moffi – lastige spits toch, hoor – heerlijk De Sart alleen op Bodart kon sturen, maar de middenvelder besloot op het neefje van Gilbert Bodart – dat was een 100 procent kans. Die van de nieuwe Israëliet van Standard, Eden Shamir, in het slot van de eerste helft, was dan eerder zo’n 60 procent waard, Jakubech bokste de knal uit zijn doel. Voor de rest een weinig geïnspireerd gedoe. Oh ja, Felipe Avenatti stond in de basis. Maar veel moeite hadden Derijck en co niet met de lange ex-spits van de Kortrijkenaars. De Uruguayaan zou ook na een uur worden vervangen.

Een matige eerste helft dus, maar na de rust schoot de thuisploeg wel plots met scherp. Binnen de tien minuten stond het plots 2-0. Eerst miste Kagé zijn dribbel, maar De Sart schoot de verloren bal pardoes in de hoek van Bodart (1-0). En geen drie minuten later devieerde de ongelukkige debutant Shamir een zwieper van Golubovic. Het werd helemaal te gek toen Stojanovic er met een spectaculaire omhaal nog eens twee minuten later 3-0 van maakte, maar de VAR bevestigde het voorafgaande buitenspel van de Serviër.

Jovan Stojanovic juicht.
Jovan Stojanovic juicht.© foto Belga

Maar het Guldensporenstadion stond wel in brand: meteen daarna schoot de ingevallen Selemani ook nog op de lat. De Rouches leken een vogel voor de kat. Even spartelde dat vogeltje nog tegen toen Lestienne vanop de achterlijn de ingevallen Mehdi Carcela vond en de Marokkaan de bal koud voorbij Jakubec schoot. Weer een wedstrijd, leek het maar alweer sloeg KVK toe. Deze keer was het Moffi die zijn prima match bekroonde toen hij alert een hoekschop na enig geharrewar in goal moffelde. Nu was de match wél gespeeld. Standard probeerde nog wel, maar KVK kwam niet meer in gevaar. De eerste helft was lauw, maar KVK maakte alles goed na de rust. 2-2 tegen leider Club en 3-1 tegen Standard: er was niet alleen de mentaliteit, dit was een ge-wel-di-ge opsteker voor donderdag. KVK is klaar voor de Great Old.

Kortrijk: Jakubech; Golubovic, Tuta, Derijck, D’Haene; Azouni, Lepoint, De Sart, Kagé (61′ Selemani); Stojanovic (86′ Hornby), Moffi (75′ Mboyo)

Standard: Bodart; Vojvoda, Vanheusden, Laifis, Gavory; Cimirot, Shamir, Amallah; Lestienne (79′ Cop), Avenatti (62′ Oulare), Boljevic (62′ Mehdi Carcela)

Doelpunten: 52′ De Sart (1-0); 55′ Shamir og (2-0), 67′ Mehdi Carcela (2-1), 70′ Moffi (3-1).

Gele kaarten: geen.

Rode kaarten: geen.