Koekelarenaar Enrique Tanghe stond voor het eerst in de basis bij KM Torhout

Enrique Tanghe is bezig aan zijn eerste KM-seizoen.
Redactie KW

KM Torhout staat op één wedstrijd van een barrageplaats. Rechtstreekse redding is niet meer mogelijk, maar KM heeft aan een gelijkspel tegen SK Pepingen-Halle genoeg om 14de te eindigen.

Eén van de jongeren die na Nieuwjaar zijn kansen krijgt en grijpt is Enrique Tanghe. De 17-jarige Koekelarenaar is aan zijn eerste seizoen bij KM bezig. “Ik startte de voorbereiding bij de interprovinciale U19. In het begin van het seizoen ben ik dan gestart bij de beloften. Daar scoorde ik twaalf doelpunten. Vervolgens nam trainer Bruno Debo me bij de A-kern. Daar mocht ik al een aantal keer invallen en zondag mocht ik voor het eerst starten”, blikt Enrique terug op zijn blitzstart bij KM. “Ik had verwacht dat ik bij de U19 zou starten om met Nieuwjaar bij de beloften te spelen om dan een tweetal jaar later bij de eerste ploeg terecht te komen. Maar het komt allemaal vroeger. Dat komt vooral door het feit dat ik veel scoorde en goed speelde bij de beloften. Bij de eerste ploeg hebben de trainingen me ook geholpen om op een beter niveau te komen.”

“In het begin was het natuurlijk wat aanpassen, maar eens je mee traint met de eerste ploeg word je dat gewoon qua niveau, kracht en snelheid van uitvoering. Natuurlijk moet je ook je mentaliteit aanpassen. Ik krijg ook veel tips van de ervaren spelers, maar ook van de trainer, van Nigel (Smith, red.) en zelfs van diegene die de kledij verzorgen. Iedereen heeft er toe bijgedragen.”

De zesdejaarsstudent houtbewerking aan het VTI Diksmuide wordt vooral in het aanvallende compartiment uitgespeeld, als aanvallende middenvelder, rechterflank of spits. “Bij de beloften spelen we 4-4-2 en sta ik in de spits. Zondag startte ik op de 9. Ik ben nog maar 17 jaar, het was warm en ik had wat stress voor mijn eerste basisplaats. Maar na vijf minuten ben je dat vergeten. Maar ik kon niet tonen wat ik wilde, al zal dat wel komen.”

Enrique kwam in het tussenseizoen over van de U17 van KVV Coxyde en speelde voordien bij de jeugd van drie eersteklassers. “Op mijn vijfde ben ik begonnen bij Club Brugge. Ik speelde er vijf jaar. Daarna volgden twee jaar bij Cercle en twee jaar bij KV Oostende om daarna nog twee jaar bij KVV Coxyde te spelen.”

De Koekelarenaar trok dus meteen naar Club. “De zoon van onze overbuur, Kiëriën Serpieters (speler bij R. Knokke FC, red.), is vier jaar ouder en hij is er ook in de voetbalschool begonnen. Toen ze eens langskwamen op een barbecue zag zijn pa me voetballen in de tuin. Hij zei dat ik misschien ook bij Club kon beginnen.”

Zondag staat voor KM en de aanvaller een belangrijk duel tegen SK Pepingen-Halle op het programma. Bij winst of een gelijkspel dwingt de ploeg barrages af. “We hebben genoeg aan een punt, maar we moeten gaan voor de drie punten. Thuis kunnen we meer. De sfeer binnen de groep is goed. Er wordt hard gewerkt en we willen altijd winnen.” (BV)