Kobe Vandeweghe: sterke doelman bij Daring Brugge

Redactie KW

Davo Westende kreeg 6-0 om de oren op bezoek in het Tempelhof. Sluitstuk Kobe Vandeweghe diende amper werk op te knappen, maar bleef de hele wedstrijd door attent en hield de nul.

Wij gingen de twintiger opzoeken tussen de velden van Wingene, waar papa aan het fornuis stond en Kobe naar het voetbal op tv aan het kijken was. Mama loodste ons binnen en verklapte langs haar neus weg dat Kobe schrik heeft van de hanen op het erf. In zijn doelgebied boezemt niets of niemand hem angst in.

“Aanvankelijk was ik veldspeler, maar ik belandde al snel onder de lat”

“Na mijn adoptie bood ik me aan in Wingene, op een boogscheut van onze woning. Aanvankelijk fungeerde ik als veldspeler. Onze vaste doelman geraakte geblesseerd en ik trok de handschoenen aan. Blijkbaar had ik mijn ideale positie gevonden, want ik bleef staan tussen de palen. Eens doorgegroeid naar de U15 kroonden we ons tot kampioen. Daarna vertrok ik naar Zulte Waregem. Bij mijn terugkeer mocht ik me als zeventienjarige bewijzen bij de U21 en keepte sporadisch bij de beloften. Het jaar daarop trainde ik mee met de A-kern in eerste provinciale. De eerste ploeg bereikte nationale. Ik opteerde voor enkele reeksen lager bij Daring Brugge. Op het Tempelhof zou ik me kunnen bewijzen als vaste goalie. Ik trainde er twee keer mee en vond de sfeer optimaal.”

“Onze coach schudde ons eens goed wakker, het rendeerde”

“Coach Preben Verbandt, die van Cercle Brugge komt, stelde ons gerust. Soms komt hij heel raar uit de hoek, maar hij kent het klappen van de zweep. We startten het seizoen met nipt thuisverlies tegen Lissewege, speelden vervolgens 0-0 gelijk in Loppem. Op de derde speeldag gingen we tegen de huidige leider Sporting Keiem met 1-8 onderuit. Misschien heeft die pil ons wakker geschud: we begonnen serieus punten te oogsten. Nu maken we ons op voor de trip naar medeleider KSV Nieuwpoort. We zijn er klaar voor.”

“Plaatsen we ons voor de eindronde dan gaan we ervoor. Grijpen we naast dat ticket dan laten we er onze slaap niet voor. Het behoud was onze hoofddoelstelling. Dat hebben we al gerealiseerd.”

“Geen eindrondeticket? Ik zal er mijn slaap niet voor laten”

“Onze transfers renderen optimaal en onze sportieve leiders prediken steevast aanvallend voetbal. Daar zijn onze supporters gek van. Of ik onder mijn niveau aantreed? Zeg nu zelf, wie zit er in eerste provinciale te wachten op een keeper van twintig die nog niets bewezen heeft? Ik tekende bij en heb er een goed gevoel bij. Laat me maar rustig doorgroeien bij een club die in de jeugd gelooft.”

“Toch zou ik liever wat minder tegengoal slikken, en vaak zijn het domme. Dat blijft een aandachtspunt. Langs de andere kant betekent het feit dat Birger Maertens voor mij zijn ding doet een leerfactor. Hij brengt rust door bijvoorbeeld de bal via zijn borst op mij terug te spelen en de organisatie binnen de kortste tijd bij te sturen. Zelf ben ik altijd kalm en geconcentreerd tijdens de wedstrijden: buiten de krijtlijnen blijf ik een lolbroek. Moet kunnen toch?” (JPV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.