Knokke FC zorgt voor stunt en verslaat Standard in de Beker van België

De spelers van Knokke mochten vieren op Sclessin. © BELGA
Redactie KW

Sensatie op Sclessin: titelverdediger Standard is uitgeschakeld in de zestiende finales van de Beker van België na een 1-2-nederlaag tegen Knokke, uit de eerste amateurklasse.

Vooraf waren allen die Knokke liefhebben het eens: er was een goed resultaat nodig op Sclessin om zich aan op te trekken. Een goed resultaat? Geen afstraffing bedoelden velen. De schitterende kustformatie, onder impuls van een grandioze doelman Justin Verlinden en een magistrale vrije verdediger Ruben Vanraefelghem, gingen zowaar zegevieren met 1-2.

Wat zegde coach Yves Van Borm vooraf? “Hou de organisatie, geloof in jezelf en blijf rustig in alle omstandigheden.” Standard startte furieus met een kopbal van Orlando Sa, die de goede richting miste, Mehdi Carcela die op Justin Verlinden knalde en een beenreflex van laatstgenoemde wanneer Orlando Sa afgezonderd voor doel opdoemde. Op slag van rust kwam Knokke ei zo na op voorsprong toen Jean-François Gillet een pegel van Tibo Van De Velde tegen de paal devieerde.

Lichte strafschop

Het bleek slechts uitstel. Amper was de tweede helft op gang gefloten of Tjendo De Cuyper pakte uit met een vlekkeloze center die na, aandringen van Aaron Dhondt, door Christian Luyindama in eigen goal werd gedevieerd. Aan de overzijde stond een alweer uitstekende Justin Verlinden de gelijkmaker van Gojka Cimirot in de weg. Omstreeks het uur vond referee Nathan Verboomen het nodig een strafschop toe te kennen aan de thuisploeg toen drie bezoekers zich voor een schot gooiden en één van hen blijkbaar het ronde ding tegen de arm kreeg aangeschoten. Orlando Sa egaliseerde via de stip. Tien minuten later pakte Tjendo De Cuyper alweer uit met een gemeten center, die werd verzilverd door Aaron Dhondt. Nog twee keer stak Standard de lont aan het kruitvat. De bezoekende uitblinkers van dienst verhinderden de gelijkmaker: Justin Verlinden redde subliem op een poging van Renaud Emond en Ruben Vanraefelghem keerde vervolgens een gemaakte treffer van de doellijn.

Knokke gaat door, als Michel Preud’homme nog een keer gaat golfen in Knokke zal hij één en ander mogen aanhoren van de fiere inwoners van de Oostkust. Proficiat Royal Knokke FC, proficiat coach Yves Van Borm… Even genieten mag, maar op zaterdag 29 september gaat het om competitiepunten tegen Excelsior Virton. Het wordt aanpassen want centrale verdedigers Ruben Vanraefelghem en Boris Kamneng Djoum zijn geschorst. Anderzijds, winst op Knokke heeft een boost van vertrouwen teweeggebracht.

De loting voor de achtste finales van de Croky Cup vindt donderdagavond plaats na afloop van de zestiende finales.

(JPV/MF/Belga)

Bekijk hier een fotospecial van de wedstrijd.