KM-Voorzitter Dick D’Hoore: “Geen linkerkolom? Dan hebben we gefaald”

"Een vertrek van Nigel Smith is nooit ter sprake gekomen", stelt voorzitter Dick D'Hoore. © VDB
Redactie KW

Een andere trainer, een rist nieuwe spelers, een aangepast logo en hernieuwde ambities: er waait een frisse wind door KM Torhout. Op zaterdag 29 juni spelen de troepen van nieuwbakken oefenmeester Didier Degomme op de Velodroom tegen vicelandskampioen Club Brugge. “We willen die match winnen”, spreekt voorzitter Dick D’hoore de ambities met een knipoog uit.

Na 20 matchen en slechts 14 punten stonden de groen-witten vorig seizoen met één been in eerste provinciale, terwijl de ambities voor aanvang van het seizoen 2018-2019 toch veel hoger lagen. “We hebben veel lessen getrokken uit de voorbije twee seizoenen”, steekt voorzitter Dick D’Hoore van wal. “Een ploeg in de amateurreeksen moet sportief beter opgevolgd en geleid worden dan we de voorbije twee jaar gedaan hebben. We dachten voor het seizoen voldoende gewapend te zijn om bovenaan in de tweede amateurklasse mee te draaien, maar dat is helemaal anders uitgedraaid. Gelukkig hebben we in de winter een aantal ervaren spelers aangetrokken die er mee voor gezorgd hebben dat KM Torhout ook dit seizoen in derde amateurklasse speelt.”

Aan het hoofd van het A-elftal is gekozen voor iemand die het huis kent. Een bewuste keuze?

“We wilden Didier Degomme al eventjes, maar die was tot dit seizoen nog trainer bij Harelbeke. Nu hij vrijkwam, hebben we geen moment getwijfeld. We willen samen met hem een volledig nieuwe sportieve structuur op poten zetten. Een scoutingsapparaat, uitgebreide wedstrijdverslagen, professionele omkadering… Kortom: een sportieve lijn die gevolgd en opgevolgd moet worden door meerdere mensen.”

Didier Degomme is dit seizoen ook T1. Hoe lang neemt hij die taak idealiter op?

“Op termijn moet Didier inderdaad fulltime de sportieve lijnen naast het veld uitzetten. Maar voorlopig kan en wil hij het veldwerk nog niet missen. Hoe lang Didier hoofdtrainer zal zijn, is nog vingerdik kijken, maar het zal in elk geval geen tien jaar zijn. (lacht) Zolang hij de beide functies kan combineren, blijft hij T1. Ik denk dat hij slim genoeg is om dat zelf aan te voelen en de fakkel op het juiste moment zal doorgeven aan een geschikte opvolger.”

Worden de ambities voor komend seizoen door zijn aanstelling iets scherper gesteld?

“Over de ambities voor het seizoen 2019-2020 kan ik duidelijk zijn: als we de linkerkolom niet halen, hebben we gewoon gefaald. We leverden serieuze inspanningen om in elke linie – vooral in de as – twee à drie gerichte versterkingen binnen te halen. We willen na twee kwakkelseizoenen eens een rustig jaar beleven, zodat we op korte termijn weer naar boven kunnen kijken. KM Torhout hoort gewoon thuis in tweede amateurklasse, maar we gaan nu ook niet resoluut zeggen dat we spelen voor promotie. Op papier hebben we ons gevoelig versterkt, maar daar koop je op het veld maar weinig mee.”

Met ons nieuwe scoutingsapparaat willen we ook in de provinciale reeksen op zoek naar talent

Van de coaching staf blijft enkel nog Nigel Smith over. Wil je zo toch nog enige continuïteit behouden?

“Een vertrek van Nigel Smith is nooit ter sprake gekomen. Smith is twee jaar geleden bij ons gekomen en toen zijn we overeengekomen dat hij aan boord zou blijven tot zijn trainerspensioen. Nigel is een fantastisch mens, maar daarnaast ook een uitstekend veldtrainer én hij heeft goede banden met de jeugdspelers. Hij heeft mee het debacle moeten ondergaan, maar we gaan hem daarom niet slachtofferen. Voor de rest van de staf was het eigenlijk in de winter al duidelijk: met Debo maakten we de afspraak dat het na dit seizoen zou stoppen en keepertrainer Dries Lievens wilde een stapje hogerop. In de plaats komt onder meer Frank Claeys, iemand waarmee Degomme in het verleden nog samenwerkte. Hij moet zich onder andere toeleggen op de videoanalyses van de wedstrijden. Een nieuwigheid is het scoutingsapparaat dat in de provinciale reeksen op zoek moet gaan naar talent. We moeten dat gewoon beter opvolgen, want de laatste jaren merken we dat we al te vaak te laat waren om die spelers naar KM te kunnen halen.”

Heb je de voorbije seizoenen getwijfeld aan je status als voorzitter?

“Ik ben geen wegloper, en al zeker niet als het wat minder loopt. Ik ging het mezelf nooit kunnen vergeven als ik de handdoek in de ring zou hebben geworpen op het moment dat KM Torhout mij misschien het meeste nodig had. Ik wil nu met deze ploeg terug naar waar we thuis horen: tweede amateurklasse. Maar om nu te zeggen dat ik getrouwd ben met het voorzitterschap? Dat niet, neen.”

Je bent zelf bedrijfsleider. Kan je dat gemakkelijk combineren met het voorzitterschap?

“Het is gewoon aartsmoeilijk te combineren met een job als de mijne. Daarom is het ook zo belangrijk dat onze commerciële cel en sportieve structuur op punt staan. Daardoor kan ik meer delegeren en kunnen mensen zoals Nico Vermeersch en Johan Bossuyt, mensen die ik voor de volle honderd procent vertrouw, beslissingen laten nemen terwijl ik in het buitenland zit. We zijn eigenlijk met drie voorzitters, want zonder hen zou het voorzitterschap voor mij quasi onmogelijk zijn.”

Ook vorig jaar speelde KM Torhout op de Velodroom tegen Club Brugge
Ook vorig jaar speelde KM Torhout op de Velodroom tegen Club Brugge© gf

Zaterdag komt Club Brugge op bezoek. Wat verwacht je ervan?

“We moeten die gewoon winnen. (lacht) Neen, met die wedstrijd willen we de goede banden tussen de beide ploegen extra in de verf zetten. We werken de laatste jaren uitstekend samen. Dat Club elk jaar met plezier op bezoek komt, is daar het perfecte voorbeeld van. We hopen op zoveel mogelijk volk, zodat het opnieuw een hoogdag voor het Torhoutse voetbal kan worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.