Kevin De Bruyne startte carrière bij KFC Lendelede

Wouter Vander Stricht

De speler was ook nog actief voor SK Gullegem, maar komt tegenwoordig niet vaak meer aan voetballen toe. En dan hebben we voor alle duidelijkheid niét over de KDB die vanaf volgende week gaat ontploffen op het EK…

Kevin De Bruyne woont in Middelkerke, of toch de naamgenoot van de volgens velen beste Rode Duivel. Deze 33-jarige ex-voetballer groeide op in Lendelede, maar runt nu samen met echtgenote Anke Opsomer een tearoom/bakkerij in Middelkerke.

Acht jaar, vijf maanden en tien dagen lang was er geen vuiltje aan de lucht. Op dat moment – straks op 28 juni precies 25 jaar geleden – werd in Drongen ene Kevin De Bruyne geboren. Op datzelfde moment huppelde een achtjarige jongen rond op het veld van KFC Lendelede, hij stak er toen al met kop en schouders bovenuit. Kevin De Bruyne was zijn naam. Ook zot van voetbal, maar iets minder getalenteerd dan zijn naamgenoot. Nu ja, de Lendeleedse Kevin De Bruyne kon wel wat voetballen, dat kunnen we zelf nog getuigen. Ondanks zijn dubbele meter was hij technisch zeer vaardig, SK Gullegem kwam hem zelfs wegplukken bij Lendelede.

Kevin De Bruyne moest door blessures het voetballen voor bekeken houden

Maar uiteindelijk keerde Kevin terug naar zijn moederclub, trok ook even naar FC Gullegem dat heropstartte en nu ondertussen in tweede amateurklasse speelt. Kevin De Bruyne (33) moest echter door blessures – drie operaties aan de knie en eentje aan de teen – het voetballen voor bekeken houden. De medische begeleiding was nu ook weer niet die van Genk, Chelsea, Bremen, Wolfsburg of Manchester City. Gezien de Lendeleedse KDB nog niet binnen was, moest hij aan de slag blijven. Als leraar houtbewerking aan het VTI in Kortrijk, een job die hij ondertussen vaarwel zei. Samen met zijn echtgenote Anke Opsomer runt hij nu Bakkerij-Tearoom Anke, naast de Euroshop-vestiging aan de Oostendelaan in Middelkerke. “Ik heb het nog een tijdje gecombineerd met lesgeven, maar we draaien werkweken van 90 uur. Hier is dus genoeg te doen.”

Kevin De Bruyne startte carrière bij KFC Lendelede

Maar ondertussen leeft de West-Vlaamse KDB natuurlijk wat in de schaduw van de internationale voetbalster. En dat leidde al wat tot verwarring. “Het begon in de periode toen hij nog bij Racing Genk voetbalde. Ik kreeg een mailtje van een jonge supporter. Je zag duidelijk dat hij alle mogelijke combinaties van mailadressen gemaakt had en hij kwam uiteindelijk bij mij uit. Hij vroeg of ik een match van hem wou bijwonen. Ik heb die jongen uitgelegd dat ik daarvoor wel eens naar Limburg wilde komen, maar dat hij daar waarschijnlijk weinig boodschap aan zou hebben.”

“Eén weekloon van KDB en wij kunnen op slag heel onze lening afbetalen”

Maar zovele jaren later is het vaak nog verwarring troef. “Zeker nu ik aan de kust ben gaan wonen. Je moet een nieuwe huisdokter, kapper, apotheker,… zoeken en dan zie je de mensen toch altijd wat vreemd opkijken als ze je naam horen. Onlangs moest ik eens een aangetekende brief gaan ophalen in De Post. Aan de kust duiken wel vaker bekende mensen op en dat hadden die mensen van het postkantoor ook duidelijk gedacht. Ze stonden me daar met twee op te wachten, maar ze moesten het met mij doen. Ik zie soms de ontgoocheling in de ogen van de mensen”, lacht Kevin. “Ze zijn altijd bereid op een goede ontvangst, maar ik kijk uit naar de dag dat ze mij met een glaasje champagne staan op te wachten.”

Contact met zijn naamgenoot had hij nog nooit. “Dat is ook niet nodig, hij heeft wel wat anders aan zijn hoofd. Ik vind hem trouwens een heel goede voetballer, de man die ook mee het verschil moet maken bij de Rode Duivels. En ondanks alle aandacht blijft hij ook een gewone jongen. Mocht ik dan toch één wens hebben, dan mogen ze gewoon eens een weekloon – naar verluidt 320.000 euro per week – verkeerdelijk naar mij doorstorten. Ik denk dat hij het niet eens zou merken en wij kunnen onze lening ermee afbetalen.”

We moeten zeker niet te euforisch doen

Kevin komt zelf niet meer aan voetballen toe, enkel nog wat fietsen. “Ik volg het voetbal wel nog. Ik ben niet echt een supporter van Club Brugge, maar vond hun titel zeker meer dan verdiend. Het is hen gegund. Met de zaak sponsoren we nu ook KV Oostende, dat is ook dicht bij de deur en ik denk volgend seizoen wel enkele keren te gaan kijken.”

Uiteraard zal ik de matchen van de Rode Duivels volgen en ook van de andere wedstrijden tracht ik op zijn minst de samenvatting mee te pikken. Ondertussen voelen we ons hier goed thuis in Middelkerke. Ik ga hier wel ergens op café die matchen bijwonen, om toch wat in de ambiance te zitten. Er zijn hier straks ook Bierfeesten in Middelkerke, de sfeer zal er wel in zitten.”

Over het Belgische team heeft ‘onze KDB’ ook zijn mening. “Het is een ploeg met heel veel kwaliteiten, maar we moeten zeker niet te euforisch doen. We zagen het al in de oefenmatchen, zo makkelijk wordt dat niet hoor. Die eerste wedstrijd tegen Italië wordt al moeilijk, maar is ook richtinggevend. Niettemin moeten we met deze ploeg ook van niemand schrik hebben, maar we zullen wel minder fouten moeten maken. Men spreekt altijd van die verdediging, maar tegen Noorwegen was het wel Nainggolan die het dure balverlies leed. Nu ja, die matchen zijn nog van geen tel. Het begint pas volgende week maandag.”

(WVS)

>> Voor iedere wedstrijd van de Rode Duivels lees je op kw.be een column van Kevin De Bruyne

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.