Kennismaking met Marko Ilic, de nieuwe keeper van KV Kortrijk

Marko Ilic (links) met Adam Jakubech, de huidige eerste doelman van de Veekaa. © Bart Vandenbroucke
Redactie KW

Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar KV Kortrijk heeft dan toch zijn doublure voor eerste doelman Adam Jakubech beet. Marko Ilic tekende in het Guldensporenstadion een contract voor vier seizoenen. De 22-jarige Serviër maakt de overstap van Vozdovac, uit zijn thuisland. “Het was tijd om een stap hogerop te zetten”, zegt Ilic.

Met de komst van Marko Ilic anticipeert KV Kortrijk ook op de toekomst. De Serviër is nog maar 22 jaar en heeft logischerwijze nog de ruimte om progressie te maken. Adam Jakubech wordt maar voor één seizoen gehuurd van Rijsel, zonder aankoopoptie. Ilic kan nu een jaartje rijpen op training en zal wel ten gepaste tijde zijn kans krijgen. Bijvoorbeeld: in de Croky Cup. Dat gaat vaak zo met tweede doelmannen.

Marko, waarom heb je voor KV Kortrijk gekozen? Er was ook interesse vanuit Nederland en Duitsland.

“KV Kortrijk is een club die kansen geeft aan jonge spelers. Samen met mijn ouders en mijn manager maakte ik de keuze om naar hier te komen. België is een goed land en KV Kortrijk is een stabiele club. Ze stelden me een interessant plan voor. Het was de beste oplossing voor mij. Ik had ook een goed gesprek met coach Yves Vanderhaeghe.”

Je kreeg meteen een contract voor vier seizoenen, daar spreekt vertrouwen uit.

“We waren het meteen eens over de contractduur. Ik wil hier progressie boeken.”

Kende je al spelers uit de kern? Stojanovic en Golubovic zijn landgenoten van jou.

“Nee, ik ken hen niet persoonlijk, maar ik had wel al van hen gehoord. Toen ik in de club aankwam, hebben ze me meteen onder hun hoede genomen. Ze vertelden me zaken zoals waar ik mijn auto best niet parkeer of juist wel. Waar ik best naar de winkel ga om gezonde voeding te kopen. Ze helpen me met zaken die ik onmogelijk op voorhand kon weten. De eerste dagen waren ze mijn gidsen.”

Is er jou duidelijk gezegd dat je nummer twee bent achter doelman Adam Jakubech?

“Nee, daar is niet over gesproken. De coaches zullen daarover moeten beslissen. Ik zal mijn uiterste best doen op training om het hen moeilijk te maken. De kansen die ik krijg, wil ik met beide handen grijpen. Ik zal er klaar voor zijn. Adam is trouwens een heel vriendelijke kerel. Hij heeft me rondgeleid in het stadion. We komen goed overeen.”

We weten niet zo veel over jou, alleen dat je 1,92 meter groot bent. Wat zijn jouw beste kwaliteiten?

“Ik kan goed meevoetballen. Ik ben behendig, snel en sterk in één-tegen-één-situaties.”

Vertel me eens over jouw carrière. Ben je altijd doelman geweest?

“Ja. Ik ben een van de uitzonderingen. Meestal hoor je dat veldspelers dan later de switch maken richting doelman. Ik startte rond mijn 12 jaar bij de club Vojvodina, in de stad Novi Sad waar ik geboren en getogen ben.”

In 2017 werd je uitgeleend aan Proleter, waarom?

“Ik had nood aan speelminuten. Ik ging toen aan de slag in de tweede klasse. Daarna ging ik terug naar Vojvodina.”

Daar werd je dan eerste doelman?

“Nee, ik was er tweede keuze. In 2018 ben ik vertrokken richting Vozdovac.”

Vond je het nu het juiste moment om de stap naar het buitenland te zetten?

“Ik werkte er twee prima seizoenen af op het hoogste niveau in Servië. Het was tijd, ja. Ik ben ook geregeld actief met het nationale jeugdteam van de Servische beloften.”

Het valt me op, jouw Engels is quasi perfect.

(lacht) “Ik heb geen lessen gevolgd om Engels aan te leren. Ik heb tijdens mijn jeugd gewoon heel veel series en films bekeken. Zo heb ik het mezelf aangeleerd.”

“Ik trok al op ontdekking door de stad. Kortrijk is klein, en kalm”

Kortrijk volgde je al een hele tijd.

“In oktober 2019 hadden we een eerste keer contact. Ze toonden grote interesse en wilden dat ik in de zomer bij hen zou tekenen. Dan zijn de gesprekken opgestart in mei, juni.”

Wat vond je van de eerste wedstrijd die je live zag vanop de bank tegen Moeskroen?

“Op sommige punten kunnen we nog veel beter. Maar goed, we wonnen met 3-0. Uiteindelijk is het resultaat het belangrijkste. We staan hoog in het klassement en willen daar zo lang mogelijk blijven staan.”

Begrijp je het systeem al met de play-offs? Het is nogal ingewikkeld…

“Mijn ploegmaats hebben het mij al uitgelegd. Ik denk wel dat ik het snap: we moeten bij de eerste acht eindigen, hé?”

Marko Ilic is ontspannen op de training:
Marko Ilic is ontspannen op de training: “Na tweede goede seizoenen op het hoogste niveau in Servië was het tijd om de stap naar het buitenland te zetten.”© Bart Vandenbroucke

Klopt. Wat is jouw persoonlijke doel dit seizoen?

“Ik probeer zoveel mogelijk speelminuten te verzamelen. Ik moet mentaal klaar zijn als ik mijn kans krijg. Wanneer dat zal zijn, kan ik moeilijk inschatten.”

Heb je je al geïnstalleerd in Kortrijk?

“De club heeft gezorgd dat ik een appartement heb. Ik ben al op ontdekking geweest doorheen de stad. Kortrijk is een mooie plek. Het is klein, maar kalm. Ik zal me hier wel amuseren.”

We kunnen er niet omheen, hoe was het in Servië om corona mee te maken?

“Net zoals bijna iedereen zijn ook wij in lockdown moeten gaan. We moeten sterk zijn. Deze pandemie zal wel voorbijgaan. We zullen hier wel samen door geraken als we allemaal aan hetzelfde zeel trekken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.