Keiem speelt bij debuut in tweede provinciale meteen derby tegen Diksmuide

Donny Vanderper en Frank Claeys zijn er alvast klaar voor. (Foto MG)
Redactie KW

Voor heel voetbalminnend Diksmuide en omstreken is het zaterdag D-day. Op de eerste speeldag ontvangt neo-tweedeprovincialer Keiem immers ‘grote’ buur Diksmuide om uit te maken wie de titel van ploeg van ‘t stad krijgt. Voor Sporting de match van het jaar, terwijl ze bij KSVD liever niet te veel tamtam rond de derby maken. Wij blikten vooruit met trainers Donny Vanderper (44) van Keiem en Frank Claeys (51) van Diksmuide.

Sporting Keiem speelt voor het eerst in tweede provinciale, terwijl KSV Diksmuide via de eindronde nipt de promotie naar de hoogste provinciale afdeling miste. Logisch dus dat de ambities van beide clubs mijlenver uiteen liggen. Bij paars-wit willen ze zo snel mogelijk het behoud veilig stellen, terwijl de Boterjongens liever vandaag dan morgen promoveren en dus resoluut voor de titel gaan.

“Mochten we enkele weken voor het einde van de competitie al zeker zijn van het behoud, kunnen we in Keiem van een geslaagd debuutseizoen in tweede spreken”, aldus Donny Vanderper, die zaterdag aan zijn vuurdoop bij Keiem toe is. Dat staat in schril contrast met de ambitie van Diksmuide. “Ondertussen ben ik aan mijn tweede volledige seizoen bij KSVD begonnen en toen ik er als T1 aangesteld werd (in oktober 2016, red.), was het de ambitie om binnen de vijf jaar in eerste provinciale te spelen”, aldus Frank Claeys. “Hoe sneller we daarin slagen, hoe liever. Of dat extra druk met zich meebrengt? Als trainer zal er altijd druk zijn, ook als je voor het behoud of voor een eindrondeticket speelt.”

Spannende competitie

De coach is alvast tevreden met de huidige gang van zaken bij zijn club. “Ik mag gerust zeggen dat we versterkt zijn. De transfers die we deden, zijn spelers die van hoger komen en die een absolute meerwaarde kunnen bieden. Al moet ik wel zeggen dat er heel wat ploegen in onze reeks sterker geworden zijn. Ik verwacht meer teams aan de top van de klassering en voorspel een mooie en spannende competitie. Over de voorbereiding kan ik niet klagen. Alleen de laatste twee wedstrijden waren wat minder, maar over het algemeen ben ik heel tevreden. Ook over het niveau van de nieuwkomers ben ik positief, al zijn er wel nog een aantal op zoek naar hun beste vorm. Misschien leggen ze zichzelf nog net iets te veel druk op.”

Er zal niet veel mogen gebeuren, want met 17 spelers heb ik een heel smalle kern

Bij zijn concullega horen we een ander verhaal. “Ik beschik met amper 17 kernspelers over een heel smalle kern en dus zal er niet veel mogen gebeuren. Talent hebben we genoeg, maar blessures of schorsingen kunnen nefast zijn. De voorbereiding is dan ook met ups en downs verlopen. Wegens vakanties had ik voor bepaalde oefenmatch wat volk tekort, maar we toonden ook al dat we tweede provinciale waardig zijn.”

“Ik beschik over een aantal individuen die het verschil kunnen maken, maar het zal vooral belangrijk zijn om er als ploeg te staan en iedereen op dezelfde golflengte te krijgen. Dan zal het zeker lukken. Tot nu toe kan ik niet klagen over de mentaliteit. Ik heb een gedisciplineerde groep zonder moeilijke karaktertjes”, aldus Donny, die een verleden als speler bij Diksmuide, Houthulst, Koekelare, Kortemark en Handzame heeft en zijn trainerscarrière in Jonkershove begon om vervolgens hoofdtrainer van Merkem en Houthulst te worden.

Na twee promoties nam Rik De Pelsmaeker op een hoogtepunt afscheid bij Sporting. Het wordt voor Donny geen makkelijke taak om een monument als Rik – want zo mag hij na zes seizoenen best genoemd worden in Keiem – op te volgen. “Het was Keiem die contact met me opnam en die interesse charmeerde me. Het is een club die gestaag progressie maakt en ik ben oorspronkelijk van Keiem, dus nam ik de uitdaging met plezier aan.”

Geen extra druk

Terwijl het voor spelers en entourage van Keiem zaterdag meteen dé match van het seizoen wordt, zien ze dat in Diksmuide toch enigszins anders. “Voor mij is het een match als een ander”, vindt de 51-jarige Diksmuidse coach, die in Gistel woont. “Met AS tegen VG Oostende, VK versus SK Torhout en de tweestrijd tussen Oostduinkerke en Coxyde heb ik al veel derby’s meegemaakt. Sommige mensen maken daar iets van, maar voor mij maakt dat niet zo veel verschil. Jongens als Kenneth Casteleyn en Stijn Arnaert kregen hun opleiding in Diksmuide maar spelen nu bij Keiem. Iedereen kent elkaar en wil winnen, maar extra stress of druk binnen de groep? Nee, mijn spelers liggen er niet wakker van.”

“Ook binnen onze bestuurskamer is over de match in Keiem niet expliciet gesproken geweest. Toen Keiem kampioen speelde, las ik in de krant dat ze meteen aan een derby dachten. Als je de titel pakt, moet je in mijn ogen vieren en niet meteen aan een mogelijke derby voor volgend seizoen denken. Verder heb ik niet zo veel contact met mensen van Keiem, al zijn er op mijn werk wel een aantal ex-spelers van Sporting. ‘We moeten maar zes punten halen en het is tegen jullie’ hoorde ik hen al plagend zeggen. Ze mogen die zes punten hebben, als wij de overige 84 pakken”, kan de Diksmuidse T1 er best om lachen.

Bij Diksmuide lijken ze er dus behoorlijk gerust in. Dat denkt ook Donny Vanderper. “Het zou jammer zijn als je met zo’n ploeg schrik zou moeten hebben. Ik denk dan ook niet dat dat het geval is. Diksmuide heeft zeker de kwaliteiten om kampioen te spelen. Als wij iets halen tegen KSVD is dat mooi meegenomen, maar wij moeten vooral tegen ploegen als Lichtervelde, Sint-Kruis en De Haan de volle buit pakken om ons veilig te stellen. Laten we hopen dat, áls Diksmuide al eens een steekje laat vallen, dat tegen ons is”, lacht Donny.

“Vooral voor onze spelers wordt het zaterdag een speciale partij. In motivatie moet ik alvast niet veel energie steken. Het is een derby die leeft. Ook voor mij, als Keiemnaar die in zijn jonge jaren nog bij Diksmuide speelde, is het een bijzondere wedstrijd. Op sportief vlak kunnen we niet onder stoelen of banken steken dat Diksmuide over een veel sterkere ploeg beschikt. Toch is Keiem evenzeer de ploeg van ‘t stad als Diksmuide, want we spelen in dezelfde reeks.”

Keiem mag die zes punten hebben, als wij de overige 84 pakken, heb ik daar geen probleem mee

“Me aanpassen in functie van de tegenstander? Je weet dat je geen opendeurdag moet houden tegen een ploeg als Diksmuide. Ze hebben ons al een paar keer zien spelen, dus veel verrassingen zullen er niet zijn. Als je maar 17 spelers hebt, kan je niet verrassen. Zij hebben er 25 lopen, dus wij weten minder wat te verwachten.”

Veld ligt er prima bij

De penningmeester van Sporting zal zich alvast in de handjes kunnen wrijven. “Ook op vlak van recette zal het voor Keiem de belangrijkste match van het seizoen zijn. We verwachten meer volk dan in tien andere matchen. We voorzien geen extraatjes of glamour en glitter, maar zullen als familieclub iedereen warm ontvangen.”

En geloof het of niet, ook de grasmat, nochtans al jaren een zorgenkind, ligt er opvallend goed bij. “Ik denk dat we momenteel over een van de betere terreinen van de streek beschikken. Voor zo lang dat duurt, moeten we er van profiteren. Te beginnen met zaterdag een mooie prestatie af te leveren”, knipoogt Donny, die momenteel in Houthulst woont.