Keiem en Nieuwpoort spelen zondag dé topper in 3B

Redactie KW

De belangen zijn enorm, het ideale moment dus voor een dubbelgesprek met T1’s Rik De Pelsmaeker en Marc Dawyndt.

Het trainerswereldje is relatief klein en beide coaches kennen elkaar dan ook al jaren. “In het verleden namen we het al regelmatig tegen elkaar op en tot nu toe trok Marc meestal aan het langste eind”, aldus Rik De Pelmaeker (48) uit Lombardsijde, T1 van Sporting Keiem. “Dat kwam vooral omdat ik telkens over een kwalitatief sterkere groep beschikte en bijgevolg ook steeds favoriet was”, repliceert zijn 44-jarige concullega uit Oostduinkerke. “Nu liggen de kaarten anders en is het voor het eerst dat we met gelijke wapens strijden.”

Het blijft een nek-aan-nekrace. Zowel Loppem als jullie stonden al eens aan kop…

Rik De Pelsmaeker: “Zondag kan het er alweer helemaal anders uitzien. Ik had nooit gedacht dat we het sterke Loppem nog zouden bijbenen, maar het blijft ongezien spannend.”

Marc Dawyndt: “Het is heel uitzonderlijk dat drie ploegen zoveel punten sprokkelen. Het verschil met de achtervolgers is dan ook heel duidelijk. Ik had ons wel in de top vijf verwacht, maar niet bij de eerste drie.”

Jullie beschikken beiden over een kwalitatief sterke groep, maar bij Nieuwpoort zit er misschien nog iets meer jeugdig talent, terwijl Keiem meer op ervaring teert.

Marc: “Ik heb veel ‘karaktertjes’ in mijn groep en daarin hebben we moeten kuisen. Gelukkig is dat meegevallen. We kampten met veel groeipijnen en missen een echte patron. Die heeft Keiem wel. Met een rastalent als Pirmin Verhelst start je met een 1-0-voorsprong, het is aan ons om 1-1 te maken.” (lacht)

Rik: “Het klopt dat we met David Baert, Timothy Craeye en Verhelst drie ervaren mannen hebben lopen, maar iedereen zag ons daardoor als dé titelfavoriet. Met drie spelers bouw je echter nog geen volledige ploeg.”

Willen beide clubs wel promoveren?

Marc: “Wij haalden al heel wat versterkingen binnen en gaan dan ook vol voor promotie, desnoods via de eindronde. Mocht het toch niet lukken, is het volgend seizoen écht van moeten.”

Als we promoveren, zou Pirmin Verhelst toch blijven

Rik: “Keiem speelde nooit eerder in tweede provinciale en de club zou het verdienen om daar eens van te proeven. Bovendien neem ik na dit seizoen afscheid als trainer en het zou mooi zijn om dat met een titel te kunnen doen. Heel wat oudere spelers hangen de schoenen aan de haak. Met onder meer Stijn Arnaert (KSV Diksmuide, red.) en Najim Elloukmani (SC Zonnebeke, red.) haalden we echter al wat versterking binnen. Mochten we de titel pakken, zou Pirmin Verhelst trouwens alsnog blijven (eerder werd aangekondigd dat hij zou vertrekken, red.). Na de 0-4-nederlaag van twee weken geleden tegen De Haan voelde ik twijfels in de groep en dacht ik dat er een paar spelers weigerachtig stonden tegenover een promotie. Na enkele goede gesprekken is de situatie echter uitgeklaard. Ik ben er zeker van dat iedereen vol voor de titel wil gaan.”

Hoort een dorpje als Keiem wel in tweede thuis?

Rik: “Het is algemeen geweten dat onze accommodatie te wensen overlaat en bijgevolg moet het bestuur met meer geld over de brug komen om spelers te overtuigen om te tekenen. Bovendien trekken we bijzonder weinig volk. Zes jaar geleden sprokkelde Keiem vier punten in vierde provinciale, maar kijk waar we nu staan. Ik heb er zes jaar met veel plezier gewerkt en het is misschien wel de meest correcte club waar ik ooit aan de slag was. Het bestuur doet heel veel voor zijn spelers.”

Marc: “Chapeau voor Keiem, maar hun accommodatie zou geen meerwaarde betekenen voor tweede provinciale. Als speler zou ik eerlijk gezegd nooit voor Keiem tekenen. Niet omdat ik iets tegen die club heb, maar puur omwille van het veld. Ik weet dat ze er alles aan doen om het optimaal te onderhouden, maar de omstandigheden zitten tegen. Een kunstgrasveld zou de ideale oplossing zijn.”

Chapeau als Keiem promoveert, maar hun accommodatie is geen meerwaarde voor tweede provinciale

Rik: “Dat klopt en daarom hopen we in Keiem nog steeds op de steun van het stadsbestuur. Door te promoveren en weer in dezelfde reeks als grote buur Diksmuide uit te komen, kan Keiem de nodige druk leggen. Met het oog op de verkiezingen kan er dan misschien toch nog iets uit de bus vallen…”

Wordt de winnaar van zondag kampioen?

Marc: “Als Keiem wint wel.”

Rik: “Dat durf ik niet zeggen. Maar de verliezer is sowieso uitgeteld voor de titel.”

Marc: “Hoewel wij op papier het makkelijkste programma hebben, geef ik ons het minste kans. We hebben het niet meer in eigen handen. Na zondag kan het inderdaad al volledig gedaan zijn.”

Zondag 25 maart om 15 uur: Keiem SV Nieuwpoort.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.