Karel Geraerts moet DNA-staal afleveren omtrent ozontherapie ten tijde van Club Brugge

Karel Geraerts moet binnen de tien dagen een DNA-staal afleveren om te zien of hij op de hypothetische lijst staat van personen die gebruik maakten van de verboden ozontherapie bij dokter Christ Mertens. Dat besliste de Disciplinaire Commissie voor Elitesporters van het Vlaams Dopingtribunaal donderdag.

Karel Geraerts ziet geen reden tot paniek in het verplichte afleveren van een DNA-staal. © BELGA

De aanklager vorderde eerder twee jaar schorsing voor de 33-jarige middenvelder van Sporting Charleroi en verwees naar een e-mail van 20 september 2010 tussen Geraerts en dokter Chris Mertens, naar wie het Leuvense gerecht een onderzoek voert. De zaak wordt opnieuw behandeld op dinsdag 26 mei.

Volgens Geraerts, die toen bij Club Brugge speelde, werd ozongas ingespoten als homeopathisch middel voor een scheurtje in de voet. Zijn advocaat Johnny Maeschalck argumenteerde dat er vier mogelijkheden zijn om ozontherapie toe de dienen, en dat er maar één verboden is: het bloed manipuleren en terug in de bloedbaan brengen. Hij vond één mail ook onvoldoende om zijn cliënt te veroordelen en ging voor de vrijspraak.

Geraerts zelf gerust in de afloop

Het Vlaams Dopingtribunaal besliste donderdag om de debatten opnieuw te openen. Geraerts, die twee keer niet inging op een uitnodiging om een DNA-staal af te leveren, krijgt nu een laatste kans om dat wel te doen. Het staal moet binnen de tien dagen afgeleverd worden in het labo van een Leuvense professor, die dan een vergelijking zal maken op basis van een hypothetische lijst van personen, opgesteld op basis van de 101 gebruikte infuussets die in beslag genomen werden.

Karel Geraerts zegt gerust te zijn in de afloop. “Het lijkt me logisch dat na dit onderzoek de vrijspraak volgt”, klonk het na de zitting. Dat hij niet inging op eerdere verzoeken, wijt Geraerts aan “familiale omstandigheden in de kerstperiode”. “Ook nu is het niet ideaal, met play-off 1 voor de deur”, zegt hij. “Het is ook nu niet plezant voor mij, familie en vrienden. Maar de mensen rondom mij steunen me, ik maak me absoluut geen zorgen.”

(Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.