Kan SCT Menen de Gullegemse buren weer punten afhandig maken?

Benoit Degruyter en SCT Menen behaalden in de heenronde hun eerste punt tegen Gullegem. (foto Bart) © foto Bart
Redactie KW

Zondag is er SCT Menen-FC Gullegem. Menen heeft punten nodig in zijn strijd om het behoud, Gullegem wil zich graag in de top drie blijven nestelen. Vorige speeldag ging Menen met 3-1 verliezen op Mandel en geraakte Gullegem niet voorbij het bedreigde Merelbeke (1-1). Met doelman Benoit Degruyter (SCT Menen) en Victor Van de Wiele (FC Gullegem) blikken we vooruit naar het burenduel.

SCT Menen bewaart goede herinneringen aan Gullegem. Sporting behaalde er in de heenronde zijn eerste punt. “De wedstrijd eindigde op een 1-1-gelijkspel”, weet doelman Benoit Degruyter nog. “Het was tevens mijn eerste wedstrijd, nadat ik de matchen daarvoor vanop de bank moest toekijken. Natuurlijk was ik niet gelukkig toen ik bij de start van het nieuwe seizoen naast de ploeg viel. Gelukkig heb ik niet lang mijn ontgoocheling moeten verbijten. Ik herinner me nog dat we op Gullegem een sterke match speelden. Pas in de slotminuten kon de thuisploeg toen een nederlaag vermijden en grepen wij naast drie verdiende punten.”

Sindsdien heeft Menen de rug gerecht, doet het veel beter dan velen vooraf hadden durven denken. “Met een volledig nieuwe ploeg was het aanvankelijk even zoeken naar de juiste samenhang”, reageert Benoit Degruyter. “Maar we zijn gegroeid als ploeg. Het voetbal dat we brengen mag best gezien worden. Zelfs tegen de toppers moeten we vaak niet onderdoen. Van de tegenstanders krijgen we meestal positieve commentaren. Maar ik weet ook wel dat we ons met goede kritieken alleen niet zullen redden. Er zal brood op tafel moeten komen. Zondag tegen Gullegem is het een must dat we nog eens de drie punten pakken. Zeker in het vooruitzicht van de wedstrijd op leider Knokke. Gullegem is momenteel uitstekend bezig, verrast vriend en tegenstander met hun derde plaats. En toch moeten we op eigen veld bekwaam zijn om hen te kloppen.”

Defensief probleem

Ondanks goed voetbal heeft Sporting het wel moeilijk om de nul te houden. Zelfs als het 2-0 voor staat, zoals tegen Westhoek en Zwevezele, volstaat het niet om te winnen. “We slikken inderdaad gemakkelijk goals”, beseft Benoit Degruyter. “Maar dat is niet alleen een defensief probleem. Voetbal is een ploegsport. Je wint of verliest samen.”

Victor Van De Wiele (links), hier in actie in de oefenmatch tegen zijn ex-club KV Kortrijk.
Victor Van De Wiele (links), hier in actie in de oefenmatch tegen zijn ex-club KV Kortrijk.© foto Bart

Degruyter was een van de eersten om bij te tekenen. “Ondertussen hebben een zestal spelers mijn voorbeeld gevolgd”, vertelt de 22-jarige Izegemnaar. “Het bestuur is nog volop bezig met de gesprekken met de jongens die nog twijfelen. En er wordt werk gemaakt van versterkingen. Het is een goede zaak dat Axel Harinck terug komt van Harelbeke. Dit seizoen hadden we Axel goed kunnen gebruiken. Hopelijk kunnen we volgend seizoen nog ons ding doen in tweede amateurklasse. Het is een schitterende reeks met veel derby’s. Heel wat anders dan in derde amateurklasse, waar je de West-Vlaamse ploegen met een vergrootglas moet zoeken.”

FC Gullegem leeft rustig naar het burentreffen toe. Vorige zondag slaagden de jongens van trainer Allan Deschodt er niet in te winnen van het bescheiden Merelbeke, bleven op een 1-1 gelijkspel steken. “Het is niet omdat we een goed seizoen draaien, dat we van iedereen met de vingers in de neusgaten gaan winnen”, merkt Victor Van De Wiele op.

Geschenk

“Ook zondag op Menen gaan we op ons best moeten zijn om er te gaan winnen. In de heenronde kwam Menen bij ons verrassend sterk voor de dag. Met een laat doelpunt waren we toen niet ongelukkig met een gelijkspel. Zondag willen we beter doen. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat Menen het behoud kan verzekeren, maar daarom hoeven ze zondag nog niet op geschenken te rekenen.”

“FC Gullegem leeft opnieuw, ons aantal supporters is aan het groeien”

Victor Van De Wiele is aan zijn tweede seizoen bezig met FC Gullegem, heeft ondertussen al zijn krabbel gezet voor een nieuw contract. “Ik amuseer me hier geweldig”, lacht de 23-jarige Kortrijkzaan. “Vandaar dat ik geen minuut getwijfeld heb om bij te tekenen. De eerste prioriteit van het bestuur was de kern samen te houden. Nu ze daarin geslaagd zijn, kunnen ze op zoek naar waardige vervangers voor de eventuele vertrekkers. Veel zullen het er niet zijn. We hebben een schitterende bende, de sfeer op en naast het veld is gewoon uitstekend. Dat vertaalt zich tevens in de goede resultaten. Onze supportersschare is aan het groeien. Tijdens de wedstrijd voelen we als speler de adem van onze supporters in onze nek. FC Gullegem leeft opnieuw. Kan ook niet anders met zo’n gezellig stadion en meevallende resultaten.” (Fonzie)

Zondag 19 januari om 14.30 uur: SCT Menen FC Gullegem.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.