Kan nieuwe KSVR-trainer Juan Gutiérrez Moreno stunten op KV Mechelen?

© Juan Gutiérrez Moreno. (foto Bart)
Redactie KW

De nieuwe trainer van KSV Roeselare is een Spanjaard, de derde op rij al op Schiervelde. Juan Gutiérrez Moreno, beter bekend als Juanito, heeft een indrukwekkende voetballoopbaan als speler, maar staat nog in de beginfase van zijn trainersloopbaan. Vrijdagavond probeert hij met zijn nieuwe ploeg iets te rapen Achter de Kazerne.

Kan de nieuwe trainer van KSVR vrijdag net als de vorige trainer Alvaro in zijn tweede wedstrijd stunten tegen de winnaar van de eerste periode KV Mechelen? Roeselare zette toen een sterke partij neer met een meer dan verdienstelijk 0-0-gelijkspel tot gevolg. “Ik wil me niet vastpinnen op wie de volgende tegenstander is van onze ploeg”, verrast Juan Gutiérrez Moreno (42). “Ik wil tegen iedereen winnen, maar dat is een utopie.”

“We moeten in de eerste plaats geloven in onze eigen kwaliteiten. Wie niet in zichzelf gelooft, kan geen resultaten boeken. Iedereen moet zich onverzettelijk tonen met de juiste mentaliteit en agressiviteit. Eigenschappen waar ik zelf als speler in uitblonk.

Laten we eerst even kennismaken met de nieuwe Spaanse coach van KSV Roeselare

Moreno: Ik ben geboren in Cadiz en kom uit Andalusië, waar ik opgroeide en begon te voetballen in de jeugd van de lokale club. Daarna bouwde ik een mooie voetballoopbaan uit (zie kader, red.). De laatste seizoenen ben ik bezig aan de uitbouw van mijn trainerscarrière. Ik hoop met deze eerste buitenlandse opdracht verder mijn horizonten te kunnen verleggen in de voetbalwereld.”

Hoe kwam KSV Roeselare bij u terecht, een trainer met nog niet zoveel ervaring?

Moreno: “Blijkbaar had CEO Brian Tevreden al met een drietal andere mensen gesproken, maar hij had daar niet onmiddellijk een goed gevoel bij. Misschien was de goede ervaring die hij in de korte periode opgedaan had met Nano wel van doorslaggevende aard. Na één contact en een goed gesprek vonden we elkaar. Ik tekende tot het einde van het seizoen.”

Ik heb als speler gewerkt met heel wat topcoaches zoals Hiddink, Cuper, del Bosque,…

Moreno: Ik heb toch al enige ervaring als trainer: ik was aan de slag als assistent-coach bij het jeugdteam van Betis en twee maanden later als assistent in het B-team. In 2015 ging ik naar CD San Roque de Lepe op het derde niveau. Een seizoen later werd ik aangesteld tot coach van Atlético Sanluqueno CF.”

Kan nieuwe KSVR-trainer Juan Gutiérrez Moreno stunten op KV Mechelen?
© De nieuwe trainer van Roeselare met voorzitter Yves Olivier. (foto bart)

“Vergeet ook niet dat ik in mijn lange voetballoopbaan in clubverband en bij de nationale ploeg van Spanje gewerkt heb onder topcoaches als Guus Hiddink, Fernando Vazquez, Juande Ramos, Victor Fernandez, Hector Cuper, Inaki Saez, Vicente del Bosque en ook met Luis Aragones. Die laatste is genoemd als de grondlegger van het tiki-takavoetbal waar Spanje zo voor geroemd werd. Wie als speler zijn ogen opendoet en zijn oren spitst, kan veel opsteken om zijn latere loopbaan uit te bouwen. Dat heb ik als speler altijd gedaan.”

Je wil geen kopie zijn van de vorige trainer, maar je hebt wel een gelijkwaardige visie. Waar wil je naar toe?

Moreno: “Ik wil gaan voor een vast systeem. Dat is het eerste waar ik me ga op vastpinnen. Natuurlijk moet ik er zo snel mogelijk achter komen wat de mogelijkheden van iedere speler zijn. Ik had al individuele gesprekken met hen. Ik bekeek al enkele vorige wedstrijden van het team en wil straks uitgebreider de wedstrijden van onze tegenstanders bekijken.”

De vele lange ballen moeten er uit en de aansluiting tussen de linies moet veel beter

Ik opteer voor een soepele 4-4-2, zeker met vier vaste verdedigers, vier mensen op het middenveld, twee met verdedigende inslag en twee met aanvallend vermogen en twee aanvallers. Als je het soepel uitvoert kan je ook spreken van een 4-2-3-1. De vele lange ballen moeten er uit en ook de aansluiting tussen de linies moet veel beter.”

Kan nieuwe KSVR-trainer Juan Gutiérrez Moreno stunten op KV Mechelen?
© Moreno met op de achtergrond CEO Brian Tevreden. (foto Bart)

Beschik je wel over de spelers met het juiste profiel om dit te kunnen hanteren?

Moreno: Met welke jongens je werkt, je stuit altijd op hun beperkingen. Het is aan de trainers om daar zoveel mogelijk oplossingen voor te zoeken. Dat is altijd een uitdaging voor een trainer. Met mentaliteit en inzet kan je veel tekortkomingen verhelpen. We willen zaterdag op Mechelen zeker beter doen dan tegen Beerschot.”

Tegen Beerschot was het vooral de eerste helft niet goed.

Moreno: “Assistenten David Colpaert en Alberto Correa hadden de selectie op papier gezet, want ik had nog maar één training achter de rug. Onze eerste 20 minuten waren verdedigend goed, tot aan de 0-1. Dan werd het plots los zand met de 0-2 tot gevolg. In de tweede helft heb ik bijgestuurd. Het liep plots beter en zonder die wereldredding van hun doelman in de extra tijd hadden we nog een gelijkspel uit de brand gesleept. We werkten deze week al heel hard en proberen het nieuwe systeem onder de knie te krijgen.” (FBR)

Indrukwekkende spelersloopbaan met heel wat mooie momenten

Juan Gutiérrez Moreno, beter bekend als Juanito, mag dan misschien niet de bekendste naam zijn, de nieuwe trainer van KSV Roeselare speelde vele jaren in de Spaanse eerste klasse en maakte deel van de succesvolle Spaanse nationale ploeg tussen 2004 en 2008.

Ik sloot aan bij de lokale club Cadiz, een kustplaats in Andalusië, waar ik in het B- en A-team actief was van 1995-1997″, zegt Juan Gutiérrez Moreno. “In 1997 kon ik aan de slag bij Betis, na drie seizoenen in het B-team, waarin in het seizoen 2000-2001 een uitleenbeurt volgde naar Recreativo de Huelva in de Secunda Division. Bij mijn terugkeer op het einde van dat seizoen kon ik de poort openduwen naar het A-elftal van Betis Sevilla.”

“Ik bezette er de positie van centrale rechterverdediger en pikte regelmatig een doelpuntje mee op standaardsituaties. Ik was er acht seizoenen titularis bij de Verdiblancos en speelde 278 wedstrijden. Ik werd ook Spaans international en verzamelde 25 nationale selecties. Ik scoorde 3 goals voor Spanje en was erbij op het Europees kampioenschap van 2004 als titularis en 2008 als invaller. Op het EK van 2008 in Oostenrijk en Zwitserland wonnen we de finale van Duitsland met 1-0.”

Ik was er ook bij op het WK in 2006 in Duitsland. Ik speelde nog even bij Atlectico Madrid, waarmee ik de Europa League won, en sloot daarna mij loopbaan af bij Real Valladolid in de Spaanse tweede klasse. Ik speelde overigens ook nog één seizoen samen met Alvaro, de vorige trainer van KSVR”, aldus nog Juanito. (FBR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.