Zulte Waregem leidt beschamende nederlaag tegen promovendus

Francky Dury. © (Foto BELGA)

5-1 was de score die af te lezen stond op de scoreborden van Stade du Pairay na de wedstrijd. Na deze beschamende nederlaag blijft Zulte Waregem achter met een 1 op 12 en een plek onderin het klassement. Na de interlandbreak van volgende week komt het Antwerp van Radja Nainggolan over de vloer in de Elindus Arena. Het wordt dringend tijd dat Essevee punten pakt, want Cercle Brugge, Leuven en Beerschot hijgen in hun nek.

Zulte Waregem probeerde in de eerste helft meteen druk uit te voeren, maar het morste met de kansen. Onder andere Vigen, Kutesa en Doumbia werden in ideale posities geplaatst, maar konden Seraing-doelman Dietsch niet verrassen met hun zwakke schoten. Waar Essevee morste, profiteerde Seraing. De promovendus zette enkele levensgevaarlijke counters op en dat resulteerde al vroeg in een voorsprong. Bernier voelde een tikje van Lasse Vigen in de Waregemse zestien en werd hierbij gesteund door scheidsrechter Wim Smet, strafschop. Georges Mikautadze, topschutter van vorig seizoen bij Seraing, zette de elfmeter simpel om, 1-0.

De score kon na de openingstreffer nog oplopen, maar gelukkig voor Zulte Waregem hield de terugkerende Sammy Bossut de ploeg enkele malen recht. Toch kwam de dubbele voorsprong er voor Les Métallos. De verdediging van Essevee was bij momenten een gatenkaas en dat zagen de roodzwarten maar al te graag. Jallow werd op een perfecte voorzet van Bernier helemaal vrijgelaten en die eerste kopte de 2-0 mooi binnen. Een eerste helft waarin Seraing vooral gevaar uitvoerde met vlijmscherpe counters en waar Zulte Waregem geen vuist kon maken.

Seraing vatte de tweede helft uitstekend aan. We waren nog geen twee minuten ver in het tweede deel van de wedstrijd en de bal hing alweer tegen de touwen. Maziz draaide Zulte Waregem-verdediger Ewoud Pletinckx dol en gaf Bossut geen schijn van kans met een knal die hoog in het doel verdween, 3-0. Mikautadze liet de Seraing-fans een tiental minuten later weer juichen. De spits zorgde met een knappe afwerking voor de 4-0, maar de lijnrechter besliste daar anders over en floot voor buitenspel.

Terwijl Seraing de kansen opstapelde, kon Zulte Waregem toch verrassend scoren. Vossen kwam op voorzet van Dompé goed voor zijn man en laat doelman Dietsch kansloos achter met een knappe kopbal, 3-1. Na zijn doelpunt bleef de Limburger wel op het veld liggen na een harde duw. Geen erg, want de clubtopschutter stond snel weer recht.

Jelle Vossen.
Jelle Vossen. © (Foto BELGA)

Van kwaad naar erger

Seraing liet het eredoelpuntje van Essevee niet aan zijn hart komen. Mikautadze liet, na zijn afgekeurde goal, zijn fans wel voor echt juichen. Hubert kon de spits niet volgen na een steekpass en mikte zijn tweede koelbloedig voorbij Bossut in doel, 4-1. Alsof de achterstand voor Zulte Waregem al niet genoeg was, pakte Frank Boya ook nog eens rood. De nieuwkomer liet zijn frustraties de vrije loop en maaide Mikautadze zomaar onderuit met een wilde tackle. Scheidsrechter Smet stuurde de Kameroener meteen van het veld en Essevee werd verplicht om de kelk tot de bodem te ledigen.

Essevee zakte nog dieper weg dan dat ze al zaten. De 4-1 voorsprong volstond niet voor Mikautadze, want hij besliste om zijn derde van de namiddag binnen te trappen, 5-1. Een totale afgang voor Zulte Waregem.

Defensieve zorgen bij Essevee

Zulte Waregem kneep bij elke dreiging van Seraing de billen dicht. De verdediging liet zich op enkele momenten kinderlijk passeren door de Waalse aanvallen. De Waregemse verdediging wist geen raad met lange ballen van roodzwarte zijde. Bovendien werden sommige passes te laconiek verloren op eigen helft waardoor Seraing eenvoudig aan zijn kansen geraakte. Het deed soms pijn aan de ogen om te moeten zien hoe zwak de verdediging opgesteld stond en uitverdedigde.

Bossut in doel

Voor de wedstrijd stond er een verrassende naam op het wedstrijdblad. Sammy Bossut kreeg na lange tijd opnieuw een basisstek ten nadele van Louis Bostyn. Niet dat die laatste slecht bezig was, maar Essevee slikte al 18 doelpunten dit seizoen en de keeper hield nog maar één keer de nul. Enkel rode lantaarn Beerschot doet slechter. Bossut speelde zijn eerste competitieve wedstrijd in roodgroen sinds de bekernederlaag van vorig seizoen op Olympic Charleroi. Ook deze wedstrijd stond hij te keepen met een helm door het incident van een anderhalf jaar terug in de oefenwedstrijd tegen Gent.

In beide helften hield de clublegende ‘zijn’ Essevee een paar keer overeind. Bossut kan terugblikken op een prima wedstrijd ondanks de vijf tegendoelpunten.

Sammy Bossut.
Sammy Bossut. © (Foto BELGA)

‘Dury buiten’

Enkele meegereisde supporters schreeuwden na de 2-0 ‘Dury buiten’. De ervaren oefenmeester kondigde voor het seizoen al aan dat hij zijn laatste jaar als trainer van Zulte Waregem inging, maar enkele fans willen een vervroegd afscheid. Deze zangkoren werden alleen nog maar versterkt na de 3-0. De aanwezige Essevee-fans verwachten een boodschap van hun club na deze nieuwe nederlaag. Na de wedstrijd werden de supporters alleen maar ontevredener. De club is hen een uitleg verschuldigd. (EC)

DOELPUNTEN: 7’ Mikautadze (pen.) 1-0, 36’ Jallow 2-0, 47’ Maziz 3-0, 65’ Vossen 3-1, 70’ Mikautadze 4-1, 80’ Mikautadze 5-1