Zech Medley (21) moet nieuwe defensieve leider worden bij KVO: “Mijn doel? Met de club zo veel mogelijk clean sheets pakken”

Zech Medley moet een vaste waarde worden in de verdedigingslinie van KVO. © Belga
Redactie KW

Zechariah Joshua Henry Medley. Kortweg ‘Zech’. Onthou de naam. De twintiger – hij werd op 9 juli 21 – moet een bepalende rol spelen in de defensie van KV Oostende. “De ontwikkeling van onder meer Jack Hendry en Arthur Theate inspireren me”, legt de minzame Engelsman uit. “Hopelijk kan ik ook ooit international worden.”

Medley was een van de toptargets deze transferperiode. Groot, sterk en goeie voeten moeten hem een plekje opleveren in het elftal van coach Alexander Blessin. Medley is nog maar een paar weken in Oostende, maar wordt onder meer door teammanager Bart Brackez goed ondersteund. “Ach, Oostende is a nice place. Ik woon in de stad, niet te ver van het oefencomplex en de Diaz Arena. Veel mensen beseffen niet hoe mooi het hier aan zee is. Ik ben ook al eens een weekendje naar Brugge geweest, waar Jack Hendry en Cameron McGeehan wonen. Ook een mooie stad.”

Arsenal

Geboren en opgegroeid nabij voetbalhoofdstad Londen speelde hij bij de jeugd van zowel Chelsea als Arsenal. “Als kind speelde ik in de zogenaamde Sunday League bij kleine lokale clubs. Op een groot tornooi werd ik gescout door traditieclub Fulham. Toen ik acht was, mocht ik daar testen en speelde ik tegen Chelsea. Na afloop van die wedstrijd werd duidelijk dat ook Chelsea me wou inlijven bij hun jeugdacademie. En dan moet je een beslissing maken, hé. Tot mijn zestiende was ik aangesloten bij Chelsea. Daarna maakte ik de overstap naar rivaal Arsenal met het oog op de toekomst. Of die overstap gevoelig lag? Ik ben altijd al fan van Arsenal geweest, net als mijn broer, terwijl mijn papa Liverpool steunt en een paar nonkels duimen voor Chelsea. (lacht) Vooral van die laatsten kwamen er wel een paar opmerkingen.”

Kapitein

Bij Arsenal groeide Medley uit tot kapitein van de U18. “Ook met de U23 speelde ik een goed seizoen. We werden zelfs kampioen in 2017-2018. Het jaar erop mocht ik aantreden bij de hoofdmacht van Arsenal. Een geweldige ervaring. Zo maakte ik deel uit van de kern in de Europa League en zat ik op de bank toen Arsenal in de herfst van 2018 in en tegen Standard Luik speelde. Ik herinner me een schitterende sfeer op Sclessin. Vorig jaar werd ik voor het eerst in mijn profcarrière uitgeleend aan eerst Gillingham en dan Kilmarnock. Toen KV Oostende verregaande interesse toonde, besloot ik de stap naar België te maken. Jack Hendry, net als ik centrale verdediger, is wat mij betreft een voorbeeld van hoe je je hier kan ontwikkelen. Ik volgde het competitieslot met grote aandacht en KVO deed het daarin prima met een knappe vijfde plaats. Trouwens, jullie competitie ken ik wel een beetje, hoor. Verschillende spelers spelen nu op een internationaal topniveau en in de Premier League. Dat ik Arsenal verliet, was een keuze met het oog op mijn verdere carrière. Misschien, wie weet, keer ik ooit nog terug.”

Techniek

“In de lagere Engelse voetbalklassen en Schotland ligt de nadruk op fysiek spel. Hier wil ik mijn spel en technische kwaliteiten verder ontwikkelen, sterker aan de bal worden. Coach Blessin wil uitvoetballen en houdt niet van de lange bal. KVO is dus een prima ploeg om stappen te zetten.”

Hopelijk kan ik ook ooit international worden, zoals Hendry en Theate

Intussen krijgt Medley rugnummer 3. Een basisplaats ligt in het verschiet. “Och, dat zal de coach moeten bepalen, maar dat is inderdaad mijn doel. Op training zal ik moeten tonen waarom ik in de ploeg moet staan. Ik hoop zoveel mogelijk clean sheets te pakken en mee de aanval van achteruit verzorgen.”

Met zijn linkse voet heeft Medley een interessant profiel. “Als kind was ik aanvallend ingesteld en speelde ik vaak als winger. Toen ik ouder werd, speelden ze me uit als centrale verdediger. En die kans heb ik gegrepen. Zoveel jonge verdedigers met een linkse voet heb je niet. Bij Gillingham vorig jaar bijvoorbeeld speelde ik ook als linksback. In dat opzicht volgde ik de ontwikkeling van Arthur Theate met veel aandacht. Hij is ook linksvoetig en groeide uit tot speler van de Jonge Rode Duivels. Of ik ook droom van de nationale ploeg? Wel, ik werd geselecteerd voor de U16 van Engeland en dat was toch een speciale groep. Diezelfde spelers wonnen de wereldbeker bij de U17 en enkele gasten zijn nu op Euro2020 actief. Zo speelde ik bij Chelsea samen met Reece James en bij de nationale ploeg met Jadon Sancho en Phil Foden.”

Geloof

Het geloof is er. Letterlijk, want Zech is een toegewijd christen. “Ik geloof sterk in God, ja. Zo gingen we met de familie op zondag altijd naar de kerk. De afgelopen twee jaar vond ik écht mijn faith, mijn geloof, en ben ik meer beginnen lezen. Ik ben lid van ‘Ballers in God’, opgericht door John Bostock (onder meer ex-OHL en Antwerp, red.). Dat is een groep christelijke voetballers die samenkomen, the word of God bespreken, praten over het geloof.”

Nog dit: vandaag wordt Medley 21 jaar. Proficiat! “Dank je. Een groot feest wordt het niet, want zaterdag oefenen we tegen Amiens. We gaan niet gek doen – eens bellen met de familie, dat wel – maar de focus ligt nu op het voetbal.”

Wie is Zech Medley?

• Geboren en getogen in Greenwich, Zuid-Londen, als kind van Jamaicaanse ouders. “Ik ben dan ook dol op de Caribische keuken: curry van geit met witte rijst en bakbanen is m’n favoriete gerecht.”

• Heeft nog twee broers en een zus. Is met zijn 1,95 meter en 86 kilogram een stevige kerel. “Ondanks m’n fysieke verschijning ben ik heel kalm en relaxt. Ik kan met iedereen goed overweg. Dat is misschien mijn beste karaktertrek. Mijn slechtste? (lacht) Ik neem graag m’n tijd. Ik stap bijvoorbeeld als laatste uit de douche.”

• Speelde van 2008 tot en met 2016 in de jeugdacademie van Chelsea, waarna een overstap naar Arsenal volgde. Werd er kapitein van de U18. Maakte zijn profdebuut bij de ‘Gunners’ in november 2018 in de Europa League. Werd vorig seizoen verhuurd aan Gillingham (Engelse derde klasse) en Kilmarnock (Schotse eerste klasse), waar hij zijn eerste doelpunt maakte.

• “Mijn voetbalidool? Thierry Henry. Al neigde ik als centrale verdediger ook naar Sergio Ramos.” (TVA)