De luis in de pels zijn van AA Gent

Gianni Bruno was misschien wel dé verrassing bij Essevee.© BELGA
Gianni Bruno was misschien wel dé verrassing bij Essevee.© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

’t Was onder een stralende zomerzon, eind juni vorig jaar, toen Alexander Blessin zijn eerste persconferentie gaf als trainer van KV Oostende. “Mijn doel? Uit de gevarenzone blijven.” Een boodschap die hij tot vrij diep in de competitie zou blijven herhalen. Terecht, natuurlijk.

Ten eerste: pas laat in de voorbereiding haalde het sportief bestuur versterking binnen. De meeste spelers totaal onbekend, sommige zelfs geblesseerd – zie Jäkel en Bätzner – andere met een grote conditionele achterstand – zie Thiam. Ten tweede: minder dan de helft van de spelerskern was vorig jaar betrokken bij een fysiek en mentaal heftige degradatiestrijd. Herinner je je de tranen bij Sakala na de verloren match op Moeskroen eind vorig seizoen? Als je dan met verzorgd en herkenbaar voetbal op een vijfde plaats eindigt, mag je met recht en reden tot dé competitierevelatie worden verklaard.

Jacht is open

Zou Blessin écht niet ontgoocheld zijn dat ze net naast play-off 1 grijpen? De coach lijkt geen praatjesmaker. Maar ‘t is een Duitser én gevormd in één van de meest toonaangevende voetbalscholen van Europa. Die winnaarsmentaliteit stroomt door zijn aderen. Het kan haast niet anders dat hij vanbinnen een verdammte woede-uitbarsting kreeg. Tijd voor revanche in play-off 2? Reken er maar op dat hij z’n troepen op scherp zal zetten om te jagen – zoals hij zelf graag zegt.

Maar kunnen de spelers fysiek nog mee? KVO heeft dit seizoen amper 24 spelers opgesteld, het minst van alle eersteklassers. Daar mag je met de intussen vertrokken Skulason nog eentje van aftrekken ook, net als de weinig zeggende speelminuten van pakweg Guri of Patoulidis. Het begint allemaal wat veel te worden. Zo zag je al in de laatste matchen tegen Waasland-Beveren, Beerschot en Cercle Brugge vermoeidheid in de benen sluipen. Op het Kiel trokken ze op karakter een overwinning over de streep, tegen Cercle werd nog nipt een puntje gepakt. Maar nu nóg eens zes topmatchen? “Wij willen de topclubs irriteren”, sprak Blessin meermaals. Wel, richt je pijlen dan maar op de Buffalo’s, coach. AA Gent schaarde zich nog nipt bij de top 8 en ga er maar van uit dat Hein Vanhaezebrouck met niets minder dan de eerste plaats in de groep content is. Standard focust zich volledig op de bekerfinale van aanstaande zondag, maar je kan ze tegelijk met een slecht gevoel op zomervakantie sturen. En tegen KV Mechelen – dat speelt zoals het weer in april: de ene keer stralend en sprankelend, de andere keer als een mottige winterbui – wordt het vooral een open partij. Play-off 2 moet vooral plezant blijven, wie weet met nog wat publiek erbij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier