Yves Vanderhaeghe: “Veel op de helft van Standard gevoetbald”

© BELGA
Redactie KW

Zeven nederlagen in acht matchen, het overkwam Yves Vanderhaeghe nooit eerder in zijn zeven seizoenen als hoofdtrainer. Hij was dan ook tevreden dat daar tegen Standard een einde aan kwam, al had hij zijn bedenkingen bij het vroege tegendoelpunt van de Rouches.

“Er werd op Daland een overtreding begaan die niet werd gefloten. Hij moest voor verzorging naar de kant. Net in die fase stonden wij met tien en viel de 0-1”, zucht de Cercletrainer. “De reactie van mijn jongens was zeer goed, met een goal voor ons op het juiste moment. Daarna bleven we de match in handen nemen en speelden we heel veel op de helft van de tegenstander.”

Zij het zonder echt uitgespeelde kansen. En als die er dan eens waren werd een verkeerde eindbeslissing genomen of stond een goede Bodart onder de lat bij Standard. “Tijdens de rust heb ik overigens mijn jongens erop gewezen om de snelle counters, die zij in de eerste helft toch wel hadden, te vermijden. Dat is ons gelukt. We probeerden zelf hoog te spelen en druk te zetten en zo kwamen er nog twee unieke mogelijkheden voor ons.”

Enerzijds was er de goede individuele actie van de oprukkende Matondo. Hij besloot echter over het doel. “Zo’n schot moet altijd binnen het doelkader zijn”, vindt zijn coach. “Hij kon ook de bal afspelen bij Hotic. Daarnaast was er nog de mooie center van Vitinho die door Somers niet kon worden binnengekopt.”

Een gretig en doorgaans beter Cercle blijft voorlaatste maar speelde net als in Oostende allesbehalve als een degradatiekandidaat. Utkus was er omwille van schorsing niet bij en daardoor koos Vanderhaeghe voor de eerste keer dit seizoen voor een viermandefensie. Daar had hij een simpele verklaring voor. “We staan in de statistieken van kansen tegen heel goed. We geven zeer weinig weg. Waarom kunnen we dan niet iemand extra gebruiken in het aanvallende compartiment. Dat zou dan meer punten moeten opbrengen. Maar ik vond dat er spelers waren die dan niet meteen een goede voorzet gaven. We hebben Vitinho zo een aantal keren in die positie gekregen, waarbij hij het naliet om die bal in het strafschopgebied te brengen.”

Voorin bij Cercle blijven ze het torinstinct, de nodige efficiëntie missen. Toch was Vanderhaeghe tevreden met wat zijn vier spelers in het aanvallende compartiment konden brengen. “Ze hebben voortdurend voor pressing gezorgd. Ze voerden hun opgelegde taak zeer goed uit en we gaven niets weg. Daarom wilde ik hen ook niet meteen vervangen”, aldus de coach.

(ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.