https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Yves Vanderhaeghe trekt met Cercle naar Gent

© (Foto BELGA)
Redactie KW

Yves Vanderhaeghe volgde destijds Hein Vanhaezebrouck bij KAA Gent op, nadat ze eerder bij KV Kortrijk jaren hadden samengewerkt en onder andere een bekerfinale bereikten. Zondagnamiddag zitten ze voor de twintigste keer in de dug-out tegenover elkaar.

Nadat Vanhaezebrouck in de zomer van 2014 van Kortrijk naar Gent vertrok werd Vanderhaeghe ‘opgewaardeerd’ van assistent tot hoofdcoach. Hun eerste confrontatie had plaats in de zomer van 2014, met een verrassing van formaat: KV Kortrijk ging bij Gent met 0-1 winnen.

De Cercletrainer blijft zeven jaar later op zijn hoede voor het team van zijn voormalige leermeester. “We mogen niet teveel rekenen op het feit dat Gent reeds veel wedstrijden achter de rug heeft en ook donderdag speelde op Anderlecht”, opent Vanderhaeghe in aanloop naar de match bij de Buffalo’s. “We moeten vooral onze eigen prestatie voor ogen hebben. We proberen iedere wedstrijd het verschil te maken, maar we slagen daar niet in. We grijpen onze momenten niet, met als gevolg dat we nu acht punten hebben. We konden misschien wel drie of zelfs vier punten meer hebben, maar we hinken op een been. We moeten proberen de kleinste details naar ons toe te trekken.”

Cercle heeft dringend nood aan punten om toch maar eens uit die gevarenzone te geraken. “Het is aan ons binnen de technische staf om de jonge groep blijvend positieve feedback te geven. Toch moeten de jongens eens in de spiegel kijken en zich afvragen wat ze missen om tot betere resultaten te komen”, vindt de Cerclecoach.

Volledig fitte kern

In vergelijking met de vorige speeldag zal Vanderhaeghe zo goed als enkele wijzigingen doorvoeren in zijn selectie. Hij beschikt momenteel over een kern met bijna allemaal voor honderd procent fitte spelers. “Als een ploeg een keer wint, zal mijn team meestal niet gewijzigd zijn. Maar we worden hier jammerlijk te weinig mee geconfronteerd. Het doet uiteraard pijn aan mijn hart als ik spelers er niet kan bijnemen, ondanks ze op training de juiste mentaliteit tonen. Ik probeer dan alle keuzes te wikken en te wegen om tijdens de wedstrijd wissels te kunnen doen, zodat elke positie vervangbaar is. We proberen daar ook eerlijkheidshalve in te handelen.”

Cercle leek de voorbije matchen fysiek in orde te zijn. Dat bewijzen ook de statistieken. Er is binnen de jonge groep echter een gebrek aan ervaring. “Het niveau moet omhoog. We moeten strenger zijn voor onszelf, veel meer kunnen tonen en vooral simpeler spelen. Pas dan kunnen we resultaat halen. Iedereen wil alles te veel forceren en dat vragen wij absoluut niet. Is er een kans om iemand in de ruimte aan te spelen, doet dat dan”, analyseert Vanderhaeghe een spelfase.

Winst voor beloften

Twee spelers uit de A-kern, Aske Sampers en Wolf Ackx, speelden vrijdagavond met de beloften. Zij kwalificeerden zich in Ruddervoorde tegen Beerschot (4-0) voor de volgende ronde van de Beker van België U21. Ackx, terug uit blessure, Jef Vandemaele en Xander Martlé met twee goals waaronder een strafschop, legen reeds in de eerste helft de eindcijfers vast. Sampers had toen reeds het veld met een blessure verlaten. Daarnaast komen David Sousa en Franck Kanouté steeds dichter bij een wedstrijdselectie.

Na de training van zaterdag trekt de groep op afzondering naar een hotel in Oostkamp om de wedstrijd van zondagnamiddag in de Ghelamco Arena voor te bereiden. De match heeft om 16.00 uur plaats waar even verder op dat moment het WK wielrennen zijn ontknoping nadert. (ACR)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.