Yves Vanderhaeghe geeft met Cercle Brugge de Croky Cup niet zomaar op

Yves Vanderhaeghe: “De Croky Cup is de kortste weg om iets te winnen.”© ACR
Yves Vanderhaeghe: “De Croky Cup is de kortste weg om iets te winnen.”© ACR
Redactie KW

Uiteraard primeert bij groen-zwart de competitie, met als enige doelstelling het behoud. Maar Yves Vanderhaeghe wil met Cercle in de beker minstens nog een ronde verder. “Het is de kortste weg om iets te winnen. In het verleden stonden al meermaals teams in de finale die misschien niet als favoriet aan het tornooi begonnen.”

Een wedstrijd voor de Croky Cup is altijd wel iets speciaals. “Er is maar een zaak die telt en dat is de kwalificatie”, benadrukt de trainer. “Er zullen bij ons wel wat wissels zijn, om toch wat aan frisheid te bewaren. Met de bekermatch van vorige week in het achterhoofd, de match tegen KV Mechelen en de wedstrijd van dinsdag zal ik bijna iedereen zien spelen hebben. Dat is positief om er een soort analyse van te maken. Om te zien wie de knokkers zijn om die laatste competitiematchen aan te vatten.”

Dinsdagavond om 18 uur is revelatie KV Oostende te gast in het Jan Breydelstadion. Yves Vanderhaeghe was bij de kustploeg trainer van 2015 tot en met 2017 en maakte er een zeer mooie periode mee. “Ik hield daar mooie souvenirs aan over. Als je twee keer play-off 1 en een bekerfinale speelt, denk je daar wel positief over na. Er zijn nog een paar spelers uit mijn periode zoals D’Haese, Bataille, Vandendriessche en Capon.”

Te weinig balvastheid

Na de match tegen KV Mechelen hield de technische staf van Cercle zondag, om de terreinen wat te sparen door de sneeuwval, een loop in het Brugse Tillegembos. Voor enkele die toch wat contact hadden tijdens de match was er een tocht met de mountainbike. Voor wie niet speelde, volgde een intensere loop. De nieuwe trainer van Cercle kwam nog even terug op het nipte verlies tegen KV Mechelen. “We misten, en dan zeker voorin, de nodige balvastheid. We toonden ook teveel respect voor de tegenstander. We hielden te veel rekening met hoe zij voetbalden, terwijl ik graag zou hebben dat we onze eigen wil opleggen, zodat onze tegenstander rekening moet houden met wie Cercle Brugge is. We moeten onze eigen identiteit en kwaliteit naar voor brengen. Als wij meer in het duel gaan spelen en die duels winnen, kunnen we meer naar onszelf kijken.”

“Ik wil zien dat we onze eigen wil opleggen, zodat onze tegenstander rekening moet houden met wie Cercle Brugge is”

Ondanks de staat van de velden heeft Cercle maandag, dankzij het werk van de mensen die hiervoor gezorgd hebben, naar behoren kunnen trainen. “Het is nu aan de groep om dinsdag opnieuw competitief voor de dag te komen. De technische staf, de entourage, alle medewerkers en de fans proberen om een positieve invloed te geven op de spelers en dat zal nodig zijn om tot het einde te knokken”, vindt Vanderhaeghe.

Duels winnen

“We zitten met een proces die altijd maar negatief is geweest. We moeten er blijven op hameren dat het geloof steeds sterker moet. De spelers hebben dat nu zelf in de hand door op het veld de juiste mentaliteit en prestatie te leveren. Dat is tot op heden onvoldoende geweest. De statistieken en de punten tonen dit ook aan. We moeten sterker voor de dag komen, meer duels winnen, nog meer engagement tonen en meer als groep spelen. Soms duurt dat een of twee weken of misschien langer, maar zolang we mathematisch geen zekerheid meer hebben van het behoud, moet die strijd blijven. Iemand die tegen KV Oostende fantastisch presteert, zal er zondag tegen Anderlecht sowieso bij zijn. Dit moet naar de spelers toe een duidelijke boodschap zijn.”

Cercle trekt maandagavond niet op afzondering, ook al omdat het om een thuismatch gaat. Er wordt dinsdag wel om 14 uur op hotel verzameld om de wedstrijd na een maaltijd voor te bereiden. “Er waren al veel matchen, we gaan de groep nu iets langer in hun comfortzone houden. Eenmaal de belangrijke wedstrijden op verplaatsing er komen, gaan we zeker een afzondering doen”, aldus Vanderhaeghe.

Zeilen tegen vrieskou

Didillon is er niet bij. De trainer geeft in de beker opnieuw de voorkeur aan Bruzzese die het goed deed in Leuven. “We hebben vier keepers en je moet altijd iemand klaarstomen indien er iets gebeurt.” Marcelin is geschorst. Vitinho ondervindt wat hinder aan de buikspieren en krijgt rust. Pavlovic is nog geen zekerheid. Velkovski lijkt op training geen hinder meer te ondervinden en ook Deuro maakt na een toch wel zeer zware blessure opnieuw deel uit van de selectie van 20 spelers.

Op het veld in het Jan Breydelstadion zijn op de grasmat nu zeilen aangebracht om de vrieskou tegen te gaan en met een graad of vijf meer de sneeuw te doen smelten. (ACR)

Dit is de selectie tegen KVO: Warleson, Bruzzese, Bates, Taravel, Pavlovic, Velkovski, Corryn, Biancone, Deuro, Vanhoutte, Hoggas, Van Der Bruggen, Lopes Da Silva, Kanouté, Ugbo, Hotic, Musaba, Denkey, Deman, Somers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier