https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Yves Vanderhaeghe: “Eigen jeugd heeft een groter hart voor Cercle”

Coach Yves Vanderhaeghe: “Niet rekenen, we moeten het straks zelf doen. Desnoods in twee matchen.”© BELGA
Coach Yves Vanderhaeghe: “Niet rekenen, we moeten het straks zelf doen. Desnoods in twee matchen.”© BELGA
Redactie KW

Cercle kan zich dus al op de 33ste speeldag redden. Morgenavond winnen tegen OHL kan volstaan, indien Moeskroen (drie gewonnen wedstrijden minder) maandag dan niét wint van Antwerp blijft groen-zwart altijd boven die ellendige 17de plaats – barragewedstrijd voor het behoud tegen de nummer 2 van 1B. Het geloof van coach Yves Vanderhaeghe in de redding en in de eigen jeugd. Al had hij wel graag Kylian Hazard teruggehaald naar de A-kern.

Mits drie punten tegen OHL kan Cercle alvast nooit meer ingehaald worden door Waasland-Beveren. Ook indien het maandag op Le Canonnier een gelijkspelletje wordt, wordt de derby op KVO, nog in running voor play-off 1, niét meer beslissend voor Cercletje . Maar coach Yves Vanderhaeghe wil niet rekenen, hij spreekt nog steeds van twee matchen op leven en dood. En wijst daarbij naar de levensbelangrijke details die afgelopen wedstrijden de resultaten van de drie degradatiekandidaten bepaalden.

Domme uitsluiting

“De twijfelachtige penalty die we tegen AA Gent tegen kregen, onze domme uitsluiting op Genk, de late goal van Charleroi tegen Moeskroen, de goal van KVO tegen Waasland-Beveren die nooit had mogen afgekeurd worden, de rode kaart van Waasland-Beveren dinsdag tegen STVV en bijna ook onze onnodige rode kaart tegen Beerschot op een moment dat we alle controle hadden… Dat laatste is nu goed afgelopen, maar we hadden k eerder al 11 goals gepakt in de laatste tien minuten. We hadden al zeker drie punten meer moeten hebben. We hebben nog maar twee keer gelijkgespeeld op 32 matchen, dat zegt veel. Het waren allemaal cruciale momenten die in deze fase kunnen beslissen over behoud of niet. Daarom zeg ik: niet rekenen, we zullen het zelf moeten doen. Indien nodig in twee matchen.”

Stilstaande fases

Met bijzondere aandacht voor een pijnpunt van zijn ploeg: tegen Beerschot pakte Cercle alweer een goal op een stilstaande fase, en laat ook OHL op dat vlak met Mercier een specialist in huis hebben. “Daarom heb ik daar deze week op training keihard werk van gemaakt. Maar ik heb er vertrouwen in: we hebben het nu weer in eigen handen. Sinds mijn komst is er toch duidelijk een nieuwe dynamiek, die pluim mag ik toch op mijn hoed steken, denk ik.”

En, nog een pluim meer, hij durfde tegen Beerschot met Decoster, Vanhoutte en Deman zomaar met drie jonge, eigen Cercle-producten starten. Hoezo druk, welke druk? “Dat was een heel bewuste keuze. Ik rekende erop dat die West-Vlaamse jongens, met een hart voor Cercle Brugge, nog iets meer hun kop voor de bal zouden leggen dan spelers die hier op huurbasis zijn. Van teveel druk hadden ze geen last. Ik had hen vooraf ook gezegd: niet teveel nadenken over de situatie .”

Op Kylian Hazard, toch een surplus aan kwaliteit maar nog voor de komst van Vanderhaeghe naar de B-kern gestuurd, heeft hij in de operatie redding niet meer mogen rekenen. Daar is de coach voor het eerst duidelijk over. “Ik heb verschillende keren aangedrongen op een terugkeer, maar Carlos ( Avina, Technisch Directeur, red .) wilde er niets van weten. Kylian zou een al te negatieve invloed hebben op de andere spelers. En ik wilde niet blijven zagen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten