https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Yves Vanderhaeghe blikt vooruit naar match tegen Anderlecht: “Vechten voor elke meter”

Cercle-coach Yves Vanderhaeghe heeft nog veel werk voor de boeg.©KURT DESPLENTER BELGA
Cercle-coach Yves Vanderhaeghe heeft nog veel werk voor de boeg.©KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Cercle-coach Yves Vanderhaeghe mist met Cercle tegen Anderlecht nu zondag misschien een paar spelers, maar is alvast duidelijk wat hij de resterende acht competitiematchen wil zien. “In strijd gaan en voorop gaan in de strijd is een leuze die tot eind dit seizoen zal moeten blijven.”

De trainer van Cercle keek vrijdag vooruit naar de match tegen Anderlecht. “We zijn nog twee dagen voor die wedstrijd. We moeten het nog bekijken wie honderd procent fit is. Want er zijn toch enkele vraagtekens, waaronder Van der Bruggen, Vanhoutte, Denkey, Velkovski. Zij hebben allen wat kleine problemen en optimaal is het niet als je twee dagen voor een wedstrijd de training moet staken”, vindt Vanderhaeghe. “Het is nu afwachten naar het advies binnen onze medische staf. Vrijdag zullen we meer weten of zij al dan niet in aanmerking komen. Tegen een ploeg als Anderlecht, die toch een beetje in vorm geraakt, wil ik dat iedereen honderd procent fit is. Dat zal absoluut nodig zijn om het combinatie, het frivole, explosieve voetbal van Anderlecht lam te leggen.”

Details

Marcelin keert zondag terug uit schorsing. Vanderhaeghe zag ondertussen 24 van de 30 kernspelers aan het werk. Een keuze over wie aan de aftrap verschijnt, heeft hij nog niet gemaakt. “Het is te zien in welk systeem wij gaan spelen, wie welke posities het best kan invullen. Er zijn nog details die voor mij belangrijk zijn.”

“We hopen dat de negatieve spiraal nu doorbroken is”

Na de wedstrijd tegen Anderlecht volgen er twee zespuntenmatchen, op Moeskroen en tegen Waasland-Beveren. Cercle zette dinsdagavond in de Croky Cup KV Oostende opzij. Winst in eigen huis was al van halfweg oktober geleden, tegen KAA Gent. “Laat dit nu een aanzet en het juiste voorbeeld zijn om het zondag weer zo te doen”, benadrukt de Cercletrainer. “We hopen dat we enigszins die negatieve spiraal wat hebben doorbroken, dat we thuis kunnen uitpakken met opnieuw een goede, stevige organisatie. Die zal nodig zijn. We hopen op puntgewin, want dat hebben we absoluut nodig.”

Licht in de duisternis

Vanderhaeghe ziet met Anderlecht een gewezen ploeg terug, waar hij zes seizoenen actief was, waarvan drie aan de zijde van Vincent Kompany. De coach van paars-wit won op de vorige speeldag met zijn ploeg op bezoek bij Genk. Woensdag bij Union, de leider in 1B, werd met 0-5 gewonnen. Anderlecht is overigens de volgende tegenstander van Cercle in de kwartfinales van de Croky Cup. “Die kwalificatie geeft ons wat licht in de duisternis. Maar de competitie, te beginnen met de match van zondag, is van cruciaal belang. We moeten daar proberen de rollen om te keren en punten te grijpen”, aldus Vanderhaeghe.

Druk naar voor

“Elke overwinning tegen Anderlecht is memorabel. Ik denk dat we vooral moeten proberen om bij hen een aantal jongens uit de wedstrijd te houden, zoals Lokonga die toch een beetje de draaischijf is. Als je Anderlecht telkens het balbezit geeft en hen van de ene naar de andere kant laat kantelen, blijf je achter de bal lopen. Ik denk dat we druk naar voor moeten proberen te krijgen op de bal en die snel recupereren om dan in de omschakeling heel gevat vooruit te spelen.”

Knokken voor elkaar

De coach van Cercle kreeg in de voorbije twee matchen onder zijn hoede alvast enige hardnekkigheid, verbetenheid binnen zijn team. “Als we niet voor elke meter strijden, komt het absoluut niet goed. Dan gaan we veel matchen ondergaan. In de situatie waar wij ons nu bevinden, telt maar een iets: knokken voor elkaar, een blok vormen en de momenten die er sowieso komen grijpen.”

Vanderhaeghe krijgt er straks, eenmaal hij uit quarantaine mag, met de gewezen Tunesische international Radhi Jaïdi een assistent bij. “Die beslissing was reeds genomen voor mijn komst, vooral als link om de Franstalige en de Afrikaanse voetballers iets bij te brengen. Er werd hier in het verleden heel veel Engels gepraat en nu hebben we meer toenadering om ook de Franstaligen te dienen.”

Wat met Kylian Hazard?

En dan is er nog Kylian Hazard. “Hij traint met de beloften mee. Ik had nog geen gesprek met hem. Dat is momenteel nog niet aan de orde. Ik heb al zeer veel getraind en organisatorisch zaken moeten doen. Die beslissing over Kylian gebeurde voor mijn komst. Ik ga bij tijd en stond bij de directie wel informeren wat er met hem moet gebeuren”, besluit Vanderhaeghe. (ACR)

Cercle Brugge – Anderlecht, zondag 14 februari om 20.45 uur.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten