Moet Dendoncker nu al wijken voor Witsel?

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)
Redactie KW

Wat velen voor onmogelijk hadden geacht, zal donderdagavond toch werkelijkheid worden. Axel Witsel zal speelgelegenheid krijgen tegen de Denen. Zijn onwaarschijnlijke comeback was een race tegen de tijd maar zijn fantastische mentaliteit hielp alvast een zetje.

Op zaterdag 9 januari moest Witsel al na 28 minuten van het veld gedragen worden tijdens de competitiewedstrijd tussen Dortmund en RB Leipzig. De diagnose was hard: een gescheurde achillespees met een verwachte revalidatie van zes tot acht maanden. Witsel wou het EK echter niet uit zijn hoofd zetten en hij richtte zich op halverwege juni. Kinesist Lieven Maesschalk en dokter Geert Declercq hebben hem kunnen klaarstomen en gaven een woordje uitleg bij de hele revalidatie. “De beslissing om Witsel tegen Denemarken te laten spelen is al een tijdje terug genomen. Hij arriveerde hier vroeger dan de rest van de groep. De beslissing kwam van de coach nadat hij zijn arbeid op het veld zag,” verklaarde Declercq. Criticasters beweren dat het te vroeg is en dat hij de rest van zijn carrière op het spel zet. Maesschalk gaat daar tegenin: “We vergeleken zijn data-analyse met die van vroeger. Voor ons is Witsel wedstrijdfit, hij beantwoordt aan alle parameters om te spelen. Axel zou hier vandaag niet staan zonder zijn fantastische mentaliteit. Het overleg met Dortmund is altijd open verlopen.”

Slecht nieuws voor Dendoncker

Rest de vraag natuurlijk of het gebrek aan wedstrijdritme de defensieve middenvelder geen parten zal spelen. De intensiteit in een topwedstrijd valt niet te vergelijken met een doorgedreven training. Zal Martinez Witsel onmiddellijk in de basis droppen? Of kiest hij ervoor om hem in te brengen met als risico dat wanneer het tegenvalt, je een extra wissel moet uitvoeren. Aan het vertrouwen van de bondscoach zal het sowieso niet liggen. “Martinez staat er alleszins achter om hem nu te brengen, hij wou zelfs al voor de eerste wedstrijd gaan. Er werd niks geforceerd, Axel is bevrijd en helemaal wedstrijdfit,” gaf Maesschalk mee. De terugkeer van een fitte Witsel is natuurlijk schitterend nieuws voor het elftal maar minder plezant voor West-Vlaming Dendoncker. Hij speelde een degelijke wedstrijd tegen Rusland maar zal nu wellicht tevreden moeten zijn met een plaatsje op de bank. (JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.