Voorzitter Dierckens kijkt uit naar play-offs en licentiedossier: “Europees voetbal is geen doel op zich”

Fashion Sakala kreeg van KV Oostende-sponsor Diaz 3 ton kledij voor zijn geboorteland. Frank Dierckens van Diaz kijkt toe.©Maxime Petit
Fashion Sakala kreeg van KV Oostende-sponsor Diaz 3 ton kledij voor zijn geboorteland. Frank Dierckens van Diaz kijkt toe.©Maxime Petit
Redactie KW

In het spelershome op de Schorre loopt een relaxte voorzitter rond. No stress. De play-offs? Geen druk. Het licentiedossier? Komt in orde. “Ik heb geleerd om me geen zorgen te maken over dingen waar ik zelf niks kan aan veranderen.” Al laat Dierckens ook zijn hart spreken. “Voetbalclubs zouden eigenlijk meer aandacht moeten hebben voor eenzame voetballers.”

Clubvoorzitter en sponsor Frank Dierckens zorgde samen met de medewerkers van zijn bedrijf Diaz Sunprotection voor een mooi gebaar. Samen zamelden ze maar liefst 3.000 kilo kledij in voor het geboortedorp van de Zambiaanse spits Fashion Sakala – liefhebbers van aardrijkskunde kunnen in een atlas eens het plekje Kawele nabij Chipata opzoeken. Een ideetje dat tussen pot en pint is ontstaan, maar nu wel een knap resultaat opleverde. Blijkt ook dat speler en voorzitter meer dan een goeie band hebben. “Hij noemt me zelfs papa ”, lacht Dierckens. “Ik heb Sakala dan ook eens voorgesteld aan zijn nieuwe ‘zus’ en ‘broer’ (Franks kinderen Hannelore en Nathan, red.).”

Meer tijd nu

“Fashion zou met zijn 23 jaar ook mijn zoon kunnen zijn. Nu, we koken al eens voor elkaar. Zo is hij dol op kip. Anderzijds zijn we al enkele keren bij hem Zambiaans gaan eten: zelfgemaakt brood met groenten en kip, een gerecht dat je met de handen moet opeten. Plezant, hoor. Sakala is hier nu drie jaar en het is pas dit seizoen dat we zo’n dichte band hebben ontwikkeld.”

“Dat komt voor een stuk omdat ik nu meer tijd heb in vergelijking met vorig jaar. Het sportieve luik is in handen van Gauthier Ganaye, het operationele is voor Thorsten Theys. Kijk, eigenlijk zouden bepaalde buitenlandse spelers door voetbalclubs beter opgevangen kunnen worden. Stel je eens voor dat ze jou zomaar in Zambia droppen, waar je geen mens begrijpt? Oké, je traint als speler wel in groep, maar je blijft altijd een individu. Zo vertelde Fashion me dat hij in al die tijd in Oostende nog nooit alleen naar het strand is geweest. Je kan je dat toch niet voorstellen?”

Dat alle voetballers een luxeleventje leiden, is een misvatting

“Een gelijkaardig iets zag ik ook bij Sindrit Guri en zijn gezin, die een beetje afgezonderd leven. Eigenlijk zou je die mensen pakweg een stukje van ons land moeten laten zien, mee op sleeptouw nemen. Dat alle voetballers dus een luxeleventje leiden, is een misvatting. De geldbedragen die je in de media ziet bij Real Madrid of Manchester City zijn uitzonderingen. Bij sommige spelers ontbreekt het netwerk. Volgens mij halen ze ook een hoger rendement uit hun spel als ze zich naast het veld ook goed voelen.”

Rangers

Het lijkt erop dat Sakala zich opmaakt voor een transfer naar de Schotse topclub Rangers. “Als het ervan komt, is dat een goeie stap. De Schotse competitie is misschien niet dé aller grootste, maar de Rangers spelen wel steeds Europees voetbal. Zijn speelkansen zijn hier groter dan mocht hij meteen naar – ik zeg maar iets – Tottenham gaan.”

“Kijk, Fashion is vollédig op zijn carrière gefocust, uitgaan bijvoorbeeld doet hij nooit. Elke euro die hij verdient, investeert hij onder meer in onroerend goed in Zambia – huizen bouwen en verhuren – en in zijn geboortedorp. Hij is nu al bezig met wat er na zijn carrière zal gebeuren. En ja, als hij naar Schotland gaat, ga ik eens op bezoek. Een tripje naar Zambia staat ook op mijn planning, maar de verschillende coronaregels per land maken zo’n verre reis niet eenvoudig. Zelfs als hij straks vertrekt, ga ik me bezighouden met spelers die zich hier niet meteen thuisvoelen.”

Kustboys

Zoals in de serie Kustboys te zien, vertoeft Dierckens nog vaak in de kleedkamer. “Ook al speel ik geen actieve rol meer in het beleid, ik vertegenwoordig het bestuur en vind het belangrijk om nauw contact te houden met de spelers. Samen met de Amerikaanse investeerders van PMG ben ik als aandeelhouder ook werkgever. Net als in het ondernemen en de bedrijfswereld zien de medewerkers je graag op de werkvloer.”

“Ik voel me op mijn gemak, dit seizoen is alvast heel plezant. Wat ik van de play-offs verwacht? Als de spelers met de juiste mentaliteit op het veld komen – 100 procent inzet, gejaagd door de wind, hoge pressing en balrecuperatie – dan is er een goeie kans om eerste te eindigen. Aan onze trainer Alexander Blessin zal het alvast niet liggen. Europees voetbal halen zou plezant zijn – we spelen altijd om te winnen – maar het is geen doel op zich. Dat we in de top acht zijn geëindigd: wie doet ons dit na?”

Transfers

Met zo’n goed seizoen is er aan interesse in bepalende spelers geen gebrek. Maakt Theate straks een mooie transfer? Blijft Hendry aan de kust? Wat met Bataille en Hjulsager? Vreest Dierckens geen nieuwe bouwwerf op de Schorre tijdens de voorbereiding? “Ik vrees dat het eigen is geworden aan het voetbal, iets waar we mee moeten leren leven. Het commerciële en financiële aspect staan voorop om een club gezond te houden. Ik heb nu geen weet van concrete aanbiedingen voor spelers, maar die komen er wel. PMG is hier niet gekomen om de emoties te volgen, dat hebben ze in de – overigens knappe – documentaire Kustboys ook gezegd. Ze bekijken het zakelijk, nuchter.”

Wat vindt de mens Dierckens van het vertrek van Vandendriessche, die geen volwaardig nieuw contract kreeg? Het is ook nog koffiedik kijken of Oostendenaar en clubmonument Brecht Capon aan de kust blijft. “Beiden zijn uithangborden van de club, maar de buitenlandse investeerders bekijken de zaken niet emotioneel. Al moet je wel zeggen dat beiden ook sportief nog hun meerwaarde hebben en hun ervaring kunnen doorgeven aan de jongeren. Op persoonlijk vlak zie ik ze ook liever blijven, maar de voetbalwereld tegenwoordig is nu eenmaal vluchtig. Het is een economisch gegeven. De spelers begrijpen ook wel dat je inkomen kan teruglopen eens je de 30 jaar bent gepasseerd, want een club kan weinig of geen transfergeld meer verdienen aan oudere spelers.”

Licentiedossier

Tot slot het licentiedossier. KVO verdedigt haar zaak op 5 mei, maar Dierckens heeft er alle vertrouwen in. “De andere investeerders moeten de herkomst van hun middelen aantonen. Nu, in andere landen zijn ze daartoe niet verplicht, maar in ons land gelden er nu eenmaal andere regels – en ook al hebben de Amerikanen een sterk karakter, toch zullen ze hieraan moeten voldoen. Ja, het was eventjes schrikken toen we in eerste instantie geen licentie kregen. Je zit als club tenslotte in een goeie flow op sportief vlak, er zit geld achter de club, de abonnementenverkoop is gestart… Nu, goed, alle documenten zijn verzonden en ondertekend. Ik verwacht geen problemen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier