https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Vincent Goemaere: “Paul Clement is de juiste man op de juiste plaats”

(foto Christophe De Muynck)
(foto Christophe De Muynck)
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

Cercle begint alweer aan een operatie redding. Een mirakel als vorig seizoen zal deze keer niet nodig zijn, maar groen-zwart staat na een 0 op 18 alweer benauwend voorlaatste. En voor een loodzware maand januari. Voorzitter Vincent Goemaere blijft echter positief. “Als we ons nog moeten redden in de laatste match, zullen we het aan onszelf te danken hebben.”

Wat is dat nu weer met Cercle? In maart van vorig jaar heette het behoud in 1A onder Bernd Storck een mirakel en half oktober, vooral na die 5-2 tegen AA Gent, noemde men het fris voetballende nieuwe Cercle van coach Paul Clement alweer een kandidaat voor de top 8. Hoezo, klein Cercletje? Edoch: sindsdien won groen-zwart nog één wedstrijd, op Waasland-Beveren (0-2) en na een 0 op 18 staat Cercle zowaar alweer voorlaatste. Alweer in degradatiemoeras. Zaterdag is het tegen Eupen alweer een beetje van moeten. Maar de miserie voelt anders, vindt voorzitter Vincent Goemaere.

Vincent Goemaere: “Toch anders dan vorig jaar in januari, toen we op de meetings van de Pro League bij manier van spreken al werden beschouwd als een tweedeklasser. Ook binnen de club hadden we moeite om te geloven in een remontada . Het wonderbaarlijke is toen gelukt, maar nu is het geloof groter. Er zijn toch verschillen. Tegen Moeskroen ( de eerste van de zes opeenvolgende nederlagen, red .) speelden we een goeie wedstrijd maar maakten we de kansen niet af. Daarna sloeg alles tegen: de corona-uitbraak waardoor een match moest worden uitgesteld en we uit ons ritme raakten. Tegen Oostende, Charleroi, Zulte Waregem: puur een gebrek aan afwerking… Zo kom je in een neerwaartse spiraal. Ik geloof evenwel nog steeds in de spelersgroep en de staf. Eén match winnen en we zijn weer vertrokken.”

Is dat geloof even groot als vorig seizoen, waarvan je zei dat de impact van Storck zo groot was dat je al enkele matchen voor het einde wist dat het niet meer kon mislopen?

“Zeker en vast. Maar ik begrijp dat de supporters dat wellicht minder hebben, ze willen niet hetzelfde meemaken als vorig seizoen.”

In januari kreeg Storck wel een hele rits versterkingen die finaal ook het verschil maakten. Er is nu dezelfde nood aan een bredere kern en aan meer ervaring, niet?

“Vorig jaar zijn de versterkingen er niet gekomen uit een soort angstpsychose. Het waren gerichte versterkingen op lange termijn. Die strategie gaan we ook aanhouden. Wat niet wegneemt dat we nu gericht werk maken van versterking in elke linie. Maar dat is het werk van de sportieve staf, daar ga ik mij niet verder over uitspreken.”

Zou het kunnen dat Cercle onder Paul Clement, minder harde aanpak dan Storck, fysiek minder sterk is?

“Ook dat is een vraag voor de technische staf. De aanpak van Clement, meer een vaderlijk type dan Storck, is uiteraard anders. Cercle is altijd een opleidingsploeg geweest – vroeger met Tom De Sutter, Josip Weber, Stijn De Smet, nu internationaler. Al zijn de afgelopen jaren de resultaten ook belangrijker geworden, we willen nog meer talenten kunnen aantrekken. In die context was de keuze voor Clement heel gericht, Paul is daarvoor de juiste man op de juiste plaats.”

Wat is de impact van Carlos Avina, de Mexicaanse technische directeur?

“Carlos was de missing link in onze technische omkadering. De tijd van voorzitters als Roger Lambrecht die bij Lokeren vanuit zijn auto de trainingen bekeek, is voorbij. Cercle is op alle vlakken geprofessionaliseerd.”

Na die 0 op 18 wordt niet getwijfeld aan de coach. Ook niet in Monaco?

“Neen. Monaco wil als hoofdaandeelhouder misschien nog meer resultaten maar gelooft nog evenveel in de ploeg. We blijven geloven dat Paul de ideale coach is voor ons jongerenproject. Dan moet je ook incalculeren dat er al eens een domme rode kaart wordt gepakt. Het is nu aan ons om de situatie te doen kantelen.”

Dat wordt niet evident: na Eupen volgen met Beerschot, Standard, Antwerp, Kortrijk en Club Brugge vijf clubs uit de linkerkolom.

“Het wordt niet makkelijk. Dat maakt de uitdaging nog groter. Maar twee maanden geleden waren we nog een ploeg voor de top 8.”

Jullie probleem is ook dat de toen gedoodverfde degradatiekandidaten Waasland-Beveren en Moeskroen onverwacht veel punten haalden. Het kan onderin nog heel spannend worden, voorzitter.

“Zo is dat. Er zijn geen slechte ploegen meer. Bovendien blijft er de factor corona die er bij ploegen als Beerschot en Eupen zwaar heeft ingehakt. De ploegen die getroffen zijn, dragen toch fysiek de gevolgen. Als je pas dan tegen die teams moet spelen, zorgt dat toch voor een scheefgetrokken competitie.”

En voor een overvolle kalender. De vijf wissels die nu worden toegestaan, zijn ook niet in het voordeel van de kleinere clubs, met een beperktere kern.

“Ook waar. Als op 18 januari in de Pro League zou worden beslist dat een match niet meer kan worden uitgesteld bij zeven coronagevallen, en dat er dan maar forfait moet worden gegeven, wordt het nog een groter probleem. Corona heeft een grote impact, ik zal ongelooflijk blij zijn als we die bladzijde kunnen omslaan en het seizoen voorbij is. Ook voor ons speelt de factor van spelen zonder twaalfde man: we misten al de 2.000 fans die er ons vorig seizoen op Moeskroen hebben doorgesleurd.”

Weet je wat de laatste match van het seizoen is?

( lacht ) “Toch niet tegen Oostende?”

Toch wel. Zonder de coronacrisis had KVO zich vorig seizoen in de laatste match op Cercle moeten redden voor het behoud. Straks is het misschien jullie beurt.

“Ik zei vorig seizoen al dat Cercle-KVO beslissend zou zijn. Neen, alle vertrouwen dat dit nu niet het geval zal zijn. Als het zover zou komen, hebben we dit alleen aan onszelf te danken.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten