Verdienstelijk Club Brugge gaat onderuit in Manchester City

Manchester City's Cole Palmer, Club's doelman Simon Mignolet en Club's Brandon Mechele. © BELGA
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Club Brugge was een helft lang de evenknie van City en ging onverhoopt met een 1-1 de rust in. De openingsgoal van Foden werd al snel weggewist door een eigen doelpunt van Stones. Minder verdedigen in de tweede helft leidde uiteindelijk tot treffers van Mahrez en Sterling. Jesus legde in de extra tijd de 4-1 eindstand vast.

Clement koos voor een vijfmansdefensie met centraal Nsoki, Mechele en Hendry, anticiperen op een pandoering heet dat dan. Voorin geen Bas Dost, ondanks zijn vier goals vorige week. Toch valt die keuze te rechtvaardigen: Lang en De Ketelaere beschikken over heel wat snelheid om te counteren en lopen zich ook de voeten van onder hun lijf. Wat Guardiola op de persconferentie ook beweerde, de derby tegen United dit weekend is wel degelijk belangrijker dan een tussendoortje tegen Club Brugge. Zo zat De Bruyne op de bank, ook Dias en Jesus mochten zich sparen voor zaterdag.

Gelijk aan de rust

De wedstrijd volgde het vooraf geschreven script. Lange posen balbezit voor de thuisploeg, hoge druk bij schaars balverlies en op het kwartier al de openingsgoal. Een minuut eerder was er nochtans al een serieuze waarschuwing toen Cancelo op de paal trapte. Een fase later stond de voorsprong wel op het bord: Cancelo bediende Foden die vanop een metertje eenvoudig kon binnentikken.

Wat echter niet in het script stond was de bliksemsnelle gelijkmaker. Vanaken, bijna zijn zesde CL-goal op een rij, dwong Ederson tot een prima redding. De voorzet van De Ketelaere die volgde ging nogal knullig binnen via Silva en Stones. Geen doelpunt dat het jaaroverzicht zal halen maar wel een erg welkome gelijkmaker. City was zowaar even van hun melk, de belegering bleef uit en De Ketelaere kreeg zelfs een vrije schietkans. Club Brugge haalde ongeschonden de rust. Daar ging elke supporter, Clement inclusief, op voorhand voor tekenen.

Dubbele tegentreffer

City kwam wat kwieker uit de kleedkamer. Mahrez besloot al erg snel op Mignolet, zijn volgende kans was wel raak. Voor de tweede keer een puntgave voorzet van Cancelo, Mahrez knikte binnen aan de tweede paal. Nsoki stond erbij en keek ernaar, niet voor het eerst dit seizoen is de Fransman verantwoordelijk voor een tegentreffer. Club Brugge had op dat moment zelfs op voorsprong kunnen staan maar De Ketelaere trapte in het zijnet.

De kans op een eventuele stunt was helemaal gaan vliegen toen de ingevallen Sterling de 3-1 scoorde. Daarna volgde aan beide zijden heel wat wissels, beide coaches beseften dat de strijd gestreden was. De Bruyne mocht nog een kwartiertje invallen. Ondanks dat het nog een vierde tegentreffer slikte in blessuretijd kan Club met opgeheven hoofd terugkeren uit Engeland. Op de vijfde speeldag volgt de grote finale tegen RB Leipzig met een ticket voor de Europa League als inzet.

(JT)

Opstelling Manchester City: Ederson, Cancelo, Laporte, Stones, Walker (80’ Zinchenko), Silva (75’ De Bruyne), Rodri, Gündogan, Grealish (68’ Jesus), Foden (80’ Palmer), Mahrez (68’ Sterling).

Opstelling Club Brugge: Mignolet, Sobol (72’ Ricca), Nsoki, Mechele, Hendry, Mata (78’ Van der Brempt), Rits (78’ Mbamba), Vormer, Vanaken, De Ketelaere (87’ Sowah), Lang (78’ Dost).

Gele kaarten: /

Rode kaarten: /

Doelpunten: 15’ 1-0 Foden, 17’ 1-1 Stones (own goal), 54’ 2-1 Mahrez, 72’ 3-1 Sterling, 92’ 4-1 Jesus.