Vanderhaeghe old school? Daar denken ze bij Cercle anders over

© BELGA
Frank Buyse
Frank Buyse Senior writer

EK, Tour en Olympische Spelen zijn achter de rug, winnaars en verliezers zijn gekend. De grootste schaamte ook en die heeft een naam: Eddy Demarez. De off the record bedoelde spot van de Sporza-commentator met de geaardheid van onze Belgian Cats bij hun terugkeer uit Tokio zorgde afgelopen week door de woedende reacties op de sociale media voor een nooit eerder meegemaakte controverse waar zowat iedereen een mening over had. Gaande van ‘foute machohumor/cafépraat en een generatiekloof’ tot ‘walgelijk, een ontslag waard’. De VRT moet zich nu beraden welke sanctie Demarez verdient. *

Een sanctie is logischer dan obligate excuses, maar wat ons betreft is een ontslag disproportioneel en volstaat pakweg 50 uren werkstraf in de holebigemeenschap. Belangrijker is de bewustwording voor de oudere generatie van een andere tijdsgeest en mentaliteit: altijd en overal respect voor iedereen. In de marge: als iedereen zo agressief over alles zijn mening blijft rondspuien, stevenen we af op een gepolariseerde samenleving die onbehaaglijk wordt.

Nu liever weer de focus op de Jupiler Pro League, al drie speeldagen ver. En zie dat klassement. KV Kortrijk en KV Oostende mee op kop. Vooral het half leeggeplukte KVO verbaast. Coach Alexander Blessin bevestigt alweer – vraag is nu of het (mogelijke) vertrek van Hendry en Theate, tegen Genk weer de twee beste Oostendenaars, KVO zal doen tuimelen.

Vanderhaeghe old school? Daar denken ze bij Cercle anders over

En bij KVK is coach Luka Elsner duidelijk wat aan het neerzetten. Zijn spelers roemen zijn moderne, analytische aanpak, Lucas Rougeaux noemde Elsners voorganger Yves Vanderhaeghe daartegenover zelfs ‘old school’. Daar denken ze dan bij Cercle Brugge anders over: Yveske zette er een stevige organisatie neer en, zie dat klassement, Cercletje staat netjes in de top 8 naast Club Brugge. En boven Zulte Waregem, dat op Sint-Truiden etaleerde dat het dit seizoen eindelijk nog eens een rol van betekenis kan spelen. En daarom is na de Brugse stadsderby vorige week de tweede West-Vlaamse derby van dit seizoen, Zulte Waregem-Club Brugge, zo interessant.

Het is zondag voor de thuisploeg een uitgelezen kans om eindelijk nog eens een hoogdag neer te zetten, terwijl blauw-zwart, na de magere 5 op 9, de eerste twijfels – Bas Dost is er één van – weg moet spelen. Zie die vierde speeldag: met ook nog de topper Union-KVK, waar bij gelijkspel Oostende bij Seraing zowaar de kans krijgt alleen leider te worden, en het enthousiaste Cercle dat Anderlecht ontvangt. Leuk toch?

Voor Demarez: misschien wel 100 uren. En dan weer voetbal!

Reageren? frank.buyse@kw.be