Tweede thuisoverwinning geeft Essevee opnieuw wat ademruimte

© (Foto BELGA)
Redactie KW

Thuis winnen en de nul houden. Twee dingen die dit seizoen nog niet veel voorkwamen voor Essevee. Tegen Beerschot was dit wel het geval. Zulte Waregem speelde zijn beste wedstrijd van het seizoen en won met 2-0 tegen de hekkensluiter. Het behaalde zijn tweede thuisoverwinning van het seizoen tegen een Antwerpse club, na de 2-1 winst tegen Royal Antwerp. Een score die de spelers wat ademruimte zal geven na enkele moeilijke weken.

Essevee had duidelijk wat goed te maken voor eigen aanhang. De mannen van Dury kwamen fel het veld op. De ploeg tikte goed rond en slaagde erin om het merendeel van het balbezit op te eisen. Uit dit overwicht vloeide er meteen een doelpunt. Kutesa, die in het basiselftal kwam ten nadele van Vossen, zette Beerschot-verdediger Radic in de wind in zijn eigen zestien. Hij plaatste de bal op het hoofd van Gano en die kopte op zijn beurt zijn negende doelpunt van het seizoen binnen, 1-0.

Essevee had in het wedstrijdbegin de touwtjes stevig in handen. De fusieclub dirigeerde het spel onder leiding van orkestleider Kutesa. De Zwitser pakte enkele malen uit met zijn gekende dribbels die weer voor gevaar zorgden. Tien minuten na het openingsdoelpunt was Zulte Waregem helemaal ontketend. Kutesa verstuurde Dompé de diepte in met een gemeten pass. Halaimia week te veel en dat is juist iets wat je niet moet doen bij een vinnige speler als Dompé. De Fransman profiteerde van de gegeven ruimte en leverde een schotje af op het Antwerpse doel. Doelman Vanhamel ging de mist in op het ongevaarlijke schot, 2-0. Essevee zat meteen op rozen.

Grote kansen

Het was alsof Essevee de hete adem van Cercle en Beerschot in hun nek voelde. De dubbele voorsprong volstond niet en ze bleven dreigen. Beerschot ontsnapte kort na de 2-0 aan een nieuw tegendoelpunt. Een voorzet van Fadera ging voorbij een glijdende Radic en werd door Gano tegen de paal verlengd. In de herneming raakte Kutesa niet voorbij Vanhamel. De Boeren gaven de Kielse Ratten een moeilijk begin.

Na een halfuur spelen raakte Zulte Waregem zijn dominantie wat kwijt. Beerschot kwam opzetten met enkele kleine kansjes, maar die waren niet verontrustend. Toch kwam de grootste kans van de eerste helft weer van een Waregemse voet. Op een vlijmscherpe counter stuurde Doubmia Dompé de diepte in. Slechts twee Beerschotters waren er te bespeuren achterin. Kutesa ging door, maar hield zijn schot niet laag, geen 3-0.

Dompé in zijn nopjes

Zulte Waregem behield in de tweede helft de controle over het spel, iets wat dit seizoen nog niet vaak voorkwam. Ze lieten enkele keren wel wat paarse dreiging toe, maar verdedigend stond het beter. Ze waren vooral blij met hun dubbele voorsprong en wilden koste wat het koste de nul houden. Dompé voelde zich als een vis in de Gaverbeek. De flankspeler dolde met de Beerschot-spelers alsof ze er niet stonden. Naast de negen assists die hij dit seizoen al gaf, had hij zijn eerste doelpunt beet. Iets wat hem nog meer vertrouwen zal opleveren.

© (Foto BELGA)

Essevee bleef in het begin van de tweede helft gretig op zoek naar een derde doelpunt. Dompé schilderde een vrije trap op het hoofd van doelpuntenmaker Gano. De boomlange spits kon vrij koppen aan de tweede paal, maar zijn poging strandde in het zijnet. Ook Kutesa geraakte met een gekruist schot niet voorbij Vanhamel. De intenties voor een geruststellende 3-0 waren er, maar de uitvoering miste vaak precisie.

Prima Bossut

Essevee-goalie Sammy Bossut hield deze match zijn ploeg enkele malen goed overeind. De doelman toonde zich heer en meester met uitstekende interventies en puike reddingen. Op een dicht schot van Vaca in de eerste helft toonde hij zijn waarde. Hij gooide zijn hele lijf in de strijd om een tegendoelpunt te voorkomen. Ook in de tweede helft was hij goed bij de les. Van den Bergh, die zich goed doorzette langs de achterlijn, dwong Bossut tot een redding. De Zulte Waregem-doelman pakte uit met een knappe reflex. Het was de eerste keer dit seizoen dat hij de nul hield. De 0-2 overwinning op Oostende was met Bostyn in doel.

Woensdag trekt Zulte Waregem naar de Oostkantons voor een bekerduel met Eupen. Volgend weekend speelt het op Anderlecht. (EC)

DOELPUNTEN: 3’ Gano 1-0, 12’ Dompé 2-0

ZULTE WAREGEM: Bossut, Pletinckx, Boya, Humphreys, Ciranni, Doumbia, Dompé, Seck, Fadera, Kutesa (78’ Vossen), Gano

BEERSCHOT: Vanhamel, Halaimia (45’ Sanyang), Radic, Bourdin, Van den Bergh, Dom, Pietermaat (45’ Lemos), Caicedo (70’ Suzuki), Holzhauser, Shankland, Vaca

GELE KAARTEN: 5’ Halaimia, 35’ Doumbia

RODE KAARTEN: /

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.