Twee ‘must win’-matchen en drie waarin punt het hoogst haalbare lijkt: Het stevige KVO-menu voor de cruciale maand december

Op 16 oktober won KV Oostende voorlopig voor de laatste keer in de competitie, toen tegen Cercle Brugge (2-1). Wanneer kunnen Blessin en co opnieuw juichen? (foto Belga) © BELGA
Redactie KW

KV Oostende staat voor een ongelooflijk belangrijke maand. De transfers die in januari worden aangekondigd, zijn nu niet van tel. Van Gueye, over D’Arpino en Koziello, tot Jäkel en Fortes: nú moeten de Kustboys opstaan om rust in de tent te brengen. Pakt KVO minstens 6 of 7 punten, dan lijkt een gemoedelijk voorjaar in de maak. Zo niet…

Eupen

(thuis, zaterdag 4 december)

Dit weekend wacht KVO meteen een must win tegen de Oostkantonners. Net als Oostende zit Eupen in een slechte periode, terwijl het in het begin van het seizoen mee het klassement aanvoerde. Hun laatste overwinning in de competitie dateert van 3 oktober, toen ze met 3-2 wonnen van Genk. Daarna volgde nederlagen tegen Gent, Union, Charleroi en Standard – niet de minste tegenstanders – en gelijke spelen tegen Zulte Waregem en Kortrijk. Tussendoor: in de beker werd wel gewonnen van Dender (0-1). Het mag duidelijk zijn: Eupen wordt een sleutelmatch. KVO moet spelmaker Stef Peeters, een van de meest onderschatte spelers in de Pro League, goed in de mot houden, net als sluipschutter Smail Prevljak. Anderzijds: als ene Abdul Manaf Nurudeen tussen de palen staat, kan er misschien een doelpuntje meer geprikt worden – wat was die vorig weekend slecht, zeg.

Charleroi

(uit, vrijdag 10 december)

Lastige klip. Als KVO thuis punten kan pakken tegen Eupen, kan het met enige gemoedsrust naar de stugge Henegouwers afzakken. Dat zal nodig zijn, want Charleroi is een outsider voor Play-off 1 en wil het de grote jongens lastig maken. Toch presteren de Carolo’s de laatste weken met ups en downs. Tegen Anderlecht en Union werd verloren, bij Cercle werd met enige moeite toch gewonnen en Eupen kreeg een droge 3-0 om de oren. Trainer Edward Still – gewezen assistent bij onder meer Club Brugge en Antwerp – weet als geen ander een strakke organisatie neer te zetten en kan rekenen op de brute kracht van bijvoorbeeld Shamar Nicholson. Het wordt zaak voor Freddie Jäkel om de spits uit Jamaica uit de match te houden. Tegelijk is het opletten voor vinnige stilisten als Anass Zaroury, Ryota Morioka en Karim Zedadka.

De Kustboys moeten in die vijf matchen minstens zes à zeven punten halen. Zo niet…

KV Kortrijk

(thuis, dinsdag 14 december)

Derde confrontatie met de West-Vlaamse concullega’s in anderhalve maand tijd. Vergeet de bekermatch van eergisteren, ‘t is in de competitie dat de lamp nu brandt. Op Kortrijk verloor KVO eerder in de competitie al met 1-0, terwijl het met een beetje meer focus en geluk een gelijkspel had kunnen behalen. Na die overwinning speelde Kortrijk al vier keer op rij gelijk, tegen Standard, Anderlecht, Eupen en Beerschot. KVK mikt op Play-off 2, maar als je al drie keer tegen elkaar hebt gespeeld, moet Alexander Blessin intussen weten hoe hij de Zuid-West-Vlamingen een hak moet zetten. Als het middenveld smaakmakers als Faïz Selemani, Abdelkahar Kadri, Marlos Moreno en Kevin Vandendriessche (exo-KVO) uit de match kan houden, moet een resultaat mogelijk zijn.

Beerschot

(uit, zaterdag 18 december)

Een must win, bis. In de heenronde won KVO makkelijk in eigen huis met 3-1 – jammer van die knullige tegengoal. Maar toen was Beerschot echt wel op de dool. De situatie is ginds lichtjes aan het keren. De Antwerpse Ratten waren bezig aan een reeksje met twee overwinningen en een draw, wat hen opnieuw in de competitie bracht. Maar de kansloze nederlaag tegen Zulte Waregem vorige week deed het enthousiasme toch weer temperen. Als KVO een eindejaar zonder zorgen wil beleven, volstaat enkel een overwinning tegen de ‘rode lantaarn’. Op moment van schrijven bedraagt de kloof toch nog altijd 8 punten. Spelers als Ramiro Vaca en Moisés Caicedo maakten de afgelopen weken wel mooie sier. Hun enthousiasme kan aanstekelijk werken voor hun ploegmaats. Maar dan nog moet KVO in staat zijn om het mentale voordeel uit te spelen en een zakelijke overwinning te boeken.

Racing Genk

(thuis, zondag 26 december)

Op speeldag twee ging KVO in een spectaculaire wedstrijd met 3-4 winnen op het veld van de Limburgers. Zo lukte Thierry Ambrose daar z’n eerste doelpunt. Toegegeven, de overwinning kwam eigenlijk met meer geluk dan kunde tot stand. Genk is bezig aan een wisselvallig seizoen. Zo gaf het zowel tegen Eupen als tegen Club Brugge een voorsprong uit handen met een mannetje meer op het veld. Van Beerschot en Charleroi werd verloren, tegen Anderlecht en leider Union werden wel punten gepakt. Het is dus onrustig in Limburg. Het lot van trainer John van den Brom stond al verschillende keren ter discussie en zijn opvolger zou zelfs al bekend zijn – assistent Glen Riddersholm, die recent werd binnengehaald. Voor het Racing Genk dat we op vandaag zien spelen, moet KVO niet met knikkende knieën staan beven. Het kanon van topschutter Paul Onuachu zwijgt, Théo Bongonda swingt niet, doelman Maarten Vandevoordt staat ter discussie, breker Carel Eiting, zo geroemd bij de start van de competitie, is uit vorm.

Anderzijds, Mike Trésor is wel goed bezig en we hebben het nog altijd over de bekerwinnaar en vicekampioen van vorig seizoen. Als KVO een strak matchplan en dito structuur aan de dag kan leggen, moet een puntje in de Cegeka Arena tot de mogelijkheden behoren. (TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier