Timothy Derijck ziet dat KVK vruchten plukt van zware voorbereiding

Een lachende Derijck (rechts) na de 2-0 van Selemani tegen Seraing: “Drie punten. Dan ben je meteen mee.” © KURT DESPLENTER Belga
Redactie KW

Voor het eerst in zes seizoenen heeft KV Kortrijk z’n openingswedstrijd gewonnen. Ervaren rot Timothy Derijck ziet de basis voor die winst in de voorbereiding liggen. “Door ons zware programma in het begin was het al van moeten. Maar we wilden vooral ook”, zegt hij.

De periode voor het seizoen mag nog zo goed verlopen als je wil, je weet eigenlijk nooit waar je staat als team en hoe goed de tegenstanders voor de dag zullen komen. KV Kortrijk werkte een prima voorbereiding af. “Wij startten tegen Seraing, de promovendus”, zegt Timothy Derijck. “Vorig jaar deden ze het super, ze wilden doorgaan op dat elan. Wij stonden goed in de organisatie en we scoorden twee keer. Het kon zelfs meer zijn. Maar goed, het was superbelangrijk om nu al drie punten te verzamelen. Dan ben je meteen mee.”

Hét grote voordeel is dat KV Kortrijk het doet met dezelfde coach. Luka Elsner nam begin februari over van Yves Vanderhaeghe. “Hij wil in een 4-4-2 voetballen. Het was niet zo simpel om dat in een lopend seizoen door te drukken. Nu konden we in de voorbereiding werken aan automatismen. We moeten natuurlijk nóg stappen zetten, dat is duidelijk.”

Teddy Chevalier zei het na de eerste match al: le coach nous as tué. Nog nooit had de Fransman zo’n zware voorbereiding meegemaakt. “Soms stonden we vier tot vijf uur op het trainingsveld en hij liet veel beelden zien. Op de grasmat deden we vaak oefeningen om tot hetzelfde doel te komen. We hebben alles herhaald, soms tot in den treure toe. Dat is nodig als je goed wil staan.”

Een 4-4-2-systeem houdt ook risico’s in, benadrukt Derijck. “Je moet altijd heel alert zijn bij omschakelingsmomenten. Als je daar niet veel op traint, is dat gevaarlijk. Uiteindelijk sta je maar met twee centrale middenvelders vaak tegenover drie stuks van de tegenstander.”

Terugkeer van D’Haene

Gelukkig haalden De Kerels een pitbull als Kevin Vandendriessche aan boord. “Een supertransfer voor een club als de onze. Kevin kent de competitie, heeft ervaring en zal het nooit laten lopen. Vind ze maar eens, hé. Iedereen zoekt zo’n profiel. We hebben ook Palaversa, Jonckheere en Fixelles, waardoor we wel wat keuze hebben centraal.”

Een niet onbelangrijk detail: de nul werd gehouden. Dat was pas de tweede keer (!) in 2021. De verdediging is onaangeroerd, én Kristof D’Haene maakte zijn rentree. “Let op, vorig seizoen hebben we ook negen keer de nul gehouden, dat kunnen niet veel teams in de Jupiler Pro League zeggen. Bovendien is het een opsteker dat D’Haene terug op niveau is. Vorig seizoen speelden Ocansey een winger en Golubovic een centrale verdediger op zijn positie. Niet ideaal.”

Aanvaller Teddy Chevalier lijkt herboren. En daar zit volgens velen het publiek voor iets tussen. “Iedereen speelt liever met toeschouwers”, knikt ook Derijck. “Het waren vorig seizoen precies allemaal veredelde vriendschappelijke partijtjes. De 4-4-2 ligt Chevalier echt, zeker met Badamosi als bliksemafleider. En onze twee flankspelers (Selemani en Moreno, red.) hebben een individuele actie in huis en kunnen de bal voor doel zwiepen.”

Duits potentieel

Nieuwkomer Jesaja Herrmann is voorlopig een vraagteken. De Duitser met Ghanese roots kan heel wat adelbrieven voorleggen, maar wat zag Derijck al op training? “Iemand met heel veel potentieel. Ik weet nog goed dat Moffi hier aankwam, sommigen zagen niet veel in hem. Maar wij hadden meteen door: die kan iets. Je ziet dat ook bij Jesaja: als hij op doel trapt, bijna altijd binnen het kader. Hij heeft veel snelheid en is heel doelgericht. Je mag natuurlijk niet vergeten dat hij een heel seizoen niet aan spelen toekwam door corona.”

Rest de persoonlijke situatie van Derijck: 34 en in zijn laatste jaar contract. “Dat speelt altijd een beetje in het achterhoofd. Ik voel me heel fit en fris, dat bleek uit mijn fysieke testen. Vorig jaar speelde ik 33 wedstrijden, ik wil bewijzen dat ik op niveau ben. Ik bekijk het jaar per jaar. Sommige oudere spelers eisen twee jaar contract, bij mij is dat niet zo’n breekpunt. Op dit moment is dat contract nog niet aan de orde. Als ik me goed voel, ga ik door.”

(JC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier