Teleurgestelde reacties na vertrek van voorzitter Vincent Goemaere: “Voor Vincent was Cercle Brugge zijn derde kind”

© KURT DESPLENTER BELGA
Redactie KW

Vorige week zaterdag maakte Vincent Goemaere bekend dat hij niet langer zijn functie als voorzitter zal bekleden. Voor de buitenwereld een verrassing. Voor zij die hem beter kennen niet. We verzamelden vier reacties bij Cerclisten in hart en nieren. “Vincent, blijf toch bij onze vereniging, ook al is het niet meer als voorzitter”, doet Cerclespeler van de eeuw Jules Verriest toch nog een warme oproep aan de aftredende voorzitter.

Nu het de voorbije maanden sportief beter gaat, is het nu onrustig naast het terrein bij Cercle Brugge. Vincent Goemaere (50) zet er na tien jaar een punt achter als bestuurder, waarvan drie jaar als voorzitter. Het was niet langer meer werkbaar. Voor hem een jammerlijke, emotionele beslissing waarbij hij in het belang van Cercle niet wilde reageren. Anderen deden dat wel.

Aurora Costenoble: “Zo’n voorzitter komt er niet meer”

Aurora Costenoble, voorzitter van de Cerkelladies reageert verrast. “Ik ben teleurgesteld. Het is onbegrijpelijk. Vorige zomer kreeg ik al de indruk dat het wat scheef zat. Het was al langer aan het smeulen, ook al omdat hij als voorzitter niet langer rechtstreeks werd betrokken bij belangrijke beslissingen. Zoals het doorsturen van trainer Yves Vanderhaeghe en het nieuwe logo. Het oude embleem was stijlvol en wereldwijd bekend. Nu moeten velen kijken wat het is. Voor Vincent vormde dit echter geen probleem om zich verder ten volle voor groen-zwart in te zetten. Cercle was zijn derde kind. Hij had een zeer goede band met de supporters, sprong waar hij kon overal in de bres, zalfde waar het nodig was. Wat bij sommigen niet echt een oplossing bleek.”

Met zijn bedrijf Stardekk is Vincent Goemaere al jaren sponsor van de Cerkelladies. “De voorbije 52 jaar heb ik verschillende voorzitters gekend, met Vincent werd onze band nog hechter. Bij een probleem was hij steeds mijn toevlucht. Wat nu gebeurt vergelijk ik met iemand die gepest wordt op school”, zucht Aurora. “Maar Vincent is een ‘rijk’ iemand, met een echte persoonlijkheid, een stevig bedrijf en een prachtig gezin. Niemand krijgt hem klein. Cercle blijft voor eeuwig in zijn hart. Onze Vereniging zal wel beseffen wat ze kwijt zijn. Zo’n tweede voorzitter komt er niet meer.”

Pol Van Den Driessche: “Een volgend dieptepunt”

Pol Van Den Driesche was vanaf 2007 tien jaar woordvoerder en bestuurder, de laatste jaren aan de zijde van Goemaere. Ook hij zag die breuk er komen. “Als je als voorzitter niets meer kan uitvoeren, niet meer wordt betrokken bij belangrijke onderhandelingen, gesprekken en beslissingen… Zelfs bij het stadsbestuur met betrekking tot het stadiondossier. Dan weet je dat het niet kon blijven duren. Ik begrijp dat Vincent, die zo verbonden was, met veel affiniteit, uiteindelijk de handdoek heeft gegooid. Al kan zijn ontslag binnen het stadiondossier voor Cercle tot enorme consequenties leiden.”

“Zijn ontslag kan voor het stadiondossier enorme consequenties hebben”

“Ik ben triest, maar ook boos. Vincent is een honderd procent idealistische Cercleman. Betrouwbaar, eerlijk, toegankelijk. Iemand met zeer veel ideeën en creativiteit. Hij onderhield goede relaties met politieke overheden, zowel in Brugge als in Brussel en werd er gerespecteerd. Het opstappen van Vincent is een volgend zwart dieptepunt.”

“Gelukkig draait het sportief tamelijk. Vincent iemand is iemand van bij ons, van Cercle. Met een heel groot hart. Dit gaat echt niet de goede richting uit. Het aanzetten tot maatschappelijk engagement, de relaties met spelers, bestuur, supporters lijkt nu allemaal te grabbel gegooid. Zo ga je niet met onze vereniging en ook niet met je beste mensen om.”

Marc Tanghe: “Het Cercle-DNA wordt teniet gedaan”

Marc Tanghe, met Vaillant gewezen sponsor, en erebestuurder van Cercle reageert ontstemd. “Het is zeer spijtig dat iemand als Vincent De Vereniging moet verlaten. Als een zeer correct en competent iemand wordt hij op een weinig respectvolle manier aan de kant geschoven. In plaats van een tandem te vormen, heeft de CEO geen enkele inspanning gedaan om met hem samen te werken. AS Monaco werd eigenaar en wil precies al het oude van Cercle, dat wat ook traditioneel is, overboord gooien. Het Cercle-DNA wordt volledig tenietgedaan. In totaal heeft AS Monaco nu bijna 70 miljoen euro in groen-zwart gedropt. Per seizoen wordt er gemiddeld 15 miljoen bijgepast. Gaan ze dit eeuwig blijven doen? Plus, het stadiondossier is nu ook voorbij. Vincent was nog de enige die ervoor vocht. Een betreurenswaardige evolutie”, vindt Marc Tanghe.

Jules Verriest: “Vincent werd niet meer gehoord”

Jules Verriest, Speler van de Eeuw, vraagt zich af wat er met zijn Cercle gebeurt. “De laatste weken, maanden werd Vincent niet meer gehoord. Hij is een warm mens die iedereen gepast kan helpen. Als voorzitter stond hij velen te woord en hij was niet bang om op zijn eigen, zij het kalme manier, zijn mening te geven of zijn gedacht te zeggen. Die menselijkheid hoort bij Cercle. Ik heb in mijn jarenlange relatie met groen-zwart bestuursleden en voorzitters meegemaakt. De zekerheid heb ik telkens verdedigd, maar de maatschappij evolueert en verandert in zijn totaliteit. En in het voetbal komen op termijn overal buitenlandse investeerders.”

“Voor wie staat de functie van voorzitter nu open. Wie gaat daar de verantwoordelijkheid voor nemen. Een Bruggeling met Cerclebloed of iemand van AS Monaco of geen van beiden. Sportief ben ik trots op Cercle. In bestuursrangen loopt het minder. Ze moeten daar aan één streng trekken. Het is binnen een eerlijke weg dat groen-zwart de laatste jaren groot is geworden. Tot slot heb ik nog deze vraag: Vincent, is het niet als voorzitter, blijf toch bij onze vereniging.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.