T2 Davy De fauw over Essevee in play off 2 én zijn trainerscarrière

Een zuchtende Davy De Fauw, die het als T2 bij Essevee nochtans uitstekend doen. (foto VDB)
Een zuchtende Davy De Fauw, die het als T2 bij Essevee nochtans uitstekend doen. (foto VDB)
Redactie KW

Na een indrukwekkende remonte was Zulte Waregem in de running voor Play-off 1. Een 0 op 6 tegen Club Brugge en Anderlecht gaf die ambitie een flinke knauw. Essevee rondt zijn seizoen af tegen Eupen, KV Mechelen en AA Gent. “We hebben opnieuw alles in eigen handen”, zegt T2 Davy De fauw.

Het worden voor Essevee de weken van de waarheid als het aan de reguliere competitie nog een vervolg wil breien met zes matchen in Play-off 2. “Een paar weken geleden hadden we nog alles in handen om de top vier te halen”, zegt De fauw. “Als je dan twee wedstrijden niks kan rapen, weet je dat Play-off 1 weg is. We gaan er niet flauw over doen: dat is ontgoochelend, maar nu focussen we volle bak op Play-off 2.”

Zulte Waregem ontvangt Eupen, trekt naar KV Mechelen en sluit af tegen AA Gent. Twee thuiswedstrijden zouden in het voordeel moeten spelen. De mindere staat van het veld kan misschien in het nadeel zijn van een voetballende ploeg als Essevee. “We hebben opnieuw alles in eigen handen. Het is aan ons om te tonen dat we het waard zijn om die top acht te halen. We hebben de meeste punten buitenshuis gehaald, dat klopt. Ik hoop dat het veld er wat beter bij zal liggen door het mooiere weer en de rust dat het gekregen heeft door de interlandbreak. In de laatste thuiswedstrijden gingen we er beter op spelen en pakten we punten.”

Druk bestaan

Voor de gewezen aanvoerder van Zulte Waregem is het zijn eerste seizoen als assistent-coach. “Ik leer elke dag bij. Ook voor Timmy Simons is het zijn eerste jaar. We zijn beiden heel leergierig en perfectionistisch ingesteld. Trainer zijn is een drukker bestaan. Als voetballer ben je ook 24 uur bezig met je vak: trainen en jezelf verzorgen door te rusten. In het trainerschap kun je zover gaan als je zelf wilt. Soms word ik ‘s nachts wakker met ideeën. Zeker in zo’n seizoen, waarin je onderin stond. Dan zoek je naar oplossingen.”

Toen Francky Dury even in quarantaine moest, nam De fauw samen met Simons het roer over. “We stonden natuurlijk dagelijks in overleg met Francky. Toch was het een grote verantwoordelijkheid in onze nog jonge trainerscarrière waar je veel uit kunt leren. Het was ontzettend tof.”

Smaakte het niet naar meer? “Uiteraard, ik heb de ambitie om ooit hoofdcoach te zijn. Anders begin je niet aan dit avontuur. Ik bekijk alles stap voor stap, zoals in mijn spelerscarrière. Zo moet je beschikken over een UEFA A-diploma en een Pro License.”

Lopen met Timmy

De fauw heeft geen spijt dat hij zijn schoenen aan de haak hing. “Je bent zodanig bezig met het trainerschap … De fysieke inspanningen en de pijntjes die eraan vasthangen, mis ik niet. Je blijft op het veld staan, hè. Meespelen op training doe ik niet. Samen met Timmy Simons gaan we één keer per week lopen, meestal voor de wedstrijddag. Soms moeten we elkaar aan de oren trekken en zeggen we tegen elkaar: we moeten iets meer tijd vrijmaken voor ontspanning. Tegenwoordig doen we ook aan padel. En als we echt zin hebben, leggen we de bal gewoon goed en trappen we er tegen of ik voetbal met mijn zoontjes in de tuin.”

(Jochen Coorevits)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.