Superfan Kris Heddebauw (48) schrijft boek over 40 jaar KV Oostende: “Diaz Arena? Ik zeg nog Albertpark”

Kurt Heddebauw schreef het boek ‘40 jaar supporter’. (foto PM)©Peter MAENHOUDT
Kurt Heddebauw schreef het boek ‘40 jaar supporter’. (foto PM)©Peter MAENHOUDT
Redactie KW

22 juni. Dat is de dag waarop KV Oostende 40 jaar geleden officieel is ontstaan uit een fusie van AS en VG Oostende. Niet toevallig brengt superfan Kris Heddebauw die dag een boek uit vol anekdotes en weetjes. “We behaalden dan wel geen landstitels of bekers, in die 40 jaar is er ontzettend veel gebeurd.”

“In 1981 werd de fusie beklonken in hotel De Kleine Beurs op het Sint-Petrus-en-Paulusplein. Dat hotel bestaat al lang niet meer, maar destijds pronkte het jaren op de cover van de wedstrijdboekjes die bij elke thuismatch werden uitgedeeld”, begint Kris.

Knipsels en spulletjes

“Ik groeide in de buurt van het stadion op: in de Troonstraat, op amper 200 m van het stadion. Het Oostendse voetbal zit al generaties lang in onze familie. Grootvader André ging al in de jaren 40 kijken naar ASO, zijn broer Raymond speelde voor diezelfde club tijdens de Tweede Wereldoorlog. De passie ging over naar mijn vader Marc, daarna naar mezelf en met mijn zoon en neefjes zit al de vierde generatie in de tribune.”

“Al vele jaren verzamel ik krantenknipsels, programmaboekjes en memorabilia”, gaat hij door. “De clubgeschiedenis heb ik, gezien mijn leeftijd, heel bewust meegemaakt. Wat me opviel? Er verschenen boeken over AA Gent, Standard, Club Brugge en Anderlecht, maar over KVO? Ja, er is het knappe boek van Ronny Peuteman, al dateert dat al van 1995. Dit leek me hét moment om met een nieuwe publicatie uit te pakken.”

Rijk fotoarchief

“40 jaar KV Oostende, da’s niet niks. Akkoord, we hebben geen landstitels of bekers gewonnen, maar in al die jaren is er wel flink wat gebeurd: van een bijna-faillissement en soap rond de verkoop van ons stamnummer tot kampioenschappen in derde en tweede klasse. Ik blik seizoen per seizoen terug, erevoorzitter Eddy Vergeylen schreef het voorwoord. Nadat ik mijn boekproject voorstelde aan KVO kreeg ik toegang tot het rijke fotoarchief met onder meer beelden van Fons Roets, Martin Defour en Rudy Declerck.”

“Voetbal was de sport van het volk. Nu zijn clubs speeltjes of investeringen van rijke mensen”

“Er louter één hoogtepunt uitpikken vind ik moeilijk. Mij blijft de periode onder trainer Raoul Peeters bij. In ons elfde seizoen in derde klasse – waar we acht keer derde of tweede werden – speelden we kampioen. Het jaar erop dwongen we via de eindronde meteen promotie af naar eerste klasse, waar we vervolgens zevende eindigden. Fantastisch!”

Nostalgie

Doorheen de jaren zag Kris het voetbal veranderen. “Voetbal was de sport van het volk. Nu zijn clubs speeltjes of investeringen van rijke mensen. Dat is geen kritiek, gewoon de realiteit. En er zijn de vele regeltjes die de beleving wat fnuiken: combiregeling, geen drankje meer nuttigen langs de zijlijn, niet mogen rechtstaan in de tribunes… Ach, ik ben een nostalgicus. Die programmaboekjes maken ze niet meer, hé. ( lacht ) En samen met nog enkele fans zeg ik nog altijd het Albertpark, niet de Versluys of Diaz Arena – geen kwaad woord over voorzitter Frank Dierckens, hé. Maar het voetbalspelletje? Dat neemt niemand ons ooit af.” (Timmy Van Assche)

Het boek ’40 jaar supporter’ verschijnt op 22 juni in de fanshop van KVO. Tot 21 april kan je een exemplaar reserveren door 10 euro over te schrijven op BE 96 0013 0385 5105 met vermelding van naam en voornaam. Voor eventuele verzendingskosten betaal je 4 euro. Na de voorinschrijving kost een boek je 12 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.