Spitsen Zulte Waregem klaren klus na rust tegen STVV

Zinho Gano viert een van zijn treffers. © JOHN THYS BELGA

De mannen van Dury gingen maar met een missie naar Stayen en dat was winnen. Dat deden ze ook. Het won de verre verplaatsing met 1-3. Zulte Waregem verlaat Limburg met een eerste zege en een 4 op 9.

Voor de match was er een kort applaus voor Nina Derwael te horen. De turnster, zelf afkomstig uit Sint-Truiden, won goud op de Olympische Spelen van Tokio. Zelf was ze niet aanwezig, maar ze zal de boodschap wel meegekregen hebben.

Nadat Caufriez in het begin eerst tientallen meters boven het doel van Bostyn schoot, kreeg STVV nog een mogelijkheid. De kans werd ingeleid door balverlies van David Hubert op het middenveld. Pletinckx, die terugkeerde in het basiselftal, verkreeg de bal, maar zijn controle was niet goed. Daardoor kreeg Cacace de mogelijkheid om een voorzet aan te snijden, maar vond geen aanspeelpunt.

Dompé brengt vaart, Mboyo laat liggen

Dompé probeerde in de beginfase de schwung er wat in te krijgen. Hij werd het vaakst aangespeeld, omdat ze weten dat hij de actie kan brengen. Diezelfde speler werd door Gano in de 22ste minuut diep gestuurd en lobde de bal over STVV-doelman Schmidt. Ref D’Hondt floot voor buitenspel. De Franse winger van Essevee stond millimeters achter twee Truiense verdedigers.

De vinnige flankspeler bleef een gesel voor de verdediging. Essevee combineerde opnieuw met Gano en Dompé, maar hij schoot de bal flauw in de handen van Schmidt. Normaal heeft hij niet veel nodig om te scoren. Daar zat er duidelijk meer in.

Zulte Waregem trok het spel meer en meer naar zich toe. De boomlange Gano was net te klein om een goede voorzet van Vigen binnen te koppen. Maar de kans van de wedstrijd viel op slag van rust. Koita zette Ilombe Mboyo alleen voor doelman Bostyn. Hij besloot zijn actie onbesuisd enkele meters naast te trappen. Na de grote kans van Dompé laat Sint-Truiden het hier ook liggen. Veel tempo, maar weinig gevaar in de eerste helft bij beide ploegen.

Jean-Luc Dompé was een gesel voor de verdediging.
Jean-Luc Dompé was een gesel voor de verdediging. © JOHN THYS BELGA

Beide spitsen scoren

De donderwolken maakten in de tweede helft plaats voor een regenboog boven het stadion. Dit betere weer zorgde meteen ook voor een doelpunt aan Waregemse zijde. Een zoveelste actie tussen Dompé en Gano werd beloont met een doelpunt. De spits duwde de bal die hij kreeg in de verste hoek, 0-1.

Zulte Waregem bleef vertrouwen putten uit het doelpunt. Vossen pakte uit met een individuele actie. Borstcontrole, sleep en afwerking buitenkant voet. Zijn schot was te zwak om doelman Schmidt te verontrusten. STVV zag dat het wat moest doen aan de achterstand, maar geraakte niet aan de nodige kansen.

Bij Essevee verliep alles plots soepel. Vigen komt een voorzet afleveren die net niet goed genoeg lijkt te zijn. Junior Pius kopt de voorzet hoog en onbedoeld terug in de voeten van Vossen die er 0-2 van maakte. De regenboog die over het stadion verscheen tijdens de rust deed Zulte Waregem duidelijk deugd.

Essevee had na hun tweede doelpunt de wedstrijd onder controle, wat leidde tot een derde goal. Invaller Dion De Neve sneed een voorzet perfect aan voor targetspits Gano. Het enige wat hij moest doen was binnentikken, 0-3.

Laurens De Bock schonk STVV toch nog de 1-3, wat ook de eindscore werd. Zulte Waregem trekt met een verdiende overwinning terug naar Waregem. Volgende week wacht er een wedstrijd tegen landskampioen Club Brugge. (Elian Coussement)

STVV – Zulte Waregem 1-3

Doelpunten: 47’ Gano 0-1, 69’ Vossen 0-2, 84’ Gano 0-3, 91’ De Bock (OG) 1-3.

Zulte Waregem: Bostyn, Sørmo, Humphreys, Pletinckx, De Bock, Hubert, Sissako, Vigen (92’ De Poorter), Dompé (82’ De Neve), Vossen (86’ Fadera), Gano.

STVV: Schmidt, Cacace, Caufriez, Pius, Lavalée, Matsubara (75’ Janssens), Durkin, Van Dessel (45’ Reitz), Brüls, Koita (64’ Balongo), Mboyo.

Gele kaarten: 10’ Caufriez, 49’ Sørmo, 71’ Sissako.