Spelersbus Club Brugge krijgt bijzonder warm onthaal aan De Platse

© (Foto Davy Coghe)
© (Foto Davy Coghe)
Piet De Ville

De vele honderden Club Brugge supporters die verzamelden op De Platse in Sint-Andries gaven de spelersbus deze namiddag een bijzonder warm welkom. Er werd duchtig gedronken en gefeest, waarbij de coronaregels hier en daar nogal ruim geïnterpreteerd werden, maar incidenten bleven tot nu toe uit.

Dat de politie op het ergste was voorbereid, werd al vlug duidelijk door het waterkanon van de federale politie die op de parking van de Carrefour langs de Gistelstesteenweg stond geparkeerd. Ook de busjes met agenten van over het hele land maakten duidelijk dat de ordediensten niets aan het toeval wilden overlaten. Op De Platse zelf, het bekende pleintje op een steenworp van het stadion, was de politie in kleinere getale en eerder discreet aanwezig. De politie had ervoor geopteerd om de rijweg ter hoogte van De Platse af te zetten voor het verkeer. Een terechte beslissing want er was toch wel bijzonder veel volk om de titel voor Club nabij het stadion te kunnen vieren. Drie vrienden uit Bredene – Ben Steen, Ian Helsmoortel en Marre Vansteenkiste – waren alvast in opperbeste stemming.

“We zijn vandaag al twee uurtjes aan het feesten maar eigenlijk waren de voorbije dagen, sinds het behalen van de titel donderdagavond, één groot feest”, zegt Ian Helsmoortel. “We kunnen wel de wedstrijd niet volgen in het stadion en er staat hier ook geen groot scherm maar dat deert ons niet. Via onze smartphone zullen we ook wel kunnen volgen. En we zijn hier toch vooral om te feesten.”

Mogelijk komt het doordat burgemeester Dirk De fauw (CD&V) enkele dagen terug de boodschap de wereld in stuurde dat de cafés nabij het stadion enkel alcoholvrij bier zouden mogen tappen maar we zagen veel supporters die zichzelf ruimschoots voorzien hadden van blikken bier mét alcohol. Allicht nog aangevuurd door de recente rel rond Club-speler Noa Lang was de leuze ‘Nog liever dood dan Sporting Jood’ uit massaal veel kelen te horen.

Met Bengaals vuurt, blauwzwarte rookpluimen en al dansend op de muziek uit meegebrachte speakers werd er duchtig gevierd. En hier en daar klom een supporters bovenop een verkeersbord. Het feest barstte pas helemaal los toen het bericht zich in de massa verspreidde dat de spelersbus eraan kwam. Dat de bus niet rechts afsloeg aan de verkeerslichten maar wel voorbij De Platse zelf reed maakte het voor de supporters alleen maar mooier.

De bus werd omgeven door supporters, er werd massaal op gebonkt en door de waas van blauwzwarte rookbommetjes en Bengaals vuur was die op een bepaald moment zelfs nauwelijks nog te zien. Ook na de doortocht van de bus werd het feestje er nog duchtig verder gezet. De horeca-uitbaters hadden van de burgemeester en de politie de duidelijke boodschap meegekregen dat televisieschermen om de wedstrijd te vertonen niet toegestaan waren, en daar hielden ze zich ook aan, maar dat kon de pret duidelijk niet drukken.

Na afloop van de wedstrijd heeft Club Brugge op een podium bij het stadion nog een korte hulde voorzien waarbij de supporters hun kampioenen kunnen toejuichten. Het feest gaat dus nog wel even door in Sint-Andries.

Voetbalfans worden voorlopig niet toegelaten in de buurt van Jan Breydel. Pas vanaf 21 uur zal de politie supporters mondjesmaat doorlaten voor de spelershulde aan het stadion. “Er waren een honderdtal jongeren die een spontane optocht hielden richting het stadion”, zo zegt Lien Depoorter van politie Brugge. “We hebben hen geïdentificeerd en 18 pv’s opgesteld.” De burgemeester van Brugge en de club vroegen om geen Bengaals vuur mee te brengen, maar ook die oproep werd niet door alle supporters gevolgd. Er was een bestuurlijke aanhouding en niet minder dan 15 kilogram pyro werd in beslag genomen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Testevent

 © (Foto JVM)
© (Foto JVM)

Zondagmiddag konden een 200-tal Clubmedewerkers die uitgenodigd waren, de match tegen Genk meevolgen in de tribunes. Bij aankomst werd iedereen aan een coronatest onderworpen. Het gebeuren was een testevent. Volgende week dient iedereen opnieuw getest om te kijken of en wie positief test.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten