Scott Parker toont zich zeer veeleisend: “Ik eis dat mijn spelers met een miljoen procent toewijding spelen”

Scott Parker gelooft in de kwaliteiten van de kern. © Belga
Tjorven Messiaen
Tjorven Messiaen Reporter

De eerste persconferentie in het Belfius Basecamp van 2023 was meteen een hele belangrijke. Club Brugge stelde maandag immers zijn nieuwe trainer Scott Parker, de opvolger van de ontslagen Carl Hoefkens, voor. Parker maakte een zelfverzekerde indruk. Ook CEO Vincent Mannaert gaf tekst en uitleg bij de keuze voor de Engelsman met een verleden bij Fulham en Bournemouth. “Met Parker hebben we iemand gevonden die op korte termijn voor stabiliteit kan zorgen.”

Strak in het pak, zoals het een Engelse gentleman betaamt, sprak Scott Parker maandag voor het eerste de Belgische pers toe. Parker toonde zich meteen ambitieus én leek erg overtuigd dat hij de juiste man op de juiste plek is. “I believe”, klonk het meer dan eens. Nochtans wacht Parker geen gemakkelijke opdracht wil hij zijn nieuwe werkgever in mei een vierde opeenvolgende landstitel bezorgen. Al lijkt Parker de uitdagingen niet te schuwen. “Ik ben heel blij om hier te zijn. Het waren enkele drukke en hectische dagen, maar ik kijk enorm uit om nu aan deze challenge te beginnen.”

Maar wat mogen we nu van het Club Brugge van Scott Parker gaan verwachten? “De slogan van de club vat eigenlijk goed samen waar ik voor sta:. No sweat, no glory. Ik eis van mijn spelers dat ze altijd met een miljoen procent toewijding spelen. Dat had ik zelf als speler ook. Ik wilde er op het eind van mijn carrière koste wat het kost het beste uitgehaald hebben. Diezelfde ingesteldheid wil ik nu ook van mijn spelers zien. Daarnaast hou ik ervan om dominant voetbal te spelen en de bal te hebben, met daarin onze accenten. Maar hoe we precies zullen spelen, zullen jullie hopelijk binnen afzienbare tijd ontdekken.”

© Belga

Op de vraag of hij de stap van Engeland naar Club Brugge geen stap achteruit is, was Parker duidelijk: “Neen. Natuurlijk is de Premier League de grootste competitie van de wereld, maar voor mij was het belangrijk om op de juiste plek te zitten en dat is hier zeker het geval. Het professionalisme spat van deze club af en al van bij de eerste gesprekken met de bestuurders en de mensen die de sportieve lijnen uitzetten had ik door dat de voetbalideeën van die mensen overeenkomen met hoe ik over voetbal denk. Dit is een mooie kans voor een jonge, gepassioneerde en ambitieuze coach. Ik wil uitblinken in de best mogelijke omgeving en ik kan me op dit moment geen betere omgeving inbeelden. Ik krijg hier een jonge spelersgroep ter beschikking met jongeren die zich nog moeten ontwikkelingen om hun doelen te bereiken en hun potentieel ten volle te benutten.”

Alles oogt veelbelovend

Uitspraken over zijn spelersgroep of over wat er voetballend de laatste weken precies fout gelopen is, deed Parker nog niet, daarvoor is het nog te vroeg. “Het zou oneerlijk zijn om dat te doen, want ik weet nog lang niet alles over mijn spelers en de spelersgroep. Ik heb wel noties van enkele individuele spelers, maar daar ga ik nu nog niet over uitwijden. Op het eerste zicht oogt alles veelbelovend, maar meer kan ik daar nog niet over kwijt.”

Ook over de ambities voor de rest van het seizoen bleef Parker op de vlakte. “Ook dat is te vroeg om te zeggen. De komende weken worden hoe dan ook een uitdaging. Natuurlijk wil ik alle matchen winnen, maar de komende weken zal alles veel duidelijker worden. Maar als je midden in het seizoen overneemt, moet je wel proberen om de dingen die foutlopen zo snel mogelijk bij te sturen.”


Vincent Mannaert: “Nieuwe coach kan op relatief korte termijn voor meer stabiliteit zorgen”

In de marge van de eerste persconferentie van Scott Parker als trainer van Club Brugge gaf ook CEO Vincent Mannaert tekst en uitleg bij het ontslag van Carl Hoefkens en de aanstelling van Parker.

Voor het tweede jaar op rij moest Vincent Mannaert rond de jaarwissel op zoek naar een nieuwe hoofdcoach. “Al is het deze keer wel een andere situatie”, bemerkt Vincent Mannaert. Vorig jaar moest Club Brugge op zoek naar een opvolger van Philippe Clement toen die voor een avontuur bij AS Monaco koos. Dit keer lag de keuze om met een andere trainer verder te gaan bij blauw-zwart zelf. “Dat maakt het toch een drukke periode was.”

“Een seizoen van uitersten”, noemt Mannaert het seizoen van Club tot dusver. En daar valt zeker wat voor te zeggen. Zo schitterde Club in de Champions League, met een historische kwalificatie voor de achtste finales als kers op de taart, maar presteerde het in eigen land te vaak onder de maat. Want uitgeschakeld worden in de tweede ronde in de beker en pas vierde na … speeldagen is niet voldoende voor de fiere landskampioen.

Pijnlijke nederlagen

“Onze seizoenstart was moeilijk, maar de overwinning tegen OHL zorgde voor een kantelmoment waarna we een goede reeks neerzetten en ook een fantastische Champions League-campagne speelden”, blikt Mannaert terug. “Alleen is het dan wat stilgevallen. We sukkelden met de opeenvolging van wedstrijden en leden enkele pijnlijke nederlagen. Daardoor kwamen we in een negatieve spiraal terecht waarbij niet enkel de resultaten slecht waren, maar ook het voetbal niet goed was. Dat alles uitte zich in de laatste week voor de WK-break, met de nederlaag tegen Gent, de zwakke bekermatch tegen Patro Eisden en de match tegen Antwerp waarin we een voorsprong nog weggaven.”

Nadat er na de WK-break, waarin al diepgaande gesprekken en analyses gemaakt werden, allesbehalve beterschap merkbaar was, moest het Club-bestuur dan ook ingrijpen. “We rekenden op twee zeges, maar de spiraal van voor de WK-break zette zich jammer genoeg verder.” Het bestuur zag zich dan ook genoodzaakt in te grijpen en Hoefkens de laan uit te sturen. Al steekt Mannaert de hand ook in eigen boezem. “Als je voor nieuwjaar afscheid neemt van je hoofdtrainer, dan heb je het niet goed gedaan en moet je kunnen zeggen dat je een foute inschatting hebt gemaakt.”

Kentering komende weken

Hopelijk voor Club, maakte het met Parker dit keer wel de juiste keuze. Mannaert is alvast optimistisch. “Zowel voor spelers, als voor trainers hebben we een lijst om te kunnen anticiperen bij eventuele vertrekkers. We waren nu vooral op zoek naar iemand die toch net iets meer ervaring heeft en die dat koppelt aan een moderne voetbalvisie, gestaafd door enerzijds data en anderzijds de nodige voetbal-inhoudelijke knowhow. Met Scott Parker denken we iemand gevonden te hebben die aan dat profiel voldoet. We geloven dat hij op relatief korte termijn voor meer stabiliteit kan zorgen. Al moeten we ook realistisch zijn: een trainers- en zeker ook stafwissel vraagt tijd, dus het zou gek zijn om te gaan denken dat op enkele dagen tijd alles ten goede zal veranderen. Maar we geloven echter wel dat er in de loop van de komende weken een kentering zal komen zodat we eerst en vooral in de top vier kunnen eindigen en dan ook heel competitief kunnen zijn in de play-offs.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier