Rode kaart Hubert fnuikt KVO’s droom op Europees voetbal

© (Foto BELGA)
© (Foto BELGA)
Redactie KW

KV Oostende lijkt de droom op Europees voetbal te moeten opbergen. Het verloor met een overdreven 0-4 tegen AA Gent. Een rode kaart in de eerste helft sneed de kustploeg de adem af, de tweede helft was een maat voor niks. KVO heeft z’n lot om eerste te eindigen in de groep niet meer in eigen handen.

In een match met twee gezichten ging KVO donderdag nog onderuit in en tegen Gent (2-1). Zondagmiddag kreeg de kustploeg kans op eerherstel. Coach Blessin koos voor een ander tactisch recept. Zo zat onder meer Jelle Bataille op de bank. Indy Boonen begon voor het eerst sinds 15 augustus nog eens in de basis. Ook Kevin Vandendriessche en Theo Ndicka mochten starten. Voor aanvang van de match werd Andrew Hjulsager gehuldigd, nadat hij door de KVO-fans tot speler van het jaar werd verkozen. Ook Fashion Sakala werd in de kijker gezet voor zijn honderste match in het Oostendse shirt. Anderzijds, bij de Buffalo’s bleef Hein Vanhaezebrouck rekenen op de twee ‘Romans’, Roman Yaremchuk en Roman Bezus.

Oostende domineerde de openingsfase. Na zowat tien minuutjes een eerste keer groot gevaar. Robbie D’Haese zet zich goed door op rechts, legt panklaar voor Fashion Sakala, maar hij trapt half naast de bal. Indy Boonen zag een Gent-speler nog net de bal voor zijn voeten wegmaaien alvorens hij in de rebound kon binnentikken. Op de daaropvolgende corner boktst Gent-keeper Sinan Bolat de bal zowaar tegen z’n eigen doelhout. Gent kwam hier met de schrik vrij.

Maar halfweg keerde het spelbeeld. Roman Bezus wordt alleen op weg gezet richting Guillaume Hubert, en de Oekraïner lobt de bal netjes over de KVO-keeper. Een gevlijde voorsprong voor Gent. Het siert Oostende dat ze ondanks die tegengoal het spel bleven domineren met bij wijlen mooi combinatievoetbal op de flanken. Alleen, de Kustboys misten présence in de zestien, de fysiek sterke spitsen Marko Kvasina en Makhtar Gueye begonnen namelijk op de bank.

Je had het gevoel dat KVO dit nog kon rechtzetten. Dan mag je natuurlijk geen fouten meer maken. Bezus gooide zich tussen een terugspeelbal van Theate op Vandendriessche en stormde op doel af. De uitgekomen Hubert tikte de Gentse aanvaller net buiten de zestien tegen de grond: ref Erik Lambrechts toonde de doelman de rode kaart. Of de Oekraïner nu de laatste man was en kon scoren vanuit die hoek? Voer voor discussie. Hoe dan ook nam Gent met numeriek overwicht het initiatief in handen, nu was KVO wél van slag. Nog voor de rust deed Castro-Montes de boeken toe met een plaatsbal op aangeven van Odjidja.

In een poging er toch nog iets van te maken, gooide Alexander Blessin spits Marko Kvasina in de strijd. Het duurde even vooraleer de tweede helft goed op gang kwam. Eerst miste Gent nog de kans op een derde treffer – Samoise schoot naast, Yaremchuk krulde op de paal – aan de overkant pareerde Bolat een goed schot van Sakala. De 0-3 kwam er dan toch op het uur: Vandendriessche kopte een vrije trap ongelukkig in eigen doel.

Het werd muisstil in de Diaz Arena. Vanaf dan was het eigenlijk een half uur lang aftellen naar het matcheinde en KVO moest proberen de schade te beperken – de fut was er vollédig uit. Bezus lukte na geharrewar de 0-4. De forfaitcijfers bleven gelukkig uit- dat zou er helemaal over zijn geweest. Gent draait dankzij de overwinning mee op kop, KVO moet de rol lossen en hopen op een mirakel om als nog Europees voetbal te halen. (TVA)

Goals: 20’ Bezus (0-1), 44’ Castro-Montes (0-2), 58’ Vandendriessche (0-3, own.), 66’ Bezus (0-4)

Geel: Hanche-Olsen

Rood: 34’ Hubert

KV Oostende: Hubert, Theate, Hendry, Jäkel, D’Haese (70’ Bataille), Ndicka (36’ Castro), D’Arpino (46’ Kvasina), Vandendriessche, Boonen, Hjulsager (70’ Bätzner), Sakala (70’ Gueye) (bank: Castro, Gueye, Thiam, Kvasina, Bataille, Tanghe, Bätzner)

AA Gent: Bolat, Ngadeu, Hanche-Olsen, Godeau, Castro-Montes (79’ George), Kums (65’ Dorsch), Odjidja (73’ De Bruyn), Samoise, Bezus (73’ Marreh), Yaremchuk, Malede (65’ Tissoudali) (Roef, De Bruyn, Mohammadi, Oladoye, Bukari, Marreh, George, Dorsch, Plastun, Tissoudali)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.