Rode kaart doet Cercle Brugge de das om tegen Charleroi

©KURT DESPLENTER (Foto BELGA)

Cercle Brugge kende tegen Charleroi een goed eerste halfuur waarin het twee keer scoorde. Na een domme tweede gele kaart voor Da Silva Lopes kreeg groen-zwart het moeilijk en zag men in de tweede helft in zeven minuten de voorsprong teniet gaan. Cercle kwam nog langszij maar verloor toch. Het werd uiteindelijk 3-4. Opnieuw een ferme dreun voor Cercle dat steeds meer in de gevarenzone komt.

Na het verlies tegen KV Oostende was er bij Cercle niet veel tijd om na te denken op die vierde nederlaag op rij. Trainer Clement en technisch directeur Carlos Avina hielden wel psychologische peptalk binnen de spelersgroep met als titel Onze Leuze en die was voor aanvang van de match tegen Sporting Charleroi alom bekend. Cercle deed er best aan niet te verliezen. Groen-zwart moest het doen zonder de geschorste Bates en ook de geblesseerden Omolo (enkeltwist) en Kanouté (buikspierproblemen) waren er niet bij, net als Biancone nog niet echt wedstrijdfit. In laatste instantie bleef ook nog Hotic met een stressfractuur aan de kant. Hazard, Velkovski en Taravel kwamen zo terug in de basis. Voor aanvang van de wedstrijd toonden beide aanvoerders een rode kaart tegen racisme en kreeg Taravel een spelersshirt gesigneerd door alle Cerclespelers voor zijn tweehonderdste wedstrijd.

Hazard begon in de basis en nam in de spits plaats. Cercle begon alvast beter aan de wedstrijd dan de voorbije weken en dat leverde meteen een unieke mogelijkheid op. Corryn leverde op links een voorzet in tot bij Ugbo, maar de aanvaller kreeg geen kracht in zijn schot. Dessoleil kon opruimen en in de herneming kon Musaba niet meteen de bal controleren. Iets voorbij het kwartier was het dan toch verdiend raak voor de Vereniging. Na een vrije trap van Velkovski bracht Taravel de bal in de loop van Ugbo en die kon van dichtbij gemakkelijk scoren. Voor de spits van Cercle zijn negende van het seizoen en de tiende liet niet lang op zich wachten. Doelman Descamps ging onder druk op een terugspeelbal van Dessoleil de mist in. Hazard kon profiteren, bracht het leer knap voor doel. Na een slim overstapje van Velkovski kon Ugbo de bal in het lege doel trappen 2-0.

Bij Charleroi was ondertussen Nkuba geblesseerd afgevoerd, maar dit belette de Karolingers niet om het initiatief over te nemen. De eerste echte kans kwam er voor hen tien minuten voor de rust. Corryn was er in eerste instantie goed bij, echter onvoldoende want Gholizadeh kon alsnog ferm uithalen. Didillon zat er nog met een teen tussen en zo ging de bal voorlangs.

De bezoekers schakelden meteen een versnelling hoger en Gholizadeh zag zijn bal via de lat terug in het spel komen. De Iraanse spits ging kort daarna in het boekje van scheidsrechter Alen en dat was ook zo voor Cerclespeler Da Silva Lopes, voor hem was het echter de tweede keer. Dom hoe hij op dat moment zijn ploeg in de steek liet en zo ook Hazard, ongelukkig met die verplichte vervanging, naar de kant moest laten gaan. Het werd zelfs nog erger, want aanvoerder Taravel, tot dan aan een goede wedstrijd bezig, moest met een geblesseerde schouder naar de kant. Ueda kwam in zijn plaats. Cercle kon voor de rust met zijn tienen de nul houden. Vraag was of dit ook in de tweede helft zou lukken.

Charleroi deed na zestien speeldagen buitenshuis net iets beter dan op eigen veld. Als zij die lijn wilden doortrekken moesten ze in de tweede helft minstens twee keer scoren. Met die man meer trok men uiteraard vol naar voor. Het was toch even wachten op de eerste echte doelpoging. Morioka zag zijn schot net naast gaan. Bij Charleroi claimden ze al de ganse wedstrijd handspel bij Cercle. Op het uur haalden ze dan toch hun gelijk. Alen liet eerst begaan, maar na tussenkomst van de VAR en het zien van de beelden kwam de strafschop er toch. Nicholson trapte de bal tegen de paal en vervolgens in de armen van Didillon. Geluk voor Cercle, al duurde dat niet lang. In een mum van tijd kwam Charleroi met twee doelpunten in evenveel minuten langszij. Gholizadeh baande zich een weg in de zestien en met een gekruist schot vloerde hij Didillon. De gelijkmaker kwam er via Nicholson, met een rake kopbal op een prima voorzet van Kayembe geraakte Cercle het helemaal kwijt. Groen-zwart kwam nog amper over de middenlijn en de aanhoudende druk van Charleroi zorgde zeven minuten na hun eerste treffer voor de voorsprong. Morioka trapte van ver buiten het bereik van Didillon. De ommekeer was compleet.

Toen iedereen dacht dat Charleroi de schaapjes op het droge had, kwam Cercle alsnog opzetten. Ugbo was dichtbij zijn derde treffer. Zijn kopbal ging over. Maar de gelijkmaker kwam er toch. Descamps bokste een voorzet van Vitinho ongelukkig in de voeten van Musaba en die maakte er 3-3 van. Door het uitvallen van Taravel konden ze achterin niet echt een vuist maken bij Cercle en dat werd nog maar eens bekrachtigd door hoe gemakkelijk Charleroi via Bruno opnieuw op voorsprong kon klimmen. Na een knotsgekke tweede helft werd het 3-4. Cercle verloor zo zijn laatste thuiswedstrijd van 2019 en blijft met een 0 op 15 achter. Groen-zwart trekt zaterdag normaal gezien naar Beerschot, als corona daar ondertussen plaats heeft gemaakt. (ACR)

Cercle Brugge – Charleroi 3-4

Cercle Brugge: Didillon, Vitinho, Marcelin, Taravel, Corryn, Musaba, Hoggas, Da Silva Lopes, Velkovski, Hazard, Ugbo.

Doelpunten: 17’ Ugbo 1-0, 25’ Ugbo 2-0, 63’ Gholizadeh 2-1, 64’ Nicholson 2-2, 70’ Morioka 2-3, 85’ Musaba 3-3, 87’ Bruno 3-4.

Gele kaarten: 31’ Da Silva Lopes, 41’ Corryn, 43’ Gholizadeh, 90+1’ Benchaib